Sep. 6, 2016

A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a táplálékod legyen.

„Ha nem vagy rá hajlandó, hogy változtass az életeden, nem lehet rajtad segíteni. A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a táplálékod legyen.” Hippokratész

Tudom, hogy vannak akik számára unalmas, hogy már megint ezt hallom! "Változtass az életmódodon!" De, a tapasztalat azt mutatja, hogy mégsem teszik, mindez megmarad gondolati szinten. Sok ember elvárja testétől, hogy az működjön, korlátlanul terhelhető legyen és öngyógyító ereje ne apadjon ki. Aki ezzel az öncsalással áltatja magát, veszélyesen él. Testünknek ugyanis ápolásra, gondozásra, elegendő edzésre és nyugodt pihenésre van szüksége.

A bölcsnek tudnia kell, hogy az egészség az ember legnagyobb ajándéka, és meg kell tanulnia, hogy ne csak akkor legyen fontos, amikor már valóban nagy a baj! Egyedül te vagy felelős a testedért!

Az ember alkatilag nem alkalmas rá, hogy egész nap üljön. Nem nekünk valók az ismétlődő, apró mozdulatok sem, amelyek a mai szakosodott munkafolyamatokkal együtt járnak. Testünk a tulajdon mélyéből, lényegéből fakadó nagy, változatos mozdulatokra áhítozik. Attól borul föl a test egyensúlya, hogy egész nap kicsi, ismétlődő mozdulatok sorára kényszerítjük, például gépelünk, élelmiszerek vonalkódját olvassuk le, húspogácsát fordítunk meg a sütőlapon, vagy kattintgatunk az egérrel.

Nem űzhetünk rablógazdálkodást az egészségünkkel. Úgysem élhetünk nap, mint nap, hogy állandóan a kalóriákat számoljuk, olvassuk a különböző életmódra szerkesztett tanácsokat, és elveszünk a tanácsok dzsungelében. Meg kellene találnunk az arany középutat.

Az élet rövid, az alkalom múlékony, a kísérletezés veszélyes, a döntés nehéz! Teljesen természetes dolog, hogy az ember fiatalon legyőzhetetlennek érzi magát, és fittyet hány az egészséges életmódra, csakhogy éppen fiatalkorában veti meg későbbi élete alapjait, mely befolyással bír a saját és gyermekei egészségére is.

Életstílusunkat bármikor, bármelyik életkorban módosíthatjuk, ha az árt az egészségünknek. Sosincs korán, és sosincs késő elkezdeni!

„A jó minőségű élelmiszer nem más, mint olcsó egészségbiztosítás.” Scott Jurek

Szeretettel
Életmódváltók