Aug. 11, 2016

Kezd a napot nyújtással, hogy jól induljon a napod!

Amikor elkezdtem írni ezt a cikket, Horváth Zoltán (Enigma) tanítása ugrott be, amikor is egy előadás kapcsán azt mondta, hogy "Figyeld a természetet!" Mennyire igaza van! Ha megfigyeled az állatokat összegömbölyödve alszanak és reggel első dolguk, hogy kinyújtóztassák végtagjaikat! Az állatok ösztönösen érzik, mi a jó nekik, mi pedig tegyük ezt  tudatosan. Sokak számára lerágott csontnak tűnik a téma, de a tapasztalatom az, hogy a nyújtást néha még a sportolók is elfelejtik. Sokat "bírkóztam" én is tanítványaimmal, hogy megértsék ennek jelentőségét. Ha van egy kis házi kedvenced és látod milyen jólesően nyújtózkodik, gondold azt, arra figyelmeztet, hogy te is ezt tedd! 🙂

A mindennapi rohanás közben nincs időnk figyelni magunkra. Nincs idő, hogy figyeljünk a testtartásunkra, a mozgásunkra. Bizonyára már te is gyakran tapasztaltad, hogy a nap végére szinte összezsugorodunk a sok teher alatt. Egy ilyen nap után rengeteg fölösleges izomfeszülés raktározódik el a testünkben. Ezek az észrevétlen feszültségek az évek során felhalmozódnak és előbb vagy utóbb merevségben, fájdalomban, sőt deformációkban jelentkeznek, mert az izmok ilyenkor megrövidülnek, kontraktúrába kerülnek. A stressz mindannyiunk életében jelen van. Annyira megszoktunk egy bizonyos stressz-szintet a testünkben, hogy már önmagunk részeként fogadjuk el. Ne tegyük! Változtassunk ezen!

Reggel miután felébredtél, indítsd a napod néhány perces nyújtózkodással, aminek egy részét akár még az ágyban ülve és fekve is elvégezheted. Könnyebbé teszi az ébredést, hiszen az izmok megnyújtásával a vérkeringésed kicsit felpezsdül, ébredezni kezd az anyagcseréd és még az elgémberedett tagjaid sem merevednek egész napra fájdalmas görcsökbe.

Hidd el, a reggeli nyújtás csodákat tesz, és meglátod, egész nap energikusabbnak érzed majd magad. 

Mire figyelj!

Akár ülve vagy állva végzed a gyakorlatokat, a nyújtás fontos része a légzés. A nyújtás kezdetekor mindig vegyél mély levegőt, a gyakorlat végén pedig hosszan fújd ki. A gyakorlatok közben figyelj a légzés természetes ritmusára. Ne tartsd vissza a lélegzetet, mert ez fokozza az izmok feszességét. Amikor szép lassan fújod ki a levegőt próbálj ellazulni, s meglátod az izmaid is jobban engedelmeskednek. Csak addig hajlíts és nyújtsd az izmokat ameddig jólesik. Nem szabad, hogy fájjon!

A jobb és bal oldalon azonos ideig és azonos erősséggel végezd gyakorlatokat. Mindig lassan és óvatosan térj vissza a kiinduló helyzetbe, az egyes gyakorlatok befejezésekor. Az izomnyújtó gyakorlatok segítségével az ízületek és a gerinc rugalmassága és hajlékonysága növelhető, az izmok feszessége oldódik. Ez azonban csak rendszeres gyakorlással érhető el.

A reggeli nyújtózkodásra mindig legyen idő, napközben hosszú ülő, álló tevékenység végzésekor, este lefekvés előtt. Csak pár perc lazítás, és csodákat tehetünk magunkkal.

Mikor ajánlott óvatosabban nyújtani?

Krónikus megbetegedés vagy sérülés esetén, érdemes alaposabban átgondolni a nyújtás menetét. Egy meghúzódott izom nyújtása például tovább súlyosbíthatja a problémát. A nyújtás csökkentheti a sérülések előfordulásának kockázatát, de nem teljes mértékben, pl. nem akadályozza meg a túlerőltetés miatt keletkező sérüléseket. Ilyen jellegű egészségügyi probléma esetén mindenképp ajánlott orvoshoz, gyógytornászhoz fordulni.

A  képen (kattints rá) láthatsz 13 egyszerű gyakorlatsort, amely kb. 5-10 percet vesz igénybe, amit ha beillesztesz zsúfolt hétköznapjaidba, sokat tettél egészségedért!

Válts életmódot, kezd el most! 🙂

Szabó Marianna 

edző-testnevelő   

Ha szeretnéd megosztani kattints a címre, vagy  Share on Facebook linkre!