Aug. 11, 2016

Robotként vagy szabadon?

Hogy melyiket választod, csak rajtad múlik!

Azzal tisztában kell lennünk, hogy a hatalom és a társadalom nem akarja, hogy bölccsé, szabaddá válj, hiszen a bölcset nem lehet kihasználni, az intelligens embert nem lehet leigázni. A hatalom fél azoktól, akik megvilágosodnak, megismerik önmagukat, keresik szabadságukat, ébredeznek, egyéniségek. Ezért félelmet keltenek.

A hatalom nem képes tolerálni az egyéniséget, mert egy egyéniség nem követi őt birkaként. Az állatok az ember életében szimbólumok, tükröt tartanak. Az egyéniség minősége az oroszlánéhoz hasonló: az oroszlán egyedül jár, a birkák pedig mindig tömegben élnek; abban bíznak, hogy a tömegben otthonra és biztonságra lelnek. Pedig mindenki oroszlánnak születik, csakhogy a társadalmi beidegződések teljesen átprogramozzák az emberi elmét, és végül birka lesz belőle.

Kapsz egy személyiséget; egy kényelmes, kedves, szófogadó és nagyon kötelességtudó személyiséget. A társadalomnak rabszolgákra, robotokra van szüksége, mert az őt irányító összes érdekszövetkezet engedelmességet követel. Nincs szüksége olyan emberekre, akik a szabad akarat és szeretet feltétel nélküli elkötelezettjei.

Pedig mindenki önálló individuumként születik szabad akarattal, de mire felnősz egy mások által irányított robottá, „tömegcikké” válsz, egy mechanikusan működő elanyagiasult világban, ahol a pénz az érték mérő eszköz.  Életed folyamán szép lassan elveszted egyéniségedet és a megfelelési kényszer „mókuskerekében” találod magad.

Mert hagyod!

Sokszor nem is tudatosan, mert a legtöbb ember mit sem tud erről. Azt gondolja ez az élet rendje. Robotként éli az életét, anélkül, hogy elgondolkodna azon, Ki vagyok én? Miért vagyok itt a földön? Mi az életcélom, feladatom?

Ha csendben leülsz, és megfigyeled az elmédet, tucatnyi hangot hallhatsz.

allod fogaskerekeid megállíthatatlan kattogását, olyan hangokat, mely nem a tiéd. Hallod a nagyapád, nagyanyád, édesapád, édesanyád, testvéred, párod, barátod, tanárod, főnököd, ellenséged hangját, de hallod a papét, tanárét, állam bácsiét, és ma már a médián keresztül megszámlálhatatlan hatalmi érdekek által irányított ezer és ezer hangot, mantraként. Ha pedig szeretnél rátalálni a sajátodra, szinte lehetetlennek bizonyul.

Végtelen hang befolyásolja életedet és az igazság az, hogy már rég elfelejtetted a saját hangodat, rég nem te irányítod az életed.

Sosem kaptál elég szabadságot, hogy hangot adj a véleményednek. Engedelmességre és a szabályok, normák, betartására tanítottak és arra, hogy mindenre bólogass. Azt tanultad, hogy követned kell, akik fölötted állnak, bármit tegyenek is. Soha senki nem ösztönzött, hogy kutasd ki is vagy valójában? Honnan jöttél? Miért vagy itt? Hova tartasz? Senki sem tette fel neked a kérdést: "Van egyáltalán saját hangod?"

Ébresztő!

...így történt, hogy a saját hangod nagyon elhalkult, míg más hangok egyre erőteljesebbé és erőszakosabbá váltak. Folyamatosan parancsokat osztogatnak, szabályok közé zárnak amiket teljesítened kell, - saját magad ellenére. Pedig te nem akartad követni őket, mert láttad, hogy ez nem jó. De lassan megtanultad, hogy engedelmesnek kell lenned, ha azt akarod, hogy tiszteljenek, elfogadjanak és szeressenek. Pedig az őrületbe kerget, hiszen az egyik hang azt mondja: „Tedd ezt", a másik pedig: „Ezt sose tedd! „Ne hallgass erre, vagy arra!”

Fújj visszavonulót!

A hangokat csak te állíthatod meg. Meg kell nekik mondani, hogy: „Most legyetek szívesek békén hagyni engem!" Elég volt!

Az emberek, akik a természetbe, hegyekbe vagy elhagyatott erdőkbe költöznek, valójában nem a társadalomból vonulnak ki, hanem olyan helyet próbálnak találni, ahol megvilágosodhatnak, visszatalálhatnak valódi énjükhöz a természethez, ahova valójában  tartoznak. Ne hagyd, hogy tudatlan, politikai, vallási ideológiáktól túlfűtött, hatalomittas, tudomány mögé bújó gazdasági érdekek által vezérelt csoportok befolyásolják napjaidat és eltereljenek attól, hogy megtaláld Önmagad.

Hogy mikor?

A most a nagy pillanat. Létrehozhatunk egy egységes világot. A jelenlegi válság aranyválság, hiszen az emberek csak nagy nyomás hatására változnak és változtatnak. Mindaddig, amíg egy helyzet elviselhető, inkább elviselik - most azonban olyan ponthoz érkeztünk, amikor a helyzet már nem elviselhető többé. Nincs több idő bizottságokra és az általuk készített jelentésekre.

A problémák pofonegyszerűek. Csupán arról van szó, hogy az egész emberiségnek nagyon tisztán kell látnia, hogy ezeket a problémákat mi magunk hoztuk létre, és még most is létrehozzuk ezeket. El kell terjeszteni a következő tudatosságot:

- Ezeket a problémákat ÉN támogatom. Meg kell vonjam a támogatásomat. -

A jelenlegi válságot a vallások, politika, gazdasági érdekek és a nemzetek generálták, és a helyzet eljutott arra a pontra, hogy ezek többé képtelenek létezni.

Most rajtunk áll, hogy változunk, változtatunk a jelenlegi helyzeten és hogy  Robotként vagy szabad emberként éljük tovább az életet!

Ne feledd!

„Nem kell az egész világot megváltoztatnod; csak változtasd meg magadat, és máris elkezdted megváltoztatni a világot, hiszen a világ része vagy. Ha csak egyetlen ember megváltozik, a változás ezrekre és ezrekre átsugárzik. Egy forradalom gyújtópontja leszel, amelyből megszülethet egy teljesen újfajta ember.”  🙂

Szabó Marianna ✏

(Az írás, Osho: Az egész a változásról szól c. könyve nyomán készült)