Dec. 2, 2016

Fogyókúra és víz - Az eredmény rajtad múlik!

Az  emberi  test  70  százaléka  víz.  Megközelítőleg  37-40  liter  van  a  szervezetünkben.  Izmaink  és  szívünk  75 százaléka víz, az agyunk és a veséink 83 százaléka, a tüdőnk 86 százaléka és a szemünk 95 százaléka. De még a csontjaink  22  százaléka  is  víz.  És  ami  a  legfontosabb:  a  vérünk  90  százaléka  is  az.

Ezért,  az  egyik  ha  nem  a legfontosabb  dolog  az  egészségünk  megőrzése  és  az  ideális  testsúly  megtartása,  illetve  annak  elérése szempontjából a kellő mennyiségű és minőségű víz elfogyasztása. Ha jó minőségű a víz, lehetővé teszi, hogy akár napi fél kilót fogyjon! Aki többet  iszik, az megadja a testnek ezt a normál teljesítéshez szükséges elemet, s ezzel segíti a hőmérséklet szabályozását,  a  mérgek  kiválasztását,  az  ízületek  síkosítását  és  a  zsírégetést.

A  víz  szinte  minden  biológiai, mechanikai  és  kémiai  folyamathoz  hozzájárul,  amire  a  testben  sor  kerül.  Kipárnázza  és  védi  a  létfontosságú szerveket, eljuttatja a tápanyagokat a sejtjeinkhez, és feloldja a savas maradványokat. A tüdőnek szüksége van a nedvességre ahhoz, hogy a levegőt áramoltathassa. Az emésztőrendszer naponta több liter vizet is felhasznál az ételek  feldolgozásához. Az agynak szüksége van a vízre, hogy  létrejöhessenek benne azok a kémiai  folyamatok, amik  által  a  testet  irányítani  tudjuk.

A  hasnyálmirigynek  ahhoz  kell  a  víz,  hogy  lúgosíthassa  az  ételt,  ami  a gyomrunkból a beleinkbe áramlik. A bőrünk a víztől lesz puha és ruganyos. A víz megnöveli a vér oxigénszintjét, és fenntartja a sejtek normális elektromos tulajdonságait, ezzel segítve a sejtek közötti kommunikációt.

A víz hiánya és az elhízás

Fennáll az eshetősége annak, hogy Ön  is azokhoz  tartozik, akik krónikusan dehidráltak, ami alatt azt kell érteni, hogy nem isznak naponta legalább 2 liter vizet, ahogy azt a hagyományos orvostudomány ajánlja. Az átlagember körülbelül 1  liter  folyadékhoz  jut naponta – aminek nagy  része  savas kávé,  tea és üdítő. Sajnos ezek valójában elvonják a vizet a testből. Vannak olyanok is, akik egyáltalán nem isznak vizet. Az ideális súlyhoz és egészséghez pedig  sokkal  több  vízre  –  jó minőségű  vízre  –  lenne  szükség.  Egy  átlagos  testalkatú  felnőtt  naponta  2,5-3  liter folyadékot veszít az izzadáson, a légzésen, a vizeleten és a mozgáson át – sőt még alvás közben is.

Ha ezt nem pótoljuk,  a  test  szépen  lassan  kiszárad.  Ha  Ön  nem  jut  kellő  mennyiségű  folyadékhoz,  el  fog  hízni.  Ennyire egyszerű.  Ennek  egyik  oka,  hogy már  az  enyhe  kiszáradás  is  legalább  3  százalékkal  lassítja  az  anyagcserét. A másik ok, hogy annyira nem vagyunk ráhangolva a testünk jelzéseire, hogy a szomjúságot éhségnek értelmezzük. Ennél  fogva,  ha  nem  iszunk  eleget,  akkor  túl  sokat  eszünk.  Végül  pedig,  ha  nem  jutunk  elég  vízhez,  akkor  a szervezetünk elkezdi visszatartani a folyadékot, a testünk felpuffad, mi pedig kényelmetlenül érezzük magunkat – ráadásul  kövérebbnek  is  tűnünk  majd,  mint  amilyennek  lennünk  kellene!

Az  elsavasodott  test  vizet  pumpál  a szövetekbe, hogy megpróbálja semlegesíteni a savakat. A  test a vizet használja a savak semlegesítéséhez, vagy ahhoz, hogy felhígítsa a túl sok savat, és szó szerint kimossa, az egyéb mérgező anyagokkal együtt, a szervezetből a vizeleten, a verejtéken és a beleken át. Kellő mennyiségű víz nélkül a szervezet elsavasodik, és átáll önvédelmi – zsírtároló – üzemmódba. Elég, ha csak 2 százalékkal csökken a testben a víz mennyisége, és máris bekövetkezik ez.

Csupán 1 órányi edzés is elég ahhoz, hogy 2 százalékkal csökkenjen a test vízháztartása. ha nem pótoljuk és ez  huzamosabb  ideig  fennáll,  nem  csak  hogy  nem  fogy,  de  várhatóan  el  fog  hízni,  továbbá  a  víz  hiánya fáradékonnyá  teheti, és meg  is betegítheti. A vízvesztés, vízveszteség a napközbeni kimerültség első számú oka. Elegendő víz nélkül nem lesz elég energiája sem. Fáradtnak és gyengének fogja érezni magát.

A KISZÁRADÁS VESZÉLYEI

A testben fellelhető víz százalékos csökkenése vizsgálatok eredményei

2 % mérhetően csökkenti a fizikai teljesítőképességet. A szövetekben felgyülemlő savak úgy működnek, mint a páclé: felpuhítják, s ezzel gyengítik az izomzatot.

3 % 10 százalékkal csökkentette az izomzat erejét, 8 százalékkal a sebességet, és az állóképességet is negatívan befolyásolta

4 % szédülni kezd – és legalább 30 százalékkal visszaesik a fizikai teljesítőképessége.

5 % nehezére esik koncentrálni, aluszékony lesz és türelmetlen, majd fejfájások gyötrik (ami a száraz bőr mellett a másik leggyakoribb jele a kiszáradásnak).

6 % szívpanaszok jelentkeznek, a testhőmérséklet pedig elkezd szabálytalanul ingadozni.

7 % könnyen elájulhat.

Kiszáradás korai szakaszában a következő tünetekkel lehet számolni

-zavarossá váló gondolkodás

-problémák rövidtávú memóriával

-problémák a számolással

-problémáka szóbeli kommunikációval

-koncentrációs nehézség egy nyomtatott szövegre

-koncentrációs nehézség a számítógép-monitorra

-szórakozottság

-illetve hideg kéz és láb

-szorongás

-ingerlékenység

-depresszió

-cukoréhség

-gyakori a görcsök

Amikor a kiszáradás kezd komolyabb méreteket ölteni, akkor jelentkeznek az olyan tünetek, mint ...

-a reflux (a gyomorégés)

-ízületi és hátfájdalmak

-migrén,

-fibromyalgia

-székrekedés

-vastagbélgyulladás

-szorító mellkasi fájdalom

A komolyabb mértékű dehidratációval összefüggésbe hozzák...

-a különféle allergiákat,

-az asztmát,

-a diabéteszt,

-a magas vérnyomást

-bőrbetegségeket:

-az ekcémát,

-a különböző kiütéseket,

-foltok,

-pörsenések és pattanások.

A komoly és hosszú időn át fennálló kiszáradással olyan degeneratív megbetegedések járhatnak együtt, mint a kóros elhízás, a különböző szívbántalmak és a rák.Ha valaki a test víztartalékainak 15-20 százalékát veszti el, az életveszélyes állapotba kerül. A komoly tünetek, persze nem jelentkeznek, ha valakinek csak egy órára vagy egy napra csökken a testében a víz mennyisége.

De a legtöbb ember krónikusan kiszáradva éli le az élete java részét. Nem csoda, ha sokan híznak meg, lesznek betegek és fáradtak! A víz csodálatos, viszont ha rossz fajta, akkor megbetegítheti, lefáraszthatja – és még hízhat is tőle. A víznek, mint bármi másnak, amit magunkhoz veszünk, elektronokban gazdagnak és lúgosnak kellene lennie. Sajnos, szinte minden hozzáférhető ivóvíz savas. Így a testünket is savasítja, és hozzájárul a zsírmegkötés ciklusának beindulásához.

Teszi mindezt ahelyett, hogy semlegesítené és kimosná a szervezetünkből a savakat! Savas vízzel soha nem fogja elérni az ideális testsúlyát, vagy visszanyerni az egészségét. De amikor megfelelően hidratálja a testét elektronokban gazdag lúgos vízzel, akkor pontosan azt adja neki, amire szüksége van ahhoz, hogy a sejtjei egészségesek legyenek – méghozzá anélkül, hogy a szervezet más

területeiről vonná el az ott szükséges anyagokat csak azért, hogy semlegesítsék emitt a savakat. A test sejtjei csak annyira egészségesek, amennyire az a folyadék egészséges, ami körülveszi őket.

Az aranyszabály

Aranyszabály, hogy napi 1 liter elektronokban gazdag lúgos vizet kellene meginnia 20 testsúlykilogrammonként – illetve 15 kg-onként, amennyiben olyan enyhén megerőltető testedzést is végez, mint amilyet a pH csoda fogyás program leír. Tehát egy 80 kilós személynek napi 4-5 litert kellene innia. Annak, aki 105 kilót nyom, 7 litert.

Ami az edzést illeti: rutinszerűen kellene inni előtte 2,5 decit, közben 15 percenként 1 decit, utána pedig körülbelül félórával az edzést követően megint 2,5 decit. Érdemes előtte és utána is mérlegre állni, hogy ellenőrizhesse, valóban sikerült-e pótolni az elvesztett folyadék mennyiségét. Egy 1 órás edzés alatt akár a víztartalékainak 2 százalékát is elvesztheti az ember (akár fél kilóval kevesebbet nyomhat!). Azok, akik csak 2 litert isznak naponta, ne is várják, hogy még csak meg is közelítik azoknak az eredményeit, akik napi 5 litert fogyasztanak el.

Továbbá az, aki az étkezési szokásait is megváltoztatja a könyvben leírtak szerint, többet és gyorsabban fogyhat, mint azok, akik ugyan már több vizet isznak, de még mindig esznek savasító ételeket. Tehát az ön eredményei főleg önön múlnak!

Szeretettel

Életfestők 

(Dr. Robert Young: "A pH csoda fogyás" című könyve alapján)