Aug. 11, 2016

Mi az igazság a sportitalokról? Sportitalok: mikor, kiknek?

Hogy sportolás előtt kell-e valamilyen sport italt inni, vagy elegendő a víz, az attól függ. A sportitalok tartalmazzák a hidratáláshoz szükséges vizet, energiát szénhidrát formájában és ionokat, amelyek folyadékmegtartó hatásúak.

A sportitalok (vagy energiaitalok) összetevőinek mennyisége, arányai a sportolók igényeihez igazodnak. "Ezek sportitalok - nem asztali kortyolgatáshoz valóak." - figyelmeztet Leslie Bonci, a Pittsburgh-i Gyógyászati Központ Egyetemének sport-táplálkozásügyi igazgatója.

Az energiaitalok nagyrészt vizet tartalmaznak, melyre az aktív egyéneknek nagy szükségük van, függetlenül attól, hogy versenyszerűen atletizál vagy hobbi szinten fitnesszezik. Azonban személyenként változó, hogy a többi hozzáadott anyagot (főként a nátrium, kálium, cukor, és az úgynevezett recovery italokban lévő protein) milyen mennyiségben kell a szervezetben pótolni vagy bevinni, annak függvényében, hogy milyen meleg van kint, illetve milyen hosszú és milyen intenzív maga az edzés - tette hozzá Michael Bergeron, a dél-dakotai Sanford Orvosi Iskola Atlétikai-Egészségügyi Nemzeti Intézményének igazgatója.

Átlagos sportolás mellett nincs szükség extra energiára!

Sportitalok aktív sportolóknak

A 225-230 grammos kiszerelésű sportitalok jellemzően 15-18 gramm cukrot tartalmaznak. Nancy Carter, Boston sport-táplálkozási szakértője, és egyben a Nancy Clack Sport-táplálkozástudományi útmutató szerkesztője szerint azonban az átlagembernek, aki naponta háromszor eszi a "büfés kaját", nincs szüksége ekkora mennyiségű kalóriára. "A sportitalokat 1-1,5 óránként kellene fogyasztaniuk az aktív sportolóknak, akik 150 kilométeres biciklitúrákra vagy 20 kilométeres futásokra járnak.

A nátrium- és káliumionok hozzájárulnak a test hidratálásához, de a legtöbb ember nem merül ki akkor sem, ha csak ásványvizet fogyaszt a közepes erősségű edzése során. Az átlagos étrend bővelkedik nátriumban, a gyümölcsök és zöldségek pedig tele vannak káliummal" - tette hozzá Nancy.

Mi az igazság a sportitalokról?  

Egy brit egészségügyi magazin két cikke is azt állítja, hogy az atléták számára a dehidrációhoz képest a hyperhidráció nagyobb egészségügyi kockázattal jár. Az edzések és sportversenyek alatt az atléták esetében a hőség következtében fellépő dehidráció ritkán vezet kollapszushoz. Leggyakrabban a poszturális hypotonia felelős az ájulásért. Ilyen esetekben pedig elsődleges kezelésként nem folyadékpótlásra, hanem felemelt lábbal való fektetésre van szükség. - állítja Dr. Tim Noakes, a University of Cape Town kutatója a BMJ egyik online cikkében.

Az elmúlt 40 évben az emberek folyamatosan azt hallhatták, hogy az optimális hidratáltsági szint fenntartásához soha nem érezhetik magukat szomjasnak, holott a szervezet számára már igen kismértékű túlhidratáltság is akár fatális következményekkel járhat. A teljes testvíz tömeg 2%-os növekedése generalizált ödémához vezethet, amely a fizikai és mentális teljesítmény zavarával jár. Ennél is nagyobb mértékű túlhidrálás esetén hyponatraemiás encephalopathia léphet fel, ami zavartságot, rohamokat, kómát és a légzés leállása miatt halált okozhat.

Az egészséges atléták korántsem szembesülnek egészségügyi kockázatot jelentő dehidrációval az edzések és versenyek alatt. Súlyos egészségügyi következményekkel (akaratlagos motoros aktivitás gátlása és paralízis) csak minimum 15%-os teljes testvíz tömegvesztés esetén kell számolnunk, ami például akkor fordulhat elő, ha 48 órán át étlen-szomjan bolyongunk a sivatagban. Téves meggyőződés, hogy a sportolók eszméletvesztését a túlhevülés miatti dehidráció okozza, ezért az edzések alatt nagy mennyiségű folyadékpótlásra, esetleges ájulás esetén pedig azonnali nagy mennyiségű intravénás folyadékra van szükség.

Az ájulásra hajlamos atléták azonban egyáltalán nem túlhevültebbek vagy dehidráltabbak, mint az ugyanolyan terhelés alatt lévő kontroll futó társaik, akik nem kollabálnak.

A cikk alapján az alkalmi kocogóknak inkább a sportital-fogyasztás elkerülése javasolható, mert így nemcsak gyorsabban futhatnak, de karcsúbbak is maradhatnak.

Életmódváltók

Forrás: Michael Bergeron, a dél-dakotai Sanford Orvosi Iskola Atlétikai-Egészségügyi Nemzeti Intézmény,Dr.portal

Ha szeretnéd megosztani kattints a címre, vagy  Share on Facebook linkre!