Jul. 27, 2016

Te még meddig cipeled? Zen-Budhista tanmese

 Két szerzetes - egy öreg és egy fiatal - a kolostorba tart. Egy megáradt folyón kell átkelniük. A folyó partján egy fiatal nő áll, micsoda veszély, kísértés egy cölibátusban élő embernek.

Az öreg szerzetes elfordítja a fejét, tudomásul sem veszi a nő jelenlétét. A fiatal egyszerűen odamegy, a nyakába veszi a lányt és átviszi a folyón.
Ezután a két szerzetes szótlanul gyalogol tovább. Végül az öreg nem bírja tovább, kifakad, megfeddi a fiatalt, hogy miért tett ilyet, nem szabad, a fogadalom tiltja.
A fiatal csak ennyit mond:
- Én letettem a lányt a folyó túlpartján, de te még mindig cipeled.

Tanulság:

Senki sem kap nagyobb terheket annál, mint amelyeket hordozni képes. Sajnos mindannyian hordozunk terheket, amiket már réges régen el kellett volna engednünk. Itt és most döntsd el és engedd el, egészen más aspektusból látod majd a dolgokat, embereket, nagyon nehéz, de megéri megtennünk.

  • Elengedni nem azt jelenti, hogy nem törődsz valakivel, hanem csak azt, hogy nem tudsz többet tenni érte. 
  • Az elengedéssel nem zárkózol el előle, csak felismered, hogy nem irányíthatod.
  • Az elengedés nem azt jelenti, hogy mindent megengedsz, hanem hagyod, hogy tanuljon a következményekből.
  • Az elengedés nem az erőtlenség vagy a gyengeség elismerése, hanem tudod annyira szeretni és tisztelni a másikat, hogy ezt megtedd.
  • Az elengedéssel nem próbálsz megváltoztatni vagy hibáztatni másvalakit, hanem a lehető legtöbbet hozod ki magadból.
  • Ha elengeded, többé nem gondolkodsz róla, de törődsz vele; nem “megjavítani” akarod, hanem támasza lenni.
  • Valójában az elengedés azt jelenti: Kevésbé félsz…. Van önbizalmad.., hiszel magadban..., Bízol Istenben…. és jobban szeretsz.

Próbálj olyanná válni, amilyen lenni szeretnél; nem bánkódj a múlt miatt, hanem növekedj, és élj a jelenben. Örülj minden napnak és csodának ami körül vesz, mert minden érted van, nem ellened. 

(Sz.P.M)