Feb. 1, 2017

8 ok, amiért naponta kellene olvasnod

8 ok, amiért naponta kellene olvasnod

Mikor volt utoljára, hogy elolvastál egy könyvet vagy egy hosszabb terjedelmű cikket? Ha egy ember sohasem olvas, akkor jelentős előnyöktől fosztja meg magát.

1. Mentális stimuláció
Tanulmányok alátámasztották, hogy lassítja (vagy esetleg meg is akadályozhatja) az Alzheimer kór és a demencia kialakulását, hiszen ha az agy aktívan és elkötelezetten végzi dolgát, nem veszti el erejét. Hiszen az agy is igényli, hogy állandó ,,edzésben" tartsuk.

2. Stressz csökkentés
Nem számít, hogy mennyi stressz ér a munkád során, a párkapcsolatodban vagy a mindennapi életben. Egy jól megírt könyv más birodalmakba kalauzol el és a jelen pillanat feszültségeit elfojtja és lehetővé teszi, hogy végre kikapcsolódj és pihenhess.

3. Tudás
Minden, amit olvasol, a fejedet új információval tölti meg. Sosem lehet tudni, hogy mikor jöhetnek ezek jól. Minél többet tudsz, annál jobban meg tudsz birkózni a kihívásokkal.

4. Szókincs bővítés
Minél többet olvasol, annál több új szót és kifejezést ismersz meg. Ha választékosan beszélsz, önbizalmad és önbecsülésed is nőhet. Az olvasás az új nyelvek tanulásához is létfontosságú.

5. Memória javítás
Ha elolvasol egy könyvet, emlékezni fogsz a karakterekre, a történetre, a helyszínekre, valamint a különböző cselekmények kusza szálaira. Az agy csodálatosan működik, hiszen ezeket az információkat viszonylag könnyen tárolja.
Minden új memóriaegység létrehozásánál új szinapszisok (agyi pályák) jönnek létre és a meglévőek pedig megerősödnek, melyek segítik a rövidtávú memória előhívását.

6. Erős analitikus gondolkodás
Olvastál már valaha egy titokzatos regényt, és megoldottad a rejtélyt még a könyv befejezése előtt? Ha igen, akkor képes vagy a kritikus és analitikus gondolkodásra, az összes részlet figyelembe vételére és rendszerezésére, valamint a helyes következtetésekre.

7. Jobb összpontosítás
Az őrült internetes világban egy nap folyamán számtalan dologra koncentrálsz. Dolgozol, elvégzed a napi feladataidat, e-mail-ezel, beszélgetsz egy pár emberrel chat-en, közösségi oldalakon barangolsz, nyomkodod az okos telefonodat és beszélgetsz a munkatársaiddal. Ez a fajta viselkedés azt eredményezi, hogy a stressz-szinted emelkedik és csökkenti a termelékenységet.
Amikor egy könyvet olvasol, a figyelmed középpontjába a történet kerül és minden apró részletbe elmerülsz. Próbálj meg edzés előtt, vagy a tömegközlekedésen 15-20 percet olvasni és meg fogsz lepődni, hogy mennyivel jobban tudsz a nap folyamán összpontosítani.

8. Nyugtató hatás
Ha egy jó könyvet olvasol (témától függően) belső békét és nyugalmat ad számodra. A lelki töltetű olvasmányok csökkenthetik a vérnyomást, az önsegítő könyvek pedig segítenek a hangulati zavarok és enyhe mentális betegségek enyhítésén.

A bolygó minden embere talál az ízlésének megfelelő olvasnivalót: klasszikus irodalmat, verses köteteket, divatlapokat, vallási könyveket, önsegítő könyveket, romantikus regényeket stb.

Lépj ki a számítógép rabságából, nyiss ki egy könyvet és töltsd fel a lelkedet!