Mar. 1, 2019

Katinka Soetens: három gyermek édesanyja, eredetileg holland származású, aki azonban már egy jó ideje Angliában él. Szertartásokat, nemzetközi mozgásmeditációs műhelyeket, vezet és Istennő kurzusokat valamint gyógyításokat tart nemcsak Angliában, hanem Európa szerte. Általa írt szavakat idézek nektek, mert ez mindenkinek szól. Remélem Neked is!

“Ha szeretnéd megváltoztatni a világot, akkor szeress egy férfit igazán."

Szeresd őt igazán. Válaszd ki azt, akinek a Lelke a tiédhez szól. Aki lát téged. Aki elég bátor ahhoz, hogy féljen.
Fogadd el a kezét és vezesd finoman házi tűzhelyed véréhez… Ahol érezheti a melegedet saját magán… hagyd ott megpihenni… és égesd el a tüzedben a terheit… Nézz bele a szemébe… Nézz bele lénye mélyébe… és lásd azt, ami ott alszik, vagy ébred…

Nézz bele a szemébe… lásd ott az apáit és nagyapáit… az összes háborút és őrültséget, amit a szellemük távoli helyek, távoli időkben harcolt… lásd ott az őrületet és fájdalmat, amit a mások-fölötti-hatalom világa hozott nekik és a hozzájuk tartozóknak… Lásd a fájdalmukat, a harcaikat, a gyötrődést és a bűntudatot… lásd ítéletek nélkül… majd engedd el… érezz bele az őseitől örökölt terhekbe.

És tudd, hogy menedéket keres nálad… engedd, hogy beleolvadjon a megtartó pillantásodba… és tudd, hogy nem kell visszatükröznöd a benne dúló viharokat… mert méhed van… édes és mélységes kapu van benned… amely elmossa a régi sebeket…

Ha meg akarod változtatni a világot, akkor szeress egy férfit… szeresd őt igazán… Ülj előtte… női erőd teljes szépségében… sebezhetőséged lélegzetében… a benned élő kislány ártatlan játékosságában… és a halál mélységeiben…

Küldj neki meghívót a virágzásodba… engedd, hogy feléd lépjen… és ússz vele együtt a Föld méhében, csendes tudásban, együtt…
És amikor visszahúzódik… mert vissza fog… félelmében elrejtőzik a barlangjában… akkor gyűjtsd magad köré a nagymamáidat… engedd, hogy a bölcsességük körbeöleljen… halld a suttogásuk… és engedd, hogy a benned lévő rémült kislány megnyugodjon… maradj nyugodt… és várd türelmesen a visszatértét… ülj az ajtajánál és énekelj… az emlékezés dalát… hogy újra meglágyuljék.

Ne provokáld benne a kisfiút, praktikákkal, játszmákkal, csábítással… csak azért, hogy a pusztítás hálójába húzd, a gyűlölet és káosz helyére. Amely szörnyűbb, mint az összes háború, melyet valaha harcolt… Ez nem női energia, csak bosszú, méreg, a világunk megerőszakolása, amelyben elvérzik a nő miközben a férfit kiheréli… ez mindannyiunkat megöl…
És mindegy, hogy az anyja ölelte-e vagy nem, legyél te most valódi anya. Tartsd meg a kegyelmedben, vezesd a Föld méhébe saját mélységeiden keresztül… Ne büntesd a sebeiért és azért, mert nem tud megfelelni a szükségleteidnek… sírj érte édes folyókat… és engedd, hogy a véred haza vezesse…

Ha meg akarod változtatni a világot, szeress egy férfit… szeresd őt igazán… Szeresd őt mezítelenül és szabadon… Szeresd őt annyira, hogy megnyitod a tested és a lelked a születés és halál ciklusaira… És köszönd meg neki a lehetőséget… ahogy végigtáncoltok a zúgó szeleken… és a csendes erdőkön… Legyél bátor törékenynek lenni… és engedd, hogy magába igya lágy szirmaidat…

Engedd, hogy megtartson… hogy felálljon és védelmezzen… dőlj bele a karjaiba és bízz abban, hogy megtart… akkor is, ha előtte már ezerszer elejtettek…

Tanítsd arra, hogy megadja magát… azzal, hogy megadod magadat… váljatok eggyé az édes semmivel, a világok szívével…

Ha meg akarod változtatni a világot, szeress egy férfit… szeresd őt igazán… bátorítsd… tápláld… halld meg… tartsd meg… gyógyítsd meg… és cserébe ő támogat és védelmez… erős karokkal, tiszta gondolatokkal és célba találó nyilakkal… mert képes rá… ha engeded… az lesz, akiről álmodsz…

Ha szeretni akarsz egy férfit… szeresd magadat… az apádat… a fiadat… a volt szerelmeidet… az első fiút, akit megcsókoltál… és az utolsót, akit elsirattál…

Köszönd meg az összes ajándékot, amely ezen találkozáshoz vezetett… ahhoz, aki most előtted áll… és keresd meg benne a magot… az új magját… a magot, amit táplálhatsz… és amiből új világot növeszthettek együtt“.

Változtasd meg a világot!

Szabó Marianna

Forrás:http://webcache.googleusercontent.com.lotusz.cofeblog

Apr. 16, 2018

Néha, amikor látom az ideges, türelmetlen, pénz után reggeltől estig rohanó embereket, visszaemlékszem, milyen jó is volt régen. Én a hatvanas évek közepén születtem, de mindegy, hogy ötvenes évek, hatvanas évek, vagy hetvenes évek, szinte ugyanúgy boldogok voltunk. Most nem látom a boldogságot az emberek szemében, pedig legtöbb embernek mindene megvan. Van hol laknia, van munkája, van mit ennie, mégsem boldog.

 

Gyermekként tudtunk örülni az apróságoknak is!

Öröm volt hétvégén kimenni a kertbe kicsit kapálni, pihenésképpen friss gyümölcsöt enni. Öröm volt a lányokkal kimenni a mezőre  virágot szedni, futni a nyulak után, hajtani a teheneket, legeltetni a birkákat, hallgatni a pásztorok meséit, elmenni cseresznyézni. Öröm volt a réten a fiúkkal focizni.  De jó volt!

Mindig együtt voltunk!

Számháborúztunk, bicajoztunk, rollereztünk, örömmel jártunk iskolába, és tanulni is öröm volt. Szerettük tanárainkat, akik szigorúak voltak, mégis igazságosak! Minden könyv és mese azóta is, a fejemben van, így a Kincskereső kisködmön, Benedek Elek meséi, Andersen meséi, A nagy Indián könyv, a Dzsungel könyve, Magyar népmesék, Mekk-Elek, Mirr-Murr, Vackor, Mézga Géza, az Esti mese macija, Frédi és Béni, Vuk, Kengyelfutó gyalogkakukk, Bambi, Dörmögő Dömötör, stb.. Csupa tanító jellegű kedves emlék!

Mindennek tudtunk örülni! 

Összeült a család, közösen ettünk egy nagy leveses tálból, sétáltunk kézen-fogva barátainkkal, tollasoztunk, néha szalonnát sütöttünk, utaztunk Trabanttal, Wartburggal, Moszkviccsal, Skodával, Volgával, Warsawával, bogárhátúval, kinek milyen autója volt éppen, vagy busszal, vonattal, és nevettünk sokat. Megbecsültünk mindent, amit mi a szüleinktől kaptunk, és minden pillanatot, amit mindnyájan az Élettől kaptunk.

Szép volt minden! Szegények voltunk, de boldogok!

Most nem beszélek a társadalomról, a politikáról, vagy annak hibáiról, mert ez a cikk nem erról szól. De akkoriban tudtunk örülni minden kis játéknak, babának, pici ajándéknak, a meghitt együttléteknek, a parázsló teatűzhely melegének, egyszóval, más volt az élet.

A mai a gyermekek, nagyon nehezen, vagy el sem tudják képzelni azt, hogy kapáljanak, állatot, neveljenek, növényeket termesszenek, hogy ebből megéljenek. A mai gyermekek menekülnek a családtól, alig várják, hogy külön éljenek, pedig régen együtt élt akár több generáció is. Boldogok voltunk! Hallgattunk szüleink intelmeire, nagyszüleink bölcsességére, közeli rokonaink tapasztalataira.

A mai gyermekek nem szívesen tollasoznak, fociznak a réten, vagy ülnek egy öreg tölgyfa árnyékába, hogy beszélgessenek egymással., ahol igazi barátságok köttettek.  Vagyis beszélgetnek, ismerkednek Interneten, az okos-telefonjukon, személytelen arctalan oldalakon, ahol nem látják, hallják, érzik a másik reakcióját, hisz Chatelés, e-mailezés közben nem küldünk és fogadunk olyan nonverbális jeleket, amik nélkül egy hétköznapi beszélgetés elképzelhetetlen volna. 

Az ártatlanság, őszinteség, természetesség kora lejárt!

Hová vezet mindez? Egy arctalan robotizált mesterséges világhoz, ahol az érték nem a család, hanem a pénz, mely tönkre tesz mindent, amit mi életnek nevezünk!

Mit rontottunk el?

Talán azt, hogy meg akartuk kímélni gyermekeinket, és ezzel ártottunk a legtöbbet.

Hogyan fordíthatnánk ezt vissza? 

Ha mindannyian megértenénk, hogy mi természeti népek vagyunk, nem robotok! Ha, nem a pénz Istenében hinnénk, hanem az egy élő teremtő Istenben, aki egyetlen törvényt adott nekünk, a legfontosabbat, a szeretetét.

Szabó Marianna

Jan. 16, 2018

A Meteora-kolostorok legbelső, zárt világába ma is csak kevesen léphetnek be. Csodálatos középkori tájat találunk, mesebeli vidéket, ahol a föld és az ég összeér.Évente sok százezren gyűrik le a tériszonyukat a görögországi Meteoráknál, hogy lássák a hit erejét, és megérezzék a csodát.

Hol találjuk?


A Meteorák Görögország középső részén, Kalambáka (a Google térképen Kalampaka) városnál találhatók. A kolostorok a környező 100-200 méter magas sziklacsúcsokon egyensúlyoznak.
A Meteorák 1988 óta a világörökség része. Az évszázadokkal ezelőtt épült 24 bizánci kolostor közül ma mindössze hat működik.

Miért a sziklákra építették a kolostorokat?


A történet a múlt homályába vész, különböző verziók keringenek. A régészeti kutatások szerint már i. sz. 950-ben a környező barlangokban megjelentek a világi életet megtagadó első remeték és aszkéták. Vallási kötelezettségeik azonban templomi istentiszteletet és áldozást követeltek, amelyeket egy papnak kellett tartania.
Eleinte egy közeli kis templomba jártak, majd az évszázadok során egymás után alapították a kolostorokat.
A sziklacsúcsokon a világ zajától távol, a középkorban egyébként gyakori ellenséges támadásoktól nem zavartatva gyakorolhatták Isten imádatát.
Mivel a kolostorépítés rendkívül összehangolt munkát igényelt, összekovácsolta az egyes szerzetescsoportokat. Külön kolostoruk volt az apácáknak, és külön a férfiaknak, a szerzeteseknek. A hívő fejedelmek, nagyurak számos kiváltsággal és adománnyal támogatták a sziklacsúcsokra épült, biztonságos, veszély esetén menedéknek is kiváló kolostorvárost.

Hogyan éltek itt a szerzetesek?


Az elmúlt ezer év során nem sokat változott az élet a Meteora-kolostorokban. Az épületeket folyamatosan bővítették, csinosították. Az építőanyagot létrán, kötelekkel vagy ahogy napjainkban is teszik, drótkötélpályán juttatták a sziklacsúcsokra. A fizikai munka és a vallás talán sehol sincs ilyen közel egymáshoz a világon mint itt, a Meteoráknál.
A szerzetesek rendkívül visszafogott, puritán életet éltek. Többen közülük gyermekes apák voltak, akiket a vallási fogékonyságuk késztetett arra, hogy szerzetesruhát öltsenek. A nap nagy részét, általában 11 órát áhítattal, imádkozással, lelki élettel töltöttek, a fennmaradó időben kertészkedtek, méhészkedtek, gyógynövényekkel foglalkoztak, karban tartották a kolostort.
Azonban a szerzetesek is emberek.
A bűnbeesetteknek vagy azoknak, akik vétkeztek a keresztény ortodox szerzetesrend szigorú szabályai ellen, börtönbe kellett vonulniuk. Hetekig, hónapokig egy sziklaüregbe zárták őket. Sokan elfeledett magányban haltak meg.

Miért érdemes megnézni a kolostorokat?


Egészen különleges, ősi atmoszférájuk van az épületeknek. A hit ereje járja át a környéket. A kolostorok sekrestyéiben, könyvtáraiban az ortodox vallás legértékesebb szellemi és művészeti örökségével lehet találkozni.

Miként alakultak ki ezek a magányos sziklacsúcsok?


A sztori nagyjából 65 millió évvel ezelőtt, közvetlenül a dinók kihalása után kezdődött. Akkor a környéken olyan tengeröböl lehetett, ahol a folyók sok hordalékot raktak le. Ez összecementálódott, majd 30 millió éve a tektonikus mozgások következtében az európai kontinens, és vele együtt Görögország mai területe is, emelkedni kezdett, a tenger pedig visszahúzódott.
A terület fennsík volt, amelyet az évmilliók során az erózió és más külső erők felszabdaltak.
Az egykori síkságból mára a sziklatornyok és sziklahegyek maradtak meg.

Ne felejtsd el megérinteni a Fekete Madonna almáját, mert amit kívánsz az teljesül! Nekünk bejött!

Szabó Marianna

Jan. 1, 2018

Székely újévi köszöntők csokorba gyűjtve

 

Régi jó szokása a magyar embereknek,

Esztendőt temetni összesereglettek.

 

Esztendőt temetni, újat köszönteni,

Múltból a jövőbe bátran tekinteni.

 

E szokáshoz híven összesereglettünk,

Hogy az elmúlt évtől szépen búcsút vegyünk.

 

Búcsút vegyünk annak öröm, bánatitól,

Eredményeitől és kudarcaitól.

 

Nem volt sikertelen az elmúlt esztendő,

Áldásban, termésben nem volt szűkölködő.

 

Isten megáldotta verejtékhullásunk,

Ha nem is színültig, tele a hámbárunk.

 

Szőlőhegyeink is gazdagon teremtek,

Vidámító jó bort bőven csepegtettek.

 

Barátságot szőni, bánatot felejtni,

Sógorság, komaság összejön vigadni.

 

Összejön, de szemét a jövőbe veti,

Vajon mit takar az? Folyton azt kérdezi.

 

Örömet takar-e vagy pedig bánatot?

Sikert, eredményt-e vagy pedig kudarcot?

 

Ne felejtsd, jó népem: a haladás titka,

Ma is, ezután is: imádság és munka.

 

Küzdj, és bízva bízzál, szükség az imádság,

Emberé a munka, Istené az áldás.

 

Örömmel köszöntlek ez Újesztendőben,

Áldás szálljon rátok gazdagon és bőven.

 

Mezőn kalász nőjön, réten fű zöldüljön,

Munkában a nóta vidáman csendüljön.

 

Miben szűkölködünk? - ami még meg nincsen,

A beállott Újévben adja meg az Isten.

 

Ez a kívánságunk, ami még úgy kéne,

Megértést és békét a népek szívébe.

 

Hogy keresztény néped megtérjen és éljen,

Sok szenvedés után boldog időt érjen.

 

Adjon az Úristen ez újévben víg kacagást, csengőt,

Adjon Isten mindnyájunknak Boldog Újesztendőt.

Elmondta Ilyés Ferenc

Désfalva, 1993

 

Itt állunk az Újesztendő piros hajnalánál.

Vajon együtt leszünk-e, majd az alkonyatnál?

 

Ez Újévben merre vezet életünknek útja?

Tövisek vagy virágok közt csak az Isten tudja.

 

Ő vezessen igaz úton minden egyes léptet,

Őrizze meg viharoktól e boldog piciny fészket.

 

Adjon Isten mindnyájunknak víg kacagást, csengőt!

Adjon Isten mindnyájunknak Boldog Újesztendőt!

Elmondta Molnár János K.

Désfalva, 1980

 

Ebben az Újévben minden jót kívánok,

Amerre csak járok, nyíljanak virágok.

 

Még a hó felett is virág nyiladozzék,

Dalos madár zengjen minden rózsabokron

 

Minden jó, minden szép, legyen minden bőven,

Szálljon rátok áldás ebben az Újévben!

Elmondta Molnár Katalin

Désfalva, 1980

 

Ismét egy esztendő hanyatlik a sírba,

Nézhetünk utána nevetve vagy sírva.

 

Sokan biz örömest búcsúznak el tőle,

Azt várják, hogy különb lesz a követője.

 

Itt állok magam is, azt óhajtom itten,

Jobb időket érjünk, mint az elmúlt évben.

 

A mezőkön áldást, a hazában békét,

Az emberek szívében boldog egyetértést.

 

Ezért fohászkodunk, ezért ver a szívünk,

Adjon az Úr Isten Boldog Újesztendőt nékünk.

Elmondta Molnár Sándor C.

Désfalva, 1993

 

A hajnali harangszónak giling - galangója,

Hirdetgeti, hogy az évnek itt a fordulója.

 

Friss, jó egészséget, bort, búzát és békességet,

Adjon Isten bőven az újesztendőben!

 

Friss legyen a reménységünk, mint a hal a vízbe,

Irigyünknek, gyűlölőnknek ne legyen egy csepp se.

 

Friss, jó egészséget, bort, búzát és békességet,

Adjon Isten bőven az újesztendőben!

Elmondta Molnár Miklós

Désfalva, 1995

 

“Dolgoznunk kell sokat, tanulni, haladni,

így fogunk jobb jövőt Istentől várhatni!

Kötelességeinkről ne feledkezzünk,

mindenkivel mindig csak jót cselekedjünk!

Szeretet, megértés legyen a jelszavunk!

Ez irányítsa tetteink, gondolatunk!

Ezt vésd szívedbe székelyem,

magyarom akkor jóra fordul

bizton jóslatom!

Erdély ország népe figyelmezz a szómra,

hallgasd meg tanácsom a jóra, hasznosra!

Szeresd Istent, hazád és fajodat szeressed

és ha kell érte áldozd vagyonod, életed!

Légy családszerető, takarékos, józan

így lehet csak részed testi, lelki jóban!

Okulj őseid sokszor hallott példáján.

Bizalmad Isten és magadban legyen csupán.

Így várhatsz jobb jövőt, szebb magyar életet!

Adjon Isten ilyen boldogabb Új Évet!”

(Ismeretlen szerző)

 

Eldöcögött már az ó-év szekere,

Ez a szekér sok-sok gonddal volt tele.

Pusztuljon hát nyikorogva-zörögve,

Búját-baját felejtsük el örökre.

Asztalunkon mindig legyen friss kenyér,

Jó anyámnak mosoly legyen két szemén.

S a Jó Isten, kit félünk és imádunk,

Áldja meg két szent kezével családunk.

 Ninaci Aliz

 

A szilveszteri kismalac puszilja az orrodat,

És hozzon az új esztendõben szerencsét sokat!

Múlik a nap, múlik az év,

Ami rossz volt elmúlt már rég.

Holnap egy Új Évre ébredsz,

Ehhez kívánok Nektek,

nagyon sok szépet!

BUÉK!

(Ismeretlen szerző)

 

Bort, búzát, békességet, sötétségben fényességet! Új esztendő újat hozzon,régi jótól meg ne fosszon. Ki barát volt az maradjon, ki elindult az haladjon. BÚÉK!

 (Ismeretlen szerző)

 

"Adjék Isten minden jót,

öt-hat tyúkot, jó tojót!

Hízott disznót, sok hurkát,

tele pincét, kamarát,

sonkát, kolbászt, szalonnát,

gond ne bántsa a gazdát!

Adjék Isten szép vetést,

rengő-ringó jó termést,

békesség és szeretet

töltse meg a szívetek

ebben az új évben!"

 ( Népköltés)

 

Székely Újévi Köszöntő

 

Adjon Isten minden szépet,

Irigyeknek békességet,

Adjon Isten minden jót,

Hazug szájba igaz szót.

 

Hontalannak menedéket,

Éhezőknek eleséget,

Tollat író kezébe,

Pulyát asszony ölébe.

 

Legényeknek feleséget,

Szegényeknek nyereséget,

Áfonyát a havasra,

Pisztrángot a patakba.

 

Istenhitet a pogánynak,

Hű szeretőt a leánynak,

Szép időben jó vetést,

Szomorúknak feledést.

 

Sarkvidékre hideg telet,

Az árváknak jó kenyeret,

Fegyvereknek nyugalmat,

Szelíd szónak hatalmat.

 

Betegeknek egészséget,

Fuldoklóknak reménységet,

Vitorlának jó szelet,

Napfényből is öleget.

 

Jó lövést az ordasokra,

Nyíló ajtót vaskapukra,

Vándoroknak fogadót -

Isten adjon minden jót!

 

Szeretettel

Életfestők

 

 

Dec. 31, 2017

Figyeljen oda, kit enged be a házba elsőként az újévben


Tudjuk, hogy a babonák nem igazak, de azért mégsem tudunk ebben teljesen megbízni: figyeljük, mikor esik péntekre a hónap 13. napja és lekopogjuk az asztalon a még nem teljesen biztos jó hírt. Mert sosem lehet tudni.


Az alábbiakban összegyűjtöttük szilveszterhez és újévhez kapcsolódó babonákat, hiedelmeket is szokásokat.

Általános tudnivalók:

 • Az újévi erős fények és zajok távol tartanak mindenféle rosszat.
 • Szilveszter éjjelén pontban éjfélkor az összes ajtót ki kell tárni, hogy az óév kimehessen. Ugyanis ha nem távozik, az újév nem tud bejönni.
 • Az újév különös jelentőséggel bír, mert elárulja, mit tartogat számunkra az elkövetkezendő 12 hónap.
 • Amit az újév napján cselekszik az ember, az hatással lesz egész évre, így tartózkodjunk például a vitáktól, veszekedésektől. Aki korán kel, egész évben friss lesz, aki gyengének, betegnek érzi magát, az egész évben ilyen lesz.
 • A jó évkezdésnek velejárói a jó italok és a bőséges étkezés.
 • Aki újév napján édeset eszik, annak egész éve édes lesz.
 • Újévkor disznót kell enni, hogy kitúrja a szerencsét, szárnyast semmiképp, mert azok elkaparják.
 • Étkezésnél részesítsük előnyben a szemes terményeket (lencse, rizs, köles), mert a sok apró mag pénzbőséget jelent az elkövetkezendő évben.
 • Újév napján az üres zsebek, szekrények vagy polcok látványa a következő évre szegénységet vetítenek előre, ezért a kamrát, zsebeket meg kell tölteni, a pénztárcákat tele kell rakni pénzzel, hogy az év során ez legyen a jellemző.
 • Az újévet nem jó tartozással, adóssággal kezdeni, ezeket még az újév előtt ki kell egyenlíteni.
 • Újév napján ne adjunk ki semmit a házból, mert ha ezt tesszük, sok kiadásunk lesz egész évben.
 • A pénzhez jutási esélyeinket növelhetjük, ha szilveszter éjjelén pénzérmét kötünk madzagra, kilógatjuk az ablakon, majd éjfél után a madzag segítségével behúzzuk a házba.
 • Nem szerencsés dolog újév napján hagyni, hogy a tűz kialudjon, és ollót használni, mert aki ezt teszi, elvágja a szerencséjét.
 • Ha emeletes házban lakunk, az éjféli óraütés után álljunk fel és menjünk fel az emeletre, mielőtt lemennénk egy alacsonyabb szintre.
 • Fontos az első újévi látogató. Ha ekkor rosszkedvű vendég érkezik, abban az évben sok bánat éri a ház népét.  Szerencsés, ha az első látogató férfi.
 • Akitől ezen a napon csókot kapunk, az egész évben szeretni fog bennünket.
 • A szilveszteri északi szél hideget, a déli szél enyhe telet jelez.
 • Ha nem tudunk ólmot önteni, szilveszter éjszaka próbálkozhatunk nyers tojással, amit forrásban levő vízbe kell önteni. A jövőt a csorgatott tojás sárgája alakjából tudjuk kihámozni.
 • Szintén következtethetünk a jövőre, ha szilveszter éjjel egy tetszőleges oldalon felcsapjuk a Bibliát, és egy pálcika vagy egy tű segítségével vaktában, csukott szemmel rábökünk egy sorra.


Kiegészítő tippek:

 

 • Pontban 12 órakor 12 korsó sört kell meginni, hogy az új évben szerencsések legyünk. (Svájc)
 • Amint az újév elkezdődik, minden órát fel kell húzni a házban. (Görögország)
 • Éjfélkor 12 szőlőszemet kell megenni, és újév napján új, piros alsó és felsőruhát kell viselni, a megunt, régi dolgokat egyszerűen ki kell tenni az ablakon, és a pénztárcába lencsét kell tenni. (Olaszország)
 • Az ünnepi asztalterítő alá pénzt kell tenni. (Szlovákia)
 • Balszerencsét jelent, ha az új naptárt előre kiakasztjuk, vagy írnak előre írunk a jövő évi határidőnaplóba. (Anglia)
 • A szilveszteri álmunk beteljesedik, ha elalvás előtt rózsafüzért vagy megszentelt tárgyat teszünk a párna alá. (Bajorország)
 • A bejárat felé szalmaköteget kell feszíteni, hogy távolt tartsuk a rossz szellemeket, és újévkor egy jót kell nevetni, hogy jól induljanak a dolgok. (Japán)
 • Az újévi kívánságokat 12 papírdarabra kell felírni, és amikor elkezdi ütni az óra az éjfélt, gyújtsuk meg a papírdarabokat. Az teljesül, ami a 11. ütésnél még nem égett el. (Fehéroroszország)
 • Támasszunk lapátokat, gereblyéket és rostákat a házfalhoz, hogy védelmet nyerjünk a gonosztól. (Korea)
 • Ajánlott imádkozni az ősökért, vadászni és halászni. De nem ajánlatos boldogságért imádkozni, házasságot kötni, kerülendők a ház körüli javítások és építkezés elkezdése. Aki újév napján söpör, az kisöpri a házból a szerencséjét. (Kína)