Aug. 11, 2016

Remélhetsz hosszú távú fogyást a gyümölcsdiétától? Mozgás nélkül nincs eredményes fogyókúra!

Itt a gyümölcsszezon és a gyümölcsdiéta sokak számára vonzó lehet, hiszen nem kell lemondani az édes ízekről, ráadásul a vitaminban gazdag - permetszerben szegényebb - idénygyümölcsök fogyasztása egészséges fogyást tesz lehetővé.

Fogyás gyümölccsel?

A gyümölcsöknek komoly szerep jut a fogyókúra során - és általában az egészséges táplálkozásban. Magas rosttartalmuknál fogva serkentik az anyagcsere-folyamatokat, segítik a salakanyagok távozását a szervezetből, meggyorsítják a fogyást.

Amikor csak teheted, érdemes friss idénygyümölcsöket fogyasztanod - naponta több alkalommal. Ha viszont fogyni szeretnél, kerüld a magas cukortartalmú aszalt gyümölcsöket, valamint az alábbi, magas kalóriatartalmú gyümölcsökből se egyél túl sokat.

Magas kalóriatartalmú gyümölcsök

  • Banán: 100 g - 105 kcal.
  • Kókusz: 100 g - 400 kcal.
  • Datolya: 100 g - 280 kcal.
  • Avokádó: 100 g - 228 kcal.

Hosszan tartó eredményt remélhetsz?

A gyümölcsök sok tápanyagot és jellemzően kevés kalóriát tartalmaznak. Ha tehát csak gyümölcsöt fogyasztasz, rövid távon fogyást remélhetsz. Ugyanakkor a gyümölcsdiéta hátulütője, hogy hosszabb távon vissza fognak kúszni a leadott kilók - amint visszatértél a megszokott energiatartalmú étrendedhez.

Gyümölcsnap hetente egyszer: tartós fogyást remélhetsz tőle?

A gyümölcs önmagában nem elég a tartós fogyáshoz, de segít a kilók leadásában. 

Apróbb változtatások a fogyás érdekében

Ahogy az élet sok más területén, a fogyókúrában sem célravezető a végletesség. Napi ötször ajánlott zöldséget-gyümölcsöt fogyasztanod, de nem szerencsés csupán gyümölcsökkel fogynod. Így ugyanis a fogyókúrás étrended és a normál hétköznapokon megszokott étrended között túl nagy eltérés lesz.

Amennyiben szeretnél megszabadulni plusz kilóidtól, sokkal célravezetőbb, ha a fogyókúrát nem programszerűen folytatod, hanem olyan kisebb változtatásokat iktatsz be az étrendedbe, melyek hosszú távon tarthatóak. Így például a fehér liszttel készült pékáruk és tészták helyett fogyassz teljes kiőrlésűeket, felejtsd el a szörpöket és cukros üdítőket, igyál helyettük ásványvizet, herbateákat. Nálam és sportoló gyermekeimnél is bevált, a gluténmentes diéta, érdemes kipróbálni egy három hónapos kúrát! Különösen akkor, ha evés után puffadás lép fel! A puffadás és a teltségérzés hátterében számos életmódbeli és táplálkozási hiba, illetve gasztroenterológiai elváltozás (pl.lisztérzékenység) is állhat, ezt jobb minél előbb kideríteni. Sok esetben egy diéta és életmódváltás gyökeres javulást idézhet elő.

Mozgás nélkül nincs eredményes fogyókúra!

A mozgás az én vesszőparipám is, de heti három-négy alkalommal szakíts időt legalább fél óra mozgásra. Szinte mindegy, hogy milyen sportot választasz, (Írtam egy cikket a testalkatoknak megfelelő mozgásról is) a lényeg, hogy örömödet leld benne. Végül pedig ne feledkezz meg a napi legalább két liter folyadék beviteléről - amivel csökkentheted az étvágyadat és serkentheted az anyagcsere-folyamatokat. 

Hogy sportolás előtt kell-e valamilyen sport italt inni, vagy elegendő a víz, az attól függ. A sportitalok tartalmazzák a hidratáláshoz szükséges vizet, energiát szénhidrát formájában és ionokat, amelyek folyadékmegtartó hatásúak. Összetevőinek mennyisége, arányai a sportolók igényeihez igazodnak. "Ezek sportitalok - nem asztali kortyolgatáshoz valóak." - figyelmeztet Leslie Bonci, a Pittsburgh-i Gyógyászati Központ Egyetemének sport-táplálkozásügyi igazgatója. Személyenként változó!" Mindenképp érdemes szakemberek véleményét kikérni!

Életmódváltók

 Ha szeretnéd megosztani kattints a címre, vagy  Share on Facebook linkre!

 (Forrás: Dr.Csiszár Miklós életmódtanácsadó)