Sep. 18, 2016

Hogyan készítsünk házilag a ketchupot?

Nem érdemes az üzletben vásárolnia, mivel ez sokkal finomabb, ráadásul érződik benne a készítés öröme is

Hozzávalók

4,5 liter (kb. 24 db) érett paradicsom meghámozva, kicsutkázva és felkockázva • 1 nagy fej vöröshagyma, aprítva • 1 nagy piros kaliforniai paprika megpucolva és felaprítva • 1 ½ teáskanál zellermag • 1 teáskanál mustármag • 1 teáskanál egész szegfűbors • 1 darabka egész fahéj • 2,45 dl barna cukor • 1 evőkanál só • 3,5 dl almaecet (5%-os) • 1 evőkanál paprika

Elkészítés

1. Egy nagyméretű serpenyőben vagy lábasban közepes láng felett keverje össze a paradicsomot, hagymát és kaliforniai paprikát, és főzze addig, amíg megpuhul. Egy passzírozó vagy szita segítségével törje át a zöldségeket, hogy a keverék püré állagú legyen. Ha kész, tegye vissza az edénybe.

2. Magas hőmérsékleten forralja a zöldségpürét körülbelül egy órán át, amíg nagyjából a térfogata felére sűrűsödik.

3. Vágjon le egy 5×5 cm-es gézdarabot (vagy harisnyadarabot), tegye bele a zellermagot, mustárt, szegfűborsot és fahéjat, majd fogja össze a négy sarkánál, és szorosan kösse meg cérnával. Adja a paradicsomos keverékhez a fűszercsomagot, a barna cukrot és a sót. Lassú tűzön, óvatosan kevergetve főzze 25 percig.

4. Keverje hozzá az almaecetet és a pirospaprikát. Gyakori kevergetés mellett főzze tovább, amíg kellően besűrűsödik.

5. Merje ki a ketchupot tisztára mosott befőttesüvegekbe, egy kis helyet hagyva a fedő alatt. Törölje le a fedőket, zárja rá a befőttesüvegekre, majd 10 percre merítse őket enyhe forrásban levő vízbe. Hűtse ki, és a tető benyomásával ellenőrizze, hogy légmentesen záródnak-e: ha valamelyik fedő nem marad lenyomva, azt az üveget tartsa hűtőszekrényben, és minél előbb használja fel.

6. Címkézze fel az üvegeket, és tárolja hűvös, sötét helyen. Egy hét elteltével a ketchup fogyasztásra kész; bontatlanul egy évig eláll. Miután kinyitotta, tartsa a hűtőben!

Paradicsomból készíthet paradicsompürét, de akár aszalhatja is, főleg a koktélparadicsomot. Bátran próbálkozhat a paradicsom alapú tésztaszósz házi készítésével is. Finomabb és olcsóbb lesz, mint a bolti.

Egyébként a paradicsomszósz tulajdonképpen egészségesebb, mint maga a friss paradicsom, mivel így a szervezet jobban tudja hasznosítani a benne található likopin nevű antioxidánst, amely a szabadgyökök semlegesítésével véd a ráktól.

Még egy érdekesség: a paradicsomban megtalálható a nyelvünk által érzékelt ötödik alapíz, az umami.

Az allergiások viszont jobb, ha óvatosan fogyasztják, mivel keresztallergia alakulhat ki náluk.