Nov. 19, 2016

Egy jó edzéstervvel az egekben érezhetjük magunkat – de mi történik, akkor, ha kihagyjuk a mozgást?

A kihagyott mozgás miatt nemcsak az extra kilók jelennek meg rajtunk, hanem más, sajnos kevésbé látható dolgok is tapasztalhatók, ezeket gyűjtöttük össze. De jó hírünk is van: ha újra elkezdünk edzeni, testünk újra összeszedi magát.

1. Megugrik a vérnyomásunk

A vérnyomásunk magasabb azokon a napokon, amikor nem edzünk. Ám a véredényeink mintegy két hét alatt alkalmazkodnak az ülő életmód tempójához, emiatt pedig magasabb értékeket mérhetünk. Egy hónapnyi mozgáshiány után pedig olyan eredményeket kaphatunk, mintha sosem keltünk volna fel a fotelből.

Mindez persze megváltozik, ha újra elkezdjük izzasztani magunkat: az első edzésünk napján a vérnyomásunk már csökkenni kezd, véredényeink pedig egy hét alatt hozzászoknak a terheléshez. 1-2 hónap elteltével pedig érrendszerünk sokkal flexibilisebb lesz, ennek köszönhetően pedig vérnyomásunk is huzamosabb ideig képes alacsony maradni.

2. A vércukrunk is megugrik

Normális esetben a vércukrunk étkezés után megugrik, aztán elkezd csökkenni, ahogy izmaink és egyéb szöveteink felszívják azt a cukormennyiséget, ami a működésükhöz szükséges. De már öt napi lustaság is elég ahhoz, hogy az étkezés utáni vércukrunk magas maradjon. Ha nem hagyunk fel az ülő életmóddal, a magasabb vércukor szív- és érrendszeri problémákat, valamint cukorbetegséget is okozhat. Kezdjünk el sportolni, mivel már egy hét edzés hatására jelentősen eshet az étkezés utáni vércukor, még a kettes típusú cukorbetegeknél is.

3. Gyorsan lemerülünk

Ha két hétig mellőzzük az edzést, akár 20 százalékkal is csökkenhet VO2 max értékünk: ez a testünk által maximálisan felvehető és szállítható oxigén mennyiségét jelzi. Ez azért van, mert az izomsejtjeinkben lévő mitokondriumok, azok a minigyárak, amelyek az oxigént energiává alakítják, gyorsan leépülhetnek. Az edzés hatására viszont újra működésbe lépnek, igaz, újraaktivizálni ezeket sokkal több erőfeszítésbe és időbe kerül majd, mint leépíteni.

4. Izmaink sorvadni kezdenek

Ha elhagyjuk az edzéseket, állóképességünk gyorsabban elhagy minket, mint fizikai erőnk… legalábbis egy darabig. De legyünk benne biztosak: akármilyen szép bicepszet építettünk magunknak, az is elkezd majd leépülni. Elég két hétnyi pihenő ahhoz, hogy izomtömegünk jelentősen csökkenni kezdjen, ilyenkor egyes izomrostjaink is megváltoznak annyira, hogy egyre kevésbé leszünk képesek intenzív erőhatásokat kifejteni. Persze ez is visszafordítható folyamat, de ehhez is idő kell, erőfeszítés és rengeteg izzadás. Heti három erőedzés kell tíz héten át ahhoz, hogy a gyors rostokat 22 százalékkal meg lehessen növelni.

5. Elhízunk

Egy hét lustaságot követően izmainknak már csökken a zsírégető képessége, anyagcserénk pedig lelassul, ez alól pedig a profi sportolók sem kivételek. Ettől csak úgy tudunk megmenekülni, ha izzadni kezdünk és már az is sokat segít, ha csak egyszer edzünk egy héten.

6. Rosszkedvűek leszünk

Két hét a partvonalon már elég ahhoz, hogy kimerültek és rosszkedvűek legyünk. Kísérletek során kiderült, ha az egerek egy hétig nem mozognak, kevesebb új agysejtjük termelődik és egy útvesztőbe beengedve is sokkal rosszabban teljesítenek, mint azon egerek, akik folyamatosan mozognak. Nem mondunk újat azzal, hogy az edzés remek gyógyszer a depresszióra, azonnali hangulatjavulást eredményez, a mozgás pedig az agyra is remek hatással van: többek között az emlékezésért felelős hippokampusz működése is jobb, ha többet mozgunk. 

Szeretettel🙂

Életfestők

Forrás: hazpatika.hu

Oct. 26, 2016

Milyen sportot válassz?

Tűz, föld, levegő, víz – a négy őselem. Az, hogy melyik elemhez tartozó jegyben születtél, megmutatja, hogy milyen mozgásforma való neked. Hozd magad formába asztrogimnasztikával!

Tűz jegyűek - Kos, Oroszlán, Nyilas

Küzdősportok

Mértéktelenségre és túlzásokra hajlamosak, szinte „fárasztja” őket a pihenés. Hiperaktívak, nehezen viselik a semmittevést. Testmozgás szükséges kiegyensúlyozottságukhoz – számukra ez egyfajta biztonsági szelep: kiadhatják magukból fölös energiáikat.

Kos

Arra van szüksége, hogy nap mint nap (f)elhasználja energiáit. Kockázat nélkül unalmas az élete. Az állatövi jegyek közül a legvakmerőbb - és a legmeggondolatlanabb. Egy Kos, ha nem megy el a végső határig, ingerlékennyé és agresszívvé válik. Szereti a kihívásokat, szeret megmérkőzni másokkal.

Nemcsak a küzdősportokért, hanem az olyanokért is lelkesedik, amilyenektől égnek áll egy normális ember haja: autóversenyzés, downhill-kerékpározás, sebességi sílesiklás (a „golyó”), stb. Imádja a versengést. Intenzív, de híján van a kitartásnak. Utóbbi fejlesztésére javasolt számára a kerékpározás, a jogging.

Oroszlán

Energikus, dinamikus. A fizikai aktivitás számára a gyönyör szinonimája. Élénk és rugalmas, mint egy macska. Szüksége van a csodálókra, imád szerepelni, és ha rászegeződnek a tekintetek, nyomban kész szembeszállni minden kihívással. Harcias természete gyakran elviszi a versengés irányába, ám képtelen veszíteni.

Az állatövi jegyek közül a legrosszabb játékos. Leginkább azokat a sportokat kedveli, amelyek az esztétikus és kiegyensúlyozott mozgáson alapulnak: hódeszka, szörf, vízisí, műkorcsolya. Ha valamit intenzíven űz, vigyázzon a szívére – ez a gyenge pontja. Pihenjen egy kicsit, hogy erőt gyűjtsön – ahogyan ezt az igazi oroszlánok teszik!

Nyilas

Jól érzi magát a bőrében, egészséges, természetes, falja az életet. Utálja, ha valamiben fékezik. Ha parancsokat kap, kapálózik ellenük. Szereti a sportot, de nem fogadja el a tréner korlátozó, kényszerítő magatartását. Vesz néhány leckét, aztán inkább egyedül boldogul. Kedveli a gyorsaságot és a veszélyt. Ha utazásait össze tudja kötni a sporttal, akkor a legboldogabb.

A vándorló sportok vonzzák: a lovaglás, a vitorlázás, a trekking, a sítúrázás. Tartson magánál néhány gyógyszert, kenőcsöt, mert hajlamos a rándulásra, izomgörcsre. A tűzjegyűekhez egy sor, leginkább a bokszból kölcsönzött gyakorlatsor tökéletesen passzol. Hetente háromszor végezzék. Csinálhatják rock- vagy techno zenére, ahogy tetszik!

    Föld jegyűek - Bika, Szűz, Bak

A forma karbantartása

A testmozgás nekik nem okoz gondot, feltéve, ha nem sürgetik őket! Lafontaine teknősbékájához hasonlóan szeretnek mindenre időt hagyni; lassan, de biztosan haladni.

Bika

„Nincs haszontalan fáradság!” – ez lehetne a jelmondata. Fél az erőszakos, veszélyt rejtő sportoktól, szeret a saját ritmusa szerint haladni, nagyon nem kedveli a „gyorsan” szót. Igen kitartó tud lenni, ha el akar érni valamit. Ez az öröm vezérli erőfeszítéseit. A gyaloglás, kerékpározás, trekking és a sízés a legmegfelelőbb sportok számára.

Az egyedüli gond, hogy jó étvágyat csinálnak, és mivel a Bikák értékelik a jó kosztot, hamar visszaszedik a mozgás révén elvesztett kalóriát.

Ajánlott: a klasszikus tánc, egy olyan műfaj, ami nagyon megfelel érzéki, nőies természetének. (A Bikákat a szerelem és a szépség istennője kormányozza.) A tánc tökéletesíti a mozgását, és eltünteti rémálmát: a narancsbőrt.

Szűz

A földjegyűek közül a Szűz a legenergikusabb. Főként tökéletességre való törekvése és a fölös kilók leküzdése készteti erőfeszítésre. Fizikai aktivitását inkább józan eszére, mint kedvére hallgatva végzi. Úgy véli, a szépségért szenvedni kell. Miért is ne választana olyan sportot, amelyik társítja az elmélkedést a mozgással?

A vívás és a golf képes lelkesíteni. Ha stresszes alkatú, ajánlott a jóga. Választhatja a joggingot is, különösen, ha zöldben, terepen tudja művelni. Nem csupán kilóit segít leadni, de elűzi sötét gondolatait is, amelyek gyakran kerítik hatalmukba a Szűzeket.

Bak

Az összes állatövi jegy közül a Bakok élnek a legtovább. A munka az egészség – mondogatják, és valóban dolgos emberek. Kevés szabadidővel rendelkeznek, kinézetük nem túl sportos. Persze tudják hogy a jó egészség megköveteli a testmozgást.

Mint minden földjegyű, a Bak is szereti a tréninget a szabad ég alatt végezni, mert a magány, a remeteség segíti a feltöltődését. A hegymászás nagyon megfelel a karakterének. Fegyelmezett ember lévén, az ereje végéig elmegy. Nem riad vissza a nehézségektől, még az is elképzelhető, hogy benevez egy maratoni futóversenyre. De vigyázat, mert hajlamos megfeledkezni határairól, túlerőlteti izmait és ízületeit! Ennek elkerülése végett gondosan melegítsen be, fogyasszon sok folyadékot.

Alakjuk megőrzése érdekében a lelkes földjegyűeknek heti két-három alkalomra ajánlunk néhány Pilates-tornagyakorlatot. E lassú, kényelmes mozdulatsor elősegíti izmai és ízületei rugalmasságát, javítja vérkeringését és légzését.

 Levegő jegyűek - Ikrek, Mérleg, Vízöntő

A kis kreatív

Szükségük van álmodozásra, alkotásra. Erősen művészi hajlamúak. Ha fizikai aktivitást keresnek, nem törekednek tökéletességre, inkább a test és lélek harmóniáját keresik.

Ikrek

Élénk, kíváncsi, szereti mindenbe beleártani magát. És mert szerteszéjjel futkos, kimeríti önmagát. Egyensúlya érdekében feltétlenül szüksége van a sportra, amivel levezetheti az energiáját. Nem mindegy azonban, hogy milyen sporttal.

Úszómedencében úszni vagy stadionban futni nem öröm számára. Neki inkább a tollaslabda, az asztalitenisz való, és a többi játékos sportág. Egyedül a rendszeres edzések kedvetlenítik el. Fel-fellángol egy-egy sportágért, de nincs hozzá kitartása.

Mérleg

Elegancia és esztétikum alkotják a Mérleg mindennapi világát. A harmónia, a szépség és a gyengédség vonzza. E folytonos egyensúlykeresésben utálja a harcot és az agresszivitást. Riasztják az erőszakos sportok, a kihívások és versenyek sem érdeklik. Nem vakmerő típus.

Hódító természetéhez leginkább a tánc illik: klasszikus, modern, keleti. A harmonikus mozgás más formája is elbűvöli, a vízitorna, műkorcsolya, ritmikus sportgimnasztika, tai-csi. Testének leggyengébb pontja a veséje, ezért van szüksége sok folyadékra, a káros anyagok kiürítése érdekében.

Vízöntő

Inkább agyának, mint hasának izmosítására törekszik. Keveset figyel a testére. Mégis, ha komoly stressz éri, a sport kiegyensúlyozottá teheti. Meg nem alkuvó természet, nem befolyásolható. Minél eredetibb egy sport, annál inkább megnyeri a tetszését. Örömmel próbálja ki az ejtőernyőzést, a hódeszkát, a szörfözést.

Egy jó tanács: a görcsök és szédülés elkerülése végett – amelyek gyakran okoznak kellemetlenséget a Vízöntőknek – edzés előtt egyen cukrot. Ugri-bugri aerobik Hogy felszabadulj és kis– ellőztesd a fejedet, ajánljuk, hogy tükör előtt végezz aerobikgyakorlatokat, hetente legalább két alkalommal. Fontos, hogy rátalálj a mozdulatsoron keresztül saját stílusodra.

Víz jegyűek - Rák, Skorpió, Halak

Micsoda alak!

Mindenük az érzelem! Mint egy szivacs, úgy szívják magukba mindazt, ami a környezetükben történik. Ha rossz a társaság, a hangulat, a negatív hatásokat raktározzák el. Nem meglepő, hogy gyakran feszültek. Hogy megszabaduljanak ettől a nyomástól, nagyon fontos számukra a megfelelő testmozgás!

Rák

Az érzelmek uralkodnak rajta. Hol ragyog, hol elzárkózik. Az agresszió, a konfliktus nagyon felzaklatja; ilyenkor az alvásba menekül – vagy nassol. Nem csoda, ha hízik. Sportolással azonban könnyen ledolgozhatja az „úszógumit”. Főleg vízben érez kedvet a mozgásra.

Legyen az úszás, kajak, kenu vagy vitorlázás – minden gondját elfelejti. Értékeli még a gyaloglást, biciklitúrát egy tó körül, egy folyó mentén.

Skorpió

„Mindent vagy semmit!” – a jelmondat tökéletesen illik a szenvedélyes Skorpióra. Vagy nagyon sportos, vagy elkerül minden fizikai erőfeszítést. Jobban jár a környezete, ha az előbbi csoportba tartozik, hiszen jobban levezeti szélsőséges érzelmeit.

Túlságosan otthon ülővé vagy önpusztítóvá válhat. A sport általában megnyugtatja, és ha úgy dönt, hogy gyakorolja, akkor önként és szívesen edz. Minden, ami kockázatot jelent és kihívással jár, cselekvésre ösztönzi. Érdeklődése könnyen a búvárkodás felé fordítja.

Halak

Ki nem ál össztönösség nem felel meglhatja, ha sürgetik, az erőszakos sportok nem vonzzák. A rendszeresség és a rutinszerűség nem felel meg össztönösségen és gazdag fantázián alapuló jellemének. Nem kedveli az előre meghatározott programokat és az intenzív edzéseket. Szeret a hullámokra hagyatkozni.

A víz az éltetőeleme, élvezi a vízisportokat: úszás, vitorlázás, evezés, búvárkodás. A sportban a megújulást és az örömöt keresi és ha nem leli, abbahagyja. Próbáljon meg kedvesével vagy barátnőjével együtt mozogni, jelenléte arra motiválhatja, hogy ne hagyja abba idejekorán.

Szeretettel

Életmódváltók🙂

Forrás:astronet.hu

Oct. 1, 2016

A napindító edzésnek számos jótékony hatása van, amik miatt megéri előbb felkelni és rászánni magunkat a mozgásra.

Ha munka előtt épphogy annyival kelsz ki az ágyból, hogy sietősen elkészülj, este pedig hullafáradtan érsz haza, valóban nehéz beilleszteni az edzést a napirendedbe. Pedig az egészséged érdekében heti 2-3-szor meg kell hoznod ezt az áldozatot (megsúgjuk, ha egyszer megteszed, nem sokáig tekintesz majd rá áldozatként!). Most annak járunk utána, milyen előnyökkel jár, ha a mozgást a napod legelejére időzíted.

1. Pozitívabban állsz a naphoz

A reggeli edzés két módon is boldogabbá tesz: egyrészt minden alkalommal büszke leszel magadra, hogy felkeltél és végigcsináltad, ettől pedig egész nap úgy érzed majd, bármire képes vagy! Másrészt, ahogy Elle Woods is megmondta a Doktor Szösziben: az edzés endorfinokat termel, az endorfintól pedig boldogabb leszel! Így igaz, az endorfin hormon megemelkedett szintje csökkenti a szorongást.

2. Jobban alszol tőle

Ha fáradtan ébredsz, majd az egész napot üléssel töltöd, este gondjaid lehetnek az elalvással. Ám a rendszeres koránkelés és a fizikai megterhelés kellően lefáraszt, így könnyebben elalszol, és az éjszakád is nyugodtabban telik majd.

3. Véget vethetsz a kávéfüggőségnek

Elképzelni sem tudod a reggeleket kávé nélkül? A reggeli edzés könnyen leválthatja a koffeint, aminek napközben sem érzed majd hiányát – akkor sem, ha azelőtt igazi kávéfüggő voltál, és napi 5 csésze kávé is lement.

Szeretettel
Életmódváltók

Forrás: Popsugar

Sep. 18, 2016

Nem is hinné, mennyivel eredményesebb, ha másokkal együtt végzi a sporttevékenységet. És ez persze minden korosztályra igaz.

Egy mozgásprogram végrehajtásakor puszta akaraterővel általában csak egy bizonyos pontig lehet eljutni. Hosszú távon sokat segíthet, ha olyan tevékenységet talál, amelyet élvez és könnyen be tud építeni a napirendjébe. Az, hogy másokkal együtt tervezi-e a testgyakorlást, nagyrészt ízlés dolga, ám a társas vagy csoportos edzésnek – legyen az jóga, tánc vagy biciklizés – számos kedvező hatása lehet.

– A többiek jelenléte vagy a baráti vetélkedés nagy motiváció – mondja dr. Dawn Skelton, a glasgow-i Caledonian Egyetem időskori egészséggel foglalkozó professzora. Az emberek általában jobban kitartanak a csoportos fitneszprogramok, mint az egyéniek mellett, magyarázza. Még a barátokkal megszervezett közös programoknak is megvan az az előnyük, hogy a teljesítést más is számon kéri.

A szervezett csoportos foglalkozások résztvevőinek nagy segítségére lehet a képzett oktató szakértelme és a tőle kapott bátorítás, ami ráadásul sokszor jóval kevesebbe is kerül, mint a személyi edző. Egyre szélesebb a választék az idősebb felnőtteknek kínált programokból, állapítja meg az Amerikai Sportorvoslási Szakkollégium 2012-es felmérése, amely 2012-ben vizsgálta a világ fitnesztrendjeit. Ilyen például a nemzetközileg is elismert, erősítő és egyensúlyozó-készséget javító Otago (az idősek és a meggyengült egészségűek számára) és az Eséskezelési Gyakorlatok (a „fiatal” és az aktív idősek számára).

A két program különféle erősítő (például lábszáremelések) és egyensúlyozó (például hátrafelé járás) gyakorlatai egyrészt az izmokat erősítik, másrészt olyan készségekkel vértezik fel az embert, amelyek segítenek elkerülni az eséseket, illetve – ha azok elkerülhetetlenek – csökkenteni a sérülést.

A közös testmozgás mellett szóló legjobb érv azonban talán az élvezet: a másokkal együtt végzett mozgás inkább fokozza az endorfinok termelődését – ezek a morfiumhoz hasonló hatást kifejtő vegyületek csökkentik a fájdalmat, emellett jó közérzetet, sőt eufóriát is kiválthatnak. A szervezetben akkor is szabadulnak fel endorfinok, ha egyedül végez testmozgást, de a kutatások alapján ebből a szempontból előnyösebb a csoportos munka.

Az Oxfordi Egyetem kutatói sportolókat vizsgáltak, akik előbb egymagukban eveztek 45 percen át, aztán csapatban ugyanennyi ideig. A csoportos sport után magasabb volt az endorfinszint (ezt az alapján értékelték, hogy milyen szintnél kezdték kellemetlennek érezni a vérnyomásmérő felpumpált mandzsettáját).

– Az összehangolt testmozgás javítja a hangulatot, erősíti a szociális kötődés érzését – magyarázták a kutatók.
Ez a természetes feldobódottság motiválhat arra, hogy szívesen térjen vissza az újabb foglalkozásokra.

Írta: Samantha Rideout

Aug. 11, 2016

Ahhoz, hogy eredményesen tudjál sportolni, illetve sikeres legyen a diétád, érdemes utánanézned milyen testalkat-típusba tartozol, hogy a számodra legmegfelelőbben tudd kialakítani az edzéstervedet, valamint az étrendedet. Sokan számolnak be olyan tapasztalatokról, hogy hiába edzenek, nem jön a várva várt eredmény. Ez betudható akár annak is, hogy nem választanak a testalkatukhoz megfelelő edzésformát, és ezáltal olyan célokat tűznek ki maguk elé, amelyeket genetikájukból adódóan nem fognak tudni elérni.

Az embereket testalkatuk alapján három típusba soroljuk: ektomorf, mezomorf, illetve endomorf.

Ektomorf testalkat

Más néven a „téglalap” alkat. Az ektomorf testalkatúak alapvetően vékonyak, anyagcseréjük gyorsabb, mint a másik két csoportba tartozóké, így testük kevesebb zsírt raktároz el. Ilyen szempontból szerencsés típus, hiszen akármennyit ehet, nem hízik el.

Jellemzői:

 • keskeny derék és csípő, kis felsőtest
 • finom csontok, keskeny alkat, egyenes testtartás
 • hosszú végtagok
 • előreeső vállak, lapos mell
 • nehezen hízik, gyorsan fogy
 • nehezen izmosodik
 • intellektuális típus

Tanácsok

Bár nincsen rajtad felesleg, ügyelj a rendszeres testmozgásra! Ennek a típusnak a képviselői általában hamar elfáradnak, ezért ajánlatos beiktatni az edzéstervbe állóképesség fejlesztő sportokat, mint pl. futás, úszás, kosárlabda stb. Az izmosabb és tónusosabb testalkat elérése érdekében nagy hangsúlyt kell, hogy fektess a súlyzós edzésekre. Dolgozz nagy súlyokkal és kevés ismétlésszámmal. Heti 3-4 erősítő edzéssel már látványosan formálódni fogsz. Mivel az anyagcseréd gyors, ügyelj arra, hogy elegendő kalóriamennyiséget biztosíts a szervezeted számára.

Mezomorf testalkat

Avagy a „homokóra” alkat. A mezomorf testalkattal rendelkezők talán a legszerencsésebbek, hiszen kevés erőfeszítés árán is mesés alakot varázsolhatnak maguknak. Alapvetően izmos, sportos alkat.

Jellemzői:

 • felsőtest és csípő egyforma (derék vékonyabb)
 • a végtagok arányosan hosszúak
 • jó kondíció
 • egyenes testtartás
 • megfelelő energia befektetéssel fogyni és hízni is képes
 • könnyen izmosodik
 • zsírraktározásra hajlamos típus
 • gyors anyagcsere
 • kemény has, széles váll, erős csontozat

Tanácsok

Remek erő-állóképességgel rendelkezel, ezért számodra mindenfajta mozgásforma jól fekszik. Genetikailag kitűnő adottságaid vannak a testépítéshez, harcművészetekhez, tornához, valamint a rövid, de intenzív erőkifejtést igénylő sportágakhoz (sprintszámok). Erősítésnél inkább kisebb súlyokkal és nagyobb ismétlésszámmal dolgozz, és fokozatosan emeld a terhelést. Minden edzésednek legyen kardió és erősítő része is. Mivel hízásra hajlamos típus vagy, oda kell figyelned a megfelelő étkezésre, különben lassan, de felszaladnak a kilók.

Endomorf testalkat

Hízásra hajlamos alkat, ide soroljuk az „alma” ill. „körte” típusokat. Lassabb anyagcseréjük révén, hajlamosak több zsírt raktározni, ami általában deréktájon, hason, valamint fenéken és combon rakódik le. De minden rosszban van valami jó! Nagyobb zsírmennyiségükből adódóan szervezetük erős és ellenálló. Csontjaik vastagabbak, szélesebbek. Megfelelő táplálkozással és rendszeres testmozgással természetesen ennek a típusnak a képviselői is rendelkezhetnek egészséges testtömeggel.

Jellemzői:

 • szélesebb derék, ill. csípő
 • erős csontozat
 • viszonylag rövid végtagok, kis kezek
 • magas derék
 • hajlam a hízásra
 • gondok a fogyással
 • könnyen izmosodik
 • emocionális típus

Tanácsok

Pozitívum, hogy az endomorf testalkatúak szervezete edzés után is folytatja a zsírégetést, ezért ajánlott, hogy az edzéseid sok kardiót tartalmazzanak, ami legyen terjedelemben hosszú, tehát minimum 30-40 perces, viszont alacsony intenzitású, vagyis tartsd a pulzusod közepes tartományban, hiszen ez a zsírégetés pulzustartománya (130-140). Lehetőség szerint mozogj hetente ötször. Ha komolyan szeretnél sportolni, akkor előnyös valamilyen erősportot választanod (súlyemelés, birkózás), hiszen szervezeted erős és masszív. A táplálkozásra kiemelten oda kell figyelned, igyekezz csökkenteni a bevitt zsír, illetve szénhidrát mennyiséget, és növeld a fehérjebevitelt.

Te melyik típusba tartozol? Teszt!

Fogd át a csuklódat a másik kezed hüvelyk és középső ujjával.

Ha a középső és a hüvelykujj nem ér össze: endomorf testalkat

Ha a középső és a hüvelykujj éppen összeér: mezomorf testalkat

Ha a középső ujjunkat részben rá tudjuk tenni a hüvelykujjunkra: ektomorf típus

„Nem az arcod tetszik, hanem a kifejezés, ami rajta ül. Nem a hangod, hanem amit mondasz. Nem az, ahogy kinézel ebben a testben, hanem az, amit teszel vele. Te vagy gyönyörű. (Stephenie Meyer)

Szabó Marianna🙂

edző-testnevelő

Ha szeretnéd megosztani kattints a címre, vagy  Share on Facebook linkre!