Dec. 2, 2016

Az  emberi  test  70  százaléka  víz.  Megközelítőleg  37-40  liter  van  a  szervezetünkben.  Izmaink  és  szívünk  75 százaléka víz, az agyunk és a veséink 83 százaléka, a tüdőnk 86 százaléka és a szemünk 95 százaléka. De még a csontjaink  22  százaléka  is  víz.  És  ami  a  legfontosabb:  a  vérünk  90  százaléka  is  az.

Ezért,  az  egyik  ha  nem  a legfontosabb  dolog  az  egészségünk  megőrzése  és  az  ideális  testsúly  megtartása,  illetve  annak  elérése szempontjából a kellő mennyiségű és minőségű víz elfogyasztása. Ha jó minőségű a víz, lehetővé teszi, hogy akár napi fél kilót fogyjon! Aki többet  iszik, az megadja a testnek ezt a normál teljesítéshez szükséges elemet, s ezzel segíti a hőmérséklet szabályozását,  a  mérgek  kiválasztását,  az  ízületek  síkosítását  és  a  zsírégetést.

A  víz  szinte  minden  biológiai, mechanikai  és  kémiai  folyamathoz  hozzájárul,  amire  a  testben  sor  kerül.  Kipárnázza  és  védi  a  létfontosságú szerveket, eljuttatja a tápanyagokat a sejtjeinkhez, és feloldja a savas maradványokat. A tüdőnek szüksége van a nedvességre ahhoz, hogy a levegőt áramoltathassa. Az emésztőrendszer naponta több liter vizet is felhasznál az ételek  feldolgozásához. Az agynak szüksége van a vízre, hogy  létrejöhessenek benne azok a kémiai  folyamatok, amik  által  a  testet  irányítani  tudjuk.

A  hasnyálmirigynek  ahhoz  kell  a  víz,  hogy  lúgosíthassa  az  ételt,  ami  a gyomrunkból a beleinkbe áramlik. A bőrünk a víztől lesz puha és ruganyos. A víz megnöveli a vér oxigénszintjét, és fenntartja a sejtek normális elektromos tulajdonságait, ezzel segítve a sejtek közötti kommunikációt.

A víz hiánya és az elhízás

Fennáll az eshetősége annak, hogy Ön  is azokhoz  tartozik, akik krónikusan dehidráltak, ami alatt azt kell érteni, hogy nem isznak naponta legalább 2 liter vizet, ahogy azt a hagyományos orvostudomány ajánlja. Az átlagember körülbelül 1  liter  folyadékhoz  jut naponta – aminek nagy  része  savas kávé,  tea és üdítő. Sajnos ezek valójában elvonják a vizet a testből. Vannak olyanok is, akik egyáltalán nem isznak vizet. Az ideális súlyhoz és egészséghez pedig  sokkal  több  vízre  –  jó minőségű  vízre  –  lenne  szükség.  Egy  átlagos  testalkatú  felnőtt  naponta  2,5-3  liter folyadékot veszít az izzadáson, a légzésen, a vizeleten és a mozgáson át – sőt még alvás közben is.

Ha ezt nem pótoljuk,  a  test  szépen  lassan  kiszárad.  Ha  Ön  nem  jut  kellő  mennyiségű  folyadékhoz,  el  fog  hízni.  Ennyire egyszerű.  Ennek  egyik  oka,  hogy már  az  enyhe  kiszáradás  is  legalább  3  százalékkal  lassítja  az  anyagcserét. A másik ok, hogy annyira nem vagyunk ráhangolva a testünk jelzéseire, hogy a szomjúságot éhségnek értelmezzük. Ennél  fogva,  ha  nem  iszunk  eleget,  akkor  túl  sokat  eszünk.  Végül  pedig,  ha  nem  jutunk  elég  vízhez,  akkor  a szervezetünk elkezdi visszatartani a folyadékot, a testünk felpuffad, mi pedig kényelmetlenül érezzük magunkat – ráadásul  kövérebbnek  is  tűnünk  majd,  mint  amilyennek  lennünk  kellene!

Az  elsavasodott  test  vizet  pumpál  a szövetekbe, hogy megpróbálja semlegesíteni a savakat. A  test a vizet használja a savak semlegesítéséhez, vagy ahhoz, hogy felhígítsa a túl sok savat, és szó szerint kimossa, az egyéb mérgező anyagokkal együtt, a szervezetből a vizeleten, a verejtéken és a beleken át. Kellő mennyiségű víz nélkül a szervezet elsavasodik, és átáll önvédelmi – zsírtároló – üzemmódba. Elég, ha csak 2 százalékkal csökken a testben a víz mennyisége, és máris bekövetkezik ez.

Csupán 1 órányi edzés is elég ahhoz, hogy 2 százalékkal csökkenjen a test vízháztartása. ha nem pótoljuk és ez  huzamosabb  ideig  fennáll,  nem  csak  hogy  nem  fogy,  de  várhatóan  el  fog  hízni,  továbbá  a  víz  hiánya fáradékonnyá  teheti, és meg  is betegítheti. A vízvesztés, vízveszteség a napközbeni kimerültség első számú oka. Elegendő víz nélkül nem lesz elég energiája sem. Fáradtnak és gyengének fogja érezni magát.

A KISZÁRADÁS VESZÉLYEI

A testben fellelhető víz százalékos csökkenése vizsgálatok eredményei

2 %         mérhetően csökkenti a fizikai teljesítőképességet. A szövetekben felgyülemlő savak úgy működnek, mint a páclé: felpuhítják, s ezzel gyengítik az izomzatot.

3 %         10 százalékkal csökkentette az izomzat erejét, 8 százalékkal a sebességet, és az állóképességet is negatívan befolyásolta

4 %         szédülni kezd – és legalább 30 százalékkal visszaesik a fizikai teljesítőképessége.

5 %         nehezére esik koncentrálni, aluszékony lesz és türelmetlen, majd fejfájások gyötrik (ami a száraz bőr mellett a másik leggyakoribb jele a kiszáradásnak).

6 %         szívpanaszok jelentkeznek, a testhőmérséklet pedig elkezd szabálytalanul ingadozni.

7 %         könnyen elájulhat.

Kiszáradás korai szakaszában a következő tünetekkel lehet számolni

avarossá váló gondolkodás

problémák rövidtávú memóriával

problémák a számolással

problémáka szóbeli kommunikációval

koncentrációs nehézség egy nyomtatott szövegre

koncentrációs nehézség a számítógép-monitorra

szórakozottság

illetve hideg kéz és láb

szorongás

ingerlékenység

depresszió

cukoréhség

gyakori a görcsök

Amikor a kiszáradás kezd komolyabb méreteket ölteni, akkor jelentkeznek az olyan tünetek, mint ...

a reflux (a gyomorégés)

ízületi és hátfájdalmak

migrén,

fibromyalgia

székrekedés

vastagbélgyulladás

szorító mellkasi fájdalom

A komolyabb mértékű dehidratációval összefüggésbe hozzák...

a különféle allergiákat,

az asztmát,

a diabéteszt,

a magas vérnyomást

bőrbetegségeket:

az ekcémát,

a különböző kiütéseket,

foltok,

pörsenések és pattanások.

A komoly és hosszú időn át fennálló kiszáradással olyan degeneratív megbetegedések járhatnak együtt, mint a kóros elhízás, a különböző szívbántalmak és a rák.Ha valaki a test víztartalékainak 15-20 százalékát veszti el, az életveszélyes állapotba kerül. A komoly tünetek, persze nem jelentkeznek, ha valakinek csak egy órára vagy egy napra csökken a testében a víz mennyisége.

De a legtöbb ember krónikusan kiszáradva éli le az élete java részét. Nem csoda, ha sokan híznak meg, lesznek betegek és fáradtak! A víz csodálatos, viszont ha rossz fajta, akkor megbetegítheti, lefáraszthatja – és még hízhat is tőle. A víznek, mint bármi másnak, amit magunkhoz veszünk, elektronokban gazdagnak és lúgosnak kellene lennie. Sajnos, szinte minden hozzáférhető ivóvíz savas. Így a testünket is savasítja, és hozzájárul a zsírmegkötés ciklusának beindulásához.

Teszi mindezt ahelyett, hogy semlegesítené és kimosná a szervezetünkből a savakat! Savas vízzel soha nem fogja elérni az ideális testsúlyát, vagy visszanyerni az egészségét. De amikor megfelelően hidratálja a testét elektronokban gazdag lúgos vízzel, akkor pontosan azt adja neki, amire szüksége van ahhoz, hogy a sejtjei egészségesek legyenek – méghozzá anélkül, hogy a szervezet más

területeiről vonná el az ott szükséges anyagokat csak azért, hogy semlegesítsék emitt a savakat. A test sejtjei csak annyira egészségesek, amennyire az a folyadék egészséges, ami körülveszi őket.

Az aranyszabály

Aranyszabály, hogy napi 1 liter elektronokban gazdag lúgos vizet kellene meginnia 20 testsúlykilogrammonként – illetve 15 kg-onként, amennyiben olyan enyhén megerőltető testedzést is végez, mint amilyet a pH csoda fogyás program leír. Tehát egy 80 kilós személynek napi 4-5 litert kellene innia. Annak, aki 105 kilót nyom, 7 litert.

Ami az edzést illeti: rutinszerűen kellene inni előtte 2,5 decit, közben 15 percenként 1 decit, utána pedig körülbelül félórával az edzést követően megint 2,5 decit. Érdemes előtte és utána is mérlegre állni, hogy ellenőrizhesse, valóban sikerült-e pótolni az elvesztett folyadék mennyiségét. Egy 1 órás edzés alatt akár a víztartalékainak 2 százalékát is elvesztheti az ember (akár fél kilóval kevesebbet nyomhat!). Azok, akik csak 2 litert isznak naponta, ne is várják, hogy még csak meg is közelítik azoknak az eredményeit, akik napi 5 litert fogyasztanak el.

Továbbá az, aki az étkezési szokásait is megváltoztatja a könyvben leírtak szerint, többet és gyorsabban fogyhat, mint azok, akik ugyan már több vizet isznak, de még mindig esznek savasító ételeket. Tehát az ön eredményei főleg önön múlnak!

Szeretettel🙂

Életfestők (SZM)

(Dr. Robert Young: "A pH csoda fogyás" című könyve alapján)

Sep. 25, 2016

Itt a csipkebogyó szezonja, akár decemberig is eltarthat. Ha szörpöt készítünk belőle, az alábbi recept alapján mindegy, hogy mennyi csipkebogyót használunk, mert a hozzávalók a „térfogat függőek." 2 kg csipkebogyó azonban minimum ajánlatos, hogy legyen néhány üveg szörpünk télire.

A gyümölcsnek nem szükséges dércsípettnek lennie – bár a hetek múltával erre nagy az esély –, lehet kemény is. Szedése, vagy vásárlása után a csipkebogyót mindkét végén megtisztítom (késsel), majd jó egy héten át nagy tálcán, tálcákon a szabadban pihentetem. Ez idő alatt a gyümölcs megpuhul, kézzel szétnyomható, édes lesz. Ha tovább áll, az sem baj. (Ám ha puha, dércsípettet szedünk, indulhat is nyomban a feldolgozás.)

Elkészítés

A gyümölcsöt húsdarálón letekerem. Az összedarált csipkebogyó térfogatának megfelelően dupla mennyiségű vizet öntök hozzá és 60-80 fokra melegítem, úgy hogy ne forrjon. Ezt követően egy napig állni hagyom, közben többször megkeverem.

Egy nap után nagyon vékony lyukú tésztaszűrőn, vagy más szűrőn átpasszírozom. A levet elteszem, további egy napig állni hagyom. A kipasszírozott csipkehúst nem dobom el, ahhoz a térfogatának megfelelően ugyanannyi vizet öntök és további 1 napig állni hagyom, olykor megkeverem. 1 nap után átpasszírozom és az így nyert levet a korábbi léhez öntöm és összekeverem.

Ezt követően nylonharisnyás módszerrel kinyomom a levét. Pepecs munka. Minden egyéb nem kívánatos mellékanyag a harisnyában marad, s megkapjuk, hány liter tiszta csipkebogyó levünk van. Ehhez számítva literenként 80 deka kristálycukrot és literenként egy teáskanál citromsavat számítunk. Nagyon minimális vízben a cukrot a citromsavval sziruppá főzzük és a kész szirupot nyomban hozzáöntjük a gyümölcs levéhez és összekeverjük.

Jöhet a palackozás, szigorúan csavaros üvegekbe, az alábbi technikával: először egy réteg celofán a tetejére, rá késhegynyi nátrium-benzoát, majd egy újabb réteg celofán és jöhet a csavaros tető, alaposan rászorítva.

Így C-vitaminban gazdag szörpöt kapunk, forralás és tartósítószer nélkül. Hűvös helyen kell tárolni. Eltevés után az állaga hasonló lesz a paradicsomléhez, így használat előtt a palackot mindig fel kell rázni.

Fogyasztásakor a javasolt higítási arány: 1:5

Írta: Vaskor István

Sep. 18, 2016

Nem érdemes az üzletben vásárolnia, mivel ez sokkal finomabb, ráadásul érződik benne a készítés öröme is

Hozzávalók

4,5 liter (kb. 24 db) érett paradicsom meghámozva, kicsutkázva és felkockázva • 1 nagy fej vöröshagyma, aprítva • 1 nagy piros kaliforniai paprika megpucolva és felaprítva • 1 ½ teáskanál zellermag • 1 teáskanál mustármag • 1 teáskanál egész szegfűbors • 1 darabka egész fahéj • 2,45 dl barna cukor • 1 evőkanál só • 3,5 dl almaecet (5%-os) • 1 evőkanál paprika

Elkészítés

1. Egy nagyméretű serpenyőben vagy lábasban közepes láng felett keverje össze a paradicsomot, hagymát és kaliforniai paprikát, és főzze addig, amíg megpuhul. Egy passzírozó vagy szita segítségével törje át a zöldségeket, hogy a keverék püré állagú legyen. Ha kész, tegye vissza az edénybe.

2. Magas hőmérsékleten forralja a zöldségpürét körülbelül egy órán át, amíg nagyjából a térfogata felére sűrűsödik.

3. Vágjon le egy 5×5 cm-es gézdarabot (vagy harisnyadarabot), tegye bele a zellermagot, mustárt, szegfűborsot és fahéjat, majd fogja össze a négy sarkánál, és szorosan kösse meg cérnával. Adja a paradicsomos keverékhez a fűszercsomagot, a barna cukrot és a sót. Lassú tűzön, óvatosan kevergetve főzze 25 percig.

4. Keverje hozzá az almaecetet és a pirospaprikát. Gyakori kevergetés mellett főzze tovább, amíg kellően besűrűsödik.

5. Merje ki a ketchupot tisztára mosott befőttesüvegekbe, egy kis helyet hagyva a fedő alatt. Törölje le a fedőket, zárja rá a befőttesüvegekre, majd 10 percre merítse őket enyhe forrásban levő vízbe. Hűtse ki, és a tető benyomásával ellenőrizze, hogy légmentesen záródnak-e: ha valamelyik fedő nem marad lenyomva, azt az üveget tartsa hűtőszekrényben, és minél előbb használja fel.

6. Címkézze fel az üvegeket, és tárolja hűvös, sötét helyen. Egy hét elteltével a ketchup fogyasztásra kész; bontatlanul egy évig eláll. Miután kinyitotta, tartsa a hűtőben!

Paradicsomból készíthet paradicsompürét, de akár aszalhatja is, főleg a koktélparadicsomot. Bátran próbálkozhat a paradicsom alapú tésztaszósz házi készítésével is. Finomabb és olcsóbb lesz, mint a bolti.

Egyébként a paradicsomszósz tulajdonképpen egészségesebb, mint maga a friss paradicsom, mivel így a szervezet jobban tudja hasznosítani a benne található likopin nevű antioxidánst, amely a szabadgyökök semlegesítésével véd a ráktól.

Még egy érdekesség: a paradicsomban megtalálható a nyelvünk által érzékelt ötödik alapíz, az umami.

Az allergiások viszont jobb, ha óvatosan fogyasztják, mivel keresztallergia alakulhat ki náluk.

Sep. 16, 2016

A citrom rejtett titkai

A citromlé segít megakadályozni a vércukorszint ingadozását, azonban más csodákra is képes.

Egészségi előnyei

Négy evőkanál citromlé a napi C-vitamin-szükséglet csaknem felét fedezi. Fontos, hogy a C-vitamin és a többi antioxidáns hatására a koleszterin kevésbé rakódik le az érfalakon. A citrom egy másik természetes betegségmegelőző összetevőt is tartalmaz, a limonént, amely segíthet a koleszterinszint csökkentésében, sőt feltételezhetően erős rákellenes hatását is kutatják.

A citromlében található citromsav hasznos a vesekő elhárítására, mivel csökkenti a kalcium kiválasztását. A citrom héja bőségesen tartalmaz egy rutin nevű vegyületet, amely erősíti a vénák és hajszálerek falát, így mérsékelheti a visszerek kialakulását és az általuk okozott fájdalmat.

Hogyan válasszon?

Minél puhább, annál vékonyabb a héja és több a leve. Ahhoz, hogy a legtöbb levet tudja kicsavarni belőle, a szobahőmérsékletű citromot tenyerével néhányszor görgesse előre-hátra az asztalon, mielőtt kettévágja.

Felhasználási ötletek

• Használjon citromlevet salátaöntetekhez.

• Tálalja a halat sok citromszelettel, hiszen enélkül nem lenne az igazi.

• Ha legközelebb tonhalas szendvicset készít, keverjen belőle a tonhalhoz.

• Spricceljen a vízbe vagy szódába citromlevet, hogy egy kis ízt adjon neki (így elősegítheti a bőségesebb vízfogyasztást is), és hogy csökkentse az ételei által kiváltott vércukorszint-ingadozást okozó hatást.

• Tegyen citromlevet a húsok és szárnyasok páclevébe. Keverjen össze citromlevet, balzsamecetet, olívaolajat, friss rozmaringot és apróra vágott fokhagymát, forgassa bele a húst, és ha lehet, tegye egy éjszakára a hűtőbe.

• Csavarjon friss citromlevet zöldségekre, tésztaételekre, levesekbe, rizsre, egytálételekbe: annyi ízzel gazdagodnak, hogy nyugodtan csökkentheti a só mennyiségét.

Az ideális adag
Ha a citromlé hatásai vannak olyanok, mint az eceté – márpedig vannak –, akkor 1-2 evőkanál is elég belőle, hogy akár 30 százalékkal lecsökkentse az ételek vércukorszintre gyakorolt hatását.

Fontos: ha önmagában kívánja inni a citromlevet, akkor ügyeljen a fogazatára. Az erős sav ugyanis károsíthatja a fogzománcot. Érdemes szívószállal innia, hogy minél kevésbé érintkezzen a fogakkal. Utána bőségesen öblítse le vízzel

Sep. 8, 2016

Ahol a nők 120 évig élnek, 65 évesen szülnek, nem ismerik a rákot

A világ legegészségesebb és legidősebb embereinek titkát évtizedek óta keresik. A hunzák szerint a hosszú életük egyik titka az egészséges táplálkozás.

A Hunzák-völgye a Himalájában, Pakisztán legészakibb csücskében – ahol Pakisztán Oroszországgal és Kínával „összeér”, egy különlegesen termékeny völgyben, magaslati sziklás vonulatok közé ékelődve helyezkedik el – olvasható a thespiritscience.net portálon.

A világtól gyakorlatilag teljesen elzárt területen élő törzs életmódjával évtizedek óta foglalkoznak a kutatók.
Gyakorlatilag nem múlik el úgy év, hogy ne tennének hozzá valamit a hunzák csodájához: miként élhetnek akár 145 éven át az ottani emberek, akik között egy 100 éves matuzsálem még középkorúnak számít?

Mert az csak egy dolog, hogy a hunzák életük során nem néznek tévét, nem hallgatnak rádiót, nem használnak internetet, de hogy gyakorlatilag a betegségeket sem ismerik, az valóban párját ritkítja. Ott ismeretlen a szív- és cukorbetegség, a rák, az elhízás, a vérnyomás problémák, és más, a civilizált világban hemzsegő nyavalya.

De mit esznek elsősorban ezek az emberek? Íme!

Nyers gyümölcsök és zöldségek:
burgonya, zöldbab, zöldborsó, sárgarépa, fehérrépa, tök, spenót, saláta, alma, körte, őszibarack, kajszibarack, cseresznye, szeder, dió, mogyoró, mandula.

Állati fehérje:
tej, sajt, csirke. A hunzák nem vegetáriánusok, de minimális húst fogyasztanak.

Joghurt:
Nagyon sokat fogyasztanak belőle, mert bélflóra szempontjából fontos.

Magok:
árpa, köles, hajdina, búza, illetve egy Jób könnyének nevezett fűféle gömbölyű magjai..

A napi élelmiszer átlag 1900 kalória, benne 50 gramm fehérje,, 36 gramm zsír és 365 gramm szénhidrát.

Szokásos tavaszi böjtjüket szigorúan betartják, ilyenkor még kevesebbet esznek. Egyáltalán nem használnak hántolt (fehér) rizst, cukrot és sót, a szintetikus táplálékokat pedig nem ismerik.

A másik, a kutatók szerint egészségük megőrzésének fő titka, a sárgabarack és annak magja.
A gyümölcsöt az év minden szakában fogyasztják. Amikor friss a termés, azt, de a magját nem dobják el. A napon megszárítják, s elteszik télire. Naponta akár 30-50 barackmagot is megesznek. Ebből préselnek olajat, amellyel sütnek-főznek, s még kozmetikumként is használják. Asszonyaik arca a préselt barackmag-olajnak köszönhetően még idős korban is ránctalan, bársonyos.

Az általuk fogyasztott táplálékban hatalmas mennyiségű B17-vitamin van. Ebből a vitaminból a törzs tagjainak bevitele 200-szor nagyobb, mint egy átlag európai emberé. Esetükben igaz a régi mondás: „Az vagy, amit megeszel.”

A hunzák naponta sokat dolgoznak gazdaságukban, és a magaslati, szélsőséges időjárás is folyamatosan edzi ellenálló képességüket, testüket. A melegebb évszakokban napi 8-10 órát tartózkodnak napon, de bőrükön nincsenek káros elváltozások.
Közösségük tagjai a jóga „mesterei”, ezáltal nyílik meg számukra a teljes kikapcsolódás, a stressz nélküli élet.

Nem elhanyagolhatóan végtelen energiával rendelkeznek, teli vannak jókedvvel, lelkesedéssel. A nők koruk felét letagadhatnák, egy 80 éves asszony nem néz ki 40 évesnél öregebbnek.

Mindezek után csoda-e, hogy ahol a várható élettartam 135-145 év is lehet, egy 90 éves férfi még vállalkozik utód nemzésére?