Dec. 21, 2016

Szent este a csodák időszaka

A babona szerint Szent este a csodák időszaka: ilyenkor az állatok emberi nyelven beszélnek, az emberek képessé válnak a jövőbe látásra. Ez a hiedelem az ősöktől származik, akik a szent estét egy új időszak kezdetének tekintették. Néhányan még ma is ragaszkodnak a régi hagyományhoz és komolyan veszik őket .A fiatal hajadon lányok jövendőbeli házasságukról, az idősek az időjárásáról, a falusiak pedig a jövő évi termésről szeretnének minél többet megtudni a régi szokások segítségével.
A babonában hívő hajadon lányok sokat megtudhatnak későbbi házasságukról illetve párjukról. Például ha egy lány mákot darál karácsony napján, hamar férjhez fog menni. Egy másik hiedelem szerint vacsora után ki kell menniük a házból és amelyik irányból az első kutyaugatást meghallják, onnan fog származni a férjük. Mikor a lányok éjféli misére mennek, bekötik egymás szemét és megérintenek egy kerítés cöveket. Ha a megérintett fadarab egyenes és sima, a jövendő férjük ügyes és leleményes férfi lesz, de ha a fa durva és göcsörtös, a férj valószínű esetlennek és félszegnek bizonyul majd. Ha a leendő férfi foglalkozása érdekli a lányokat, egy folyóba mártják a kezüket, és kihalásszák az első dolgot, amihez hozzáérnek. Ha ez például fa, a férj foglalkozása asztalos lesz, ha vas,akkor kovács, ha bőr cipész.
December 24-én a nők kitakarították és kisöpörték az egész házat. Mert egy régi hiedelem szerint az ördög beköltözik mindenhova, ahol kosz maradt. Ha szent este napján az első ember aki belépett a házba nő, az rosszat jelent (csak üsző fog születni a következő évben a farmon), a férfi jót.

Áldás, Áldás, Áldás