Aug. 23, 2016

Az energiaitalok veszélyei- Gyermekeink a legveszélyeztetebbek-Halálos is lehet!

Az energiaitalok veszélyeire hívják fel a figyelmet a Miami Egyetem kutatói, akik a Pediatrics című gyermekgyógyászati szaklapban tették közzé tanulmányukat.

Miért veszélyesek az energiaitalok?

Mint rámutatnak, a két évtizede árusított energiaitalok az amerikai üdítőital-piac leggyorsabban növekvő szegmensét jelentik, mostanra a forgalom értéke már elérheti a 11 milliárd dollárt (kb. 2000 milliárd forintot). A tinédzserek és fiatal felnőttek egyharmada rendszeresen fogyasztja ezt az üdítőféleséget.

"Az energiaitalokból túl sok fogy, ám óriási népszerűségük ellenére hatásuk kevéssé ismert" - hangsúlyozzák a gyermekgyógyászok, akik szerint a gyermekeknek nem lenne szabad fogyasztaniuk a népszerű termékeket. Mindenekelőtt az energiaitalok koffeintartalma okozhat gondokat - szapora szívverést, mellkasi fájdalmat, remegést, ingerlékenységet, magas vérnyomást, mellékhatásként előfordulhat hányinger vagy hasmenés, de a túlzott fogyasztás következménye akár stroke (agyi érkatasztrófa) is lehet. A tanulmány szerzői rámutatnak az energiaitalok és az alkohol együttes fogyasztásának a veszélyeire is.

Energiaital és alkohol: Halálos koktél?

Európában ugyanis már előfordultak halálesetek, amikor tinédzserek vagy fiatal felnőttek keverték a két italféleséget. Növelik a mellékhatások kockázatát az olyan betegségek, mint például az epilepszia.

Az Amerikai Toxikológiai Társaság (AAPCC) tavaly fogadta el azokat a betegségkódokat, amelyekkel országosan nyomon lehet követni az energiaitalok "túladagolásával" kapcsolatos eseteket és a mellékhatásokat. Októbertől december végéig 677 esetet regisztráltak, az idén pedig 311-et. Az idei esetek túlnyomó részében gyerekek és tinédzserek voltak érintettek, negyedük 6 évesnél fiatalabb.

"Ez csekélységnek tűnik a más szerek okozta éves 2 millió mérgezéses esethez képest" - hangsúlyozzák a tanulmány szerzői, hozzátéve, hogy a számtalan mellékhatás miatt azonban az energiaitalok fogyasztását éppoly szigorúan kellene szabályozni, mint a dohányzást, alkoholfogyasztást, vagy a vényköteles gyógyszerek forgalmát.

Energiaitalok: Mit tartalmaznak? Miért veszélyesk?

A népszerű energiaitalok mindegyike több koffeint tartalmaz, mint egy kávé, alkohollal való kombinációjuk pedig különösen aggodalomra ad okot - állapították meg amerikai kutatók.

Mint John Higgins kutatásvezető, a Texasi Egyetem munkatársa elmondta, az energiaitalok koffeintartalma 70 és 200 milligramm között van dobozonként, míg egy csésze erős kávéban 40-től 150 milligramm koffein található. Még nagyobb probléma, hogy az összetevők, így a guarana, taurin, gyógynövények, ásványi anyagok és a vitaminok egy része - amelyeket esetleg meg sem említenek a csomagoláson - kölcsönhatásba léphet a koffeinnel. Aggodalomra az ad okot, hogy ezek a kölcsönhatások befolyásolhatják a szívritmust, a vérnyomást, sőt még a mentális állapotot is, különösen akkor, ha nagyobb mennyiségben vagy alkohollal együtt fogyasztják.

Higgins és kutatócsoportja az energiaitalokra és összetevőikre vonatkozó, 1976 és 2010 közötti orvosi irodalmat tekintette át. Viszonylag kis számban találtak ideillő tanulmányokat, ezek azonban azt mutatták, hogy az energiaitalok emelik a vérnyomást és a szívritmust. Szívroham, görcsroham vagy halál anekdotikus esetként szerepelt a vizsgálatokban. Norvégiában, Dániában és Franciaországban betiltották a Red Bull energiaitalt, miután egy állatkísérletben azt találták, hogy a taurinnal táplált patkányok bizarr viselkedést mutattak, szorongtak, sőt öncsonkítás is előfordult náluk. Higgins és csoportja szerint az embernél is kapcsolatot találtak a szer fogyasztása és a kockázatkereső viselkedés között. A kutatók arra figyelmeztetik az energiaitalokat fogyasztó sportolókat, hogy az ital koffeintartalma és más hatóanyagai miatt szervezetük súlyosan dehidratálódhat. Ezért inkább a vizet vagy a sportitalokat ajánlják folyadékpótlásra. A nem sportolóknak azt javasolják a szakemberek, hogy napi egy doboz energiaitalnál ne igyanak többet, soha ne keverjék alkohollal, és mozgás után igyanak sok vizet, a magas vérnyomással élő emberek pedig teljesen kerüljék fogyasztását.

Az energiaital hatásai: Ártalmas a szívre és a szervezetre? Kinek nem ajánlott az energiaital?

Van, amikor egyszerűen sok a jóból: a szív- és érrendszeri panaszokkal együtt élőknek ajánlatos messze elkerülni az energiaitalokat, s mindenki másnak is csak mértékkel fogyasztani.

A figyelemfelhívás során Wolfram Delius, müncheni kardiológus egy amerikai tanulmányra hivatkozik: fiatalok esetében fél liter energiaital elfogyasztása két órán belül nyolc százalékkal növelte a vérnyomást, míg a pulzus is 5-7-tel emelkedett percenként. Az energiaitalok rendszeres fogyasztásával a fiatalok körében is fennáll annak a veszélye, hogy egy kezdeti stádiumban lévő, s ezért nem észlelt és ezért kezeletlen szív- és érrendszeri megbetegedés felerősödik. Delius szerint a veszélyt növeli, hogy a fiatalok esetében az ilyen jellegű betegséget csak később diagnosztizálják.

Mire figyeljünk mindenképpen!

Az energiaitalokat a fiatalok emellett főleg olyan szituációkban fogyasztják, amelyek amúgy is megterhelőek a szervezet számára: alkohollal keverve, nagyobb fizikai megterhelés után, vagy erős fáradtság esetén. „A szív- és érrendszer védelme érdekében semmiképpen sem ajánlott az energiaitalokat alkohollal keverni, s ha már magas koffeintartalmú italt fogyaszt valaki, gondoskodnia kell a megfelelő mennyiségű (nem alkoholos) folyadékbevitelről is” – tanácsolja Delius. Nem mehetünk el amellett sem szótlanul, hogy az energiaitalok a rendszeresen, vagy akár alakalomszerűen szedett gyógyszerek hatását is befolyásolják, ezért „ajánlott a szedett gyógyszer és az energiaital fogyasztásának összeegyeztethetőségéről a háziorvossal konzultálni” – mondja a professzor.

Kedvenc energia itala talán többet árt, mint használ. Mondjon le róluk, és ha  fáradtnak érzi magát, a fentiek nyakalása helyett próbálkozzon meg ezekkel az egészséges, biztonságos és energiaadó természetes finomságokkal, mint pl, gyümölcsturmix, citromos víz, magvak, kardamon, ginzeng, chia mag, spárga, savanyú káposzta.

Vigyázzunk gyermekeinkre, hiszen ők azok akik leginkább befolyásolhatók! 😥

Bízunk benne, hogy segítettünk!

Szeretettel

Életmódváltók🙂

 

 

Forrás:: MTI Az-energiaital veszélyeiről