Mar. 27, 2019

1. Nem tőled függ, milyennek születsz. Mi fák is sokfélék vagyunk. A fűz szomorúnak tűnhet, a tölgy erősnek, a juhar büszkének - de mindeniknek megvannak saját képességei és mind egyedülálló a maga módján. Tanuld meg használni saját képességeidet, és mindig tanulj újakat!

2. Találd meg belső energiádat és erődet! Mi ezt télen használjuk, amikor a hó és a fagy lenyomja ágainkat.

3. Légy rugalmas! Ha egy fa dacosan állna, letörnének az ágai. Ezért mindig engedünk a szél erejének, majd megerősödve egyenesedünk vissza.

4. Örvendj az esőnek! Új sarjakat növeszt, általa pedig a Nap sugarát is jobban értékeled majd.

5. Nincsen csúnya fa, csak szemek, melyek anélkül néznek, hogy látnának.

6. Fejlődj saját ritmusodban, élvezd a növekedésed útjának minden pillanatát! Mi fák, nem nézzük irigykedve a nagyobbat vagy az erősebbet. Minden nap, minden kibomlott levél örömmel tölt el.

7. Vegyél el egy keveset mások aggodalmaiból és borúságaiból, alakítsd pozitív energiákká és úgy add vissza nekik! Mint egy lehelet oxigént.

8. Semmi sem tart örökké. Mindig nőnek új ágak és új levelek, ezért nem könnyezünk minden elsárgult levélért, hanem annak örülünk, amink van.

9. Az erős gyökerek azok, amelyek mindig segítenek. Ne felejtsd el, honnan indultál és mit tanultál fejlődésed ösvényén!

10. Néha nehéznek és szomorúnak tűnhet az élet. Ne add fel azokban a pillanatokban sem! Bármilyen kegyetlennek is tűnjön a vihar, a gyökereid erősek és hamarosan újra gyönyörködhetsz a napsugarakban.

11. Légy hálás minden nap! Egy fa sosem feledi ezt. Valahányszor felkel a nap, ha gyerekek játszanak körülötte, ha a madarak magas ágai közt menedékre lelve dalolnak, a fák köszönetképpen kivirágoznak.

12. Hagyd a félelmeid! Ha a fák félnének, csak öreg és fonnyadt leveleik volnának. De van bátorságuk elengedni őket és másokat fogadni helyettük.

13. Ne aggódj folyton! A nehéz, nyomasztó tél után eljön majd a tavasz. Mindig.

14. Szeress! Nálunk mindenki egyformán méltó a szeretetre. Mindannyinkban ott van valami, ami egyedivé tesz, fajtól, színtől és gyökerektől függetlenül. Mindenkivel megosztjuk szeretetünket, gyönyörű erdőket, parkokat és tereket formálunk - melyeket lehet, hogy a gondok szemüvegén keresztül te sem láttál eddig.

15. Nem csak a te valóságod az egyetlen létező. Hallgasd meg mások igazságait is! Egy fa nem állíthatja, hogy ,,Minden levél kizárólag csak zöld lehet.", mert akkor megtagadna megannyi csodálatos fajt, melyek levelei piros, narancs és sok más színben pompázik.

16. Az Univerzum bőséget jelent. Egy fa sosem kérdi, vajon jön még meleg? Vajon túlélem a hideget? Hogyan nőnek majd vissza leveleim? Tudja, hogy ezeket a dolgokat a természet megadja neki.

17. Csak a jelen pillanat a tiéd. Legyen az boldog vagy fájdalmas, élvezd, mert soha többé nem tér vissza.

18. Hagyj fel az olyan gondolatokkal, hogy a dolgok nehezek. A fa nem mondja, hogy ,,Nem tudok kivirágozni. Idén nem akarok teremni. Túl nehéz, fájdalmas és kényelmetlen.". Egyszerűen csak megteszi, hittel, könnyedén.

19. Ne várd a boldogságot, csak éld meg! Egyetlen fa sem mondja, hogy boldogabb lenne, ha 5 méterrel arrább állna és 20 centivel magasabb lenne. Azért, mert megértjük, hogy most is boldogok lehetünk, ott ahol vagyunk és azzal, amink van.

20. Mindig fölfele törekedj, de örülj annak, amit most csinálsz! Mindig lesz mit tanulnod, és lesz még, amit megvalósíts, hogy ezáltal nagyobb, erősebb és szebb lehess.

21. Ne másokhoz hasonlítsd magad! Nem számít, ha némely piros levelű fák tetszenek egyes embereknek. Én más faj vagyok, és idén olyan szépek a leveleim, mint még soha. Nyers zöldek.

22. Hagyd, hogy megöleljenek! Így kaphatsz egy darabka szeretetet és energiát, ugyanezt pedig te is továbbíthatod. Vagy bármi mást, amit szeretnél.

23. Az igazi erő a sebezhetőségben rejlik. Ha nem is mindig egyértelmű, de egyetlen fa sem tökéletes. Néha az emberek bántanak, néha megfáradunk az ágainkra telepedő hó alatt, vagy egyszerűen csak meghajlott a törzsünk imitt-amott. Ezeket nem rejtjük el. Merünk sebezhetőek és kopárak lenni.

24. Adj értéket az emberek életének, saját lényed által! Engem örömmel tölt el, ha az emberek megpihennek az árnyékomban. Egy barátom is van, az akác, aki csodálattal figyeli az ágait melankolikusan kémlelő szerelmes párt.

25. Vedd észre, hogy minden levél a zöld más és más árnyalataiban játszik! Ha körülnézel magad körül és látni tudod az apró különbségeket, az életed megváltozik.

26. Csodáld a környezeted! Nekünk is életre kelnek a csodálat levelei, ha egy-egy szép, boldog és bátor embert látunk.

27. Legyen hited! Ha a természet annyira tökéletes és gazdag tud lenni, hogy is fordul meg a fejedben, hogy te más lennél?

28. Bocsáss meg! Ha néha haragszom is az emberekre, amiért rombolják a természetet és eldobják a hulladékot, tudom, hogy erős tudok maradni és ők nem tudnak többet ennél. Mégis, te, mint ember, változtathatsz ezen. Bocsáss meg, majd döntsd el, hogyan tudsz továbbra eszerint cselekedni az életed minden területén!

29. Vállald a felelősséget! Mit oldok meg azzal, ha a tikkasztó nyarat vagy a tél fagyát hibáztatom? Arra koncentrálj csak, amit te is befolyásolni tudsz!

30. Mindig a most a legmegfelelőbb pillanat. Ne várjuk állandóan a megfelelő évszakot, teremtsük meg mi a megfelelő pillanatot! Élj ebben a tudatban és ne halogass! Neked emberként még több lehetőséged van.

31. Hagyd a múltat! Nekem abszurdnak tűnik, hogy egy fa fájlalóan gondoljon vissza 2008 kemény fagyos telére ahelyett, hogy az idei tavasznak örvendezne.

32. Légy mindig önmagad, ne bújj maszkok mögé! Láttál már olyan fát, amelyik más fajnak álcázza magát, csak, hogy szebb legyen? Erre semmi szükség nincsen. Ugyanis olyan embereket kell magadhoz vonzz, akik valódi éneddel rezonálnak.

33. Csak addig légy önző, amíg megkapod az ajándékozás erejét! Ősszel, mikor táncolunk a nagy szélben, az emberek nem szeretnek mellettünk lenni. A viharban félnek, hogy rájuk dőlünk. Hogyha pedig egyenesen állnánk csak a kedvükért, akkor kettétörnénk. Meg kell értened, hogy néha el kell üldöznünk benneteket, hogy később majd mással megajándékozhassunk titeket.

34. Ne bosszankodj másnak a gyengeségén, mert ő a te tükröd! Van egy barátom, aki egy tó mellett áll. Nem igazán tökéletes, horgas a törzse, kevéske levele van és girhesek az ágai. Mindezt pedig látja a tó vizében, de sosem hallottam őt azon panaszkodni, hogy milyen csúnya a tó tükre.

35. Nézz magadba! Mulatságos, ahogyan ti, emberek, olyan kapukat próbáltok nyitogatni, amelyek csak belülről nyílnak. Ha nem úgy fest az életed, ahogyan szeretnéd, akkor nézz magadba, vizsgáld meg addigi meggyőződéseidet! Ha rossz almát terem a fa, nem az almán kell változtatni, hanem a gyökerét kell megöntözni.

36. Nem tudom, mondták-e már neked, hogy mi fák, a tiszta nyári melegben elraktározzuk magunkban az energiát a téli időszakra. Lehet, hogy jó ötlet lenne, ha te is hosszú távra hoznál döntéseket.

37. Bátorkodj csillogtatni értékeidet! Nem fáj az, ha nőnek a leveleink, épp ellenkezőleg. Az egy ünnep.

38. Bármennyire is sötét legyen, nézz fel! Mindig lesznek csillagok, amelyek megvilágosítják utadat. És soha-soha nem vagy egyedül.

39. Szépítsd meg mások életét anélkül, hogy valamit várnál cserébe! Hallottad már egy fától is, hogy ,,adósom vagy!"?

40. Élvezd a napsütést, de ne maradj mindig a komfortzónában! Ne a széltől várd, hogy előre mozdítson! Úgyis csak saját magad által fejlődhetsz.

41. Merj nagyot kívánni! Sokszor, amikor látjuk az égbolton a Holdat, felé ágaskodunk. Lehet, hogy soha nem foguk odáig érni, vagy lehet, hogy mégis. Bárhogy is legyen, valami szép vár mindnyájunkra. Nektek is így van: az élet megjutalmazza a bátor embereket.

42. Nem az számít, hány éves vagy, hanem az, hogy mennyi élet van az éveidben. Ugyanígy, a tapasztalat sem az öregségben, hanem a megtanult leckékben rejlik. Bármikor felvirágozhatsz, függetlenül attól, hányadik születésnapodat ünnepled.

43. Ne kérdezgesd, hogy van-e élet a halál után! Az a fontos, hogy mennyi élet volt a halál előtt. Mi minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy élhessünk, és, hogy amíg itt vagyunk, titeket megajándékozhassunk.

44. A fáknak nincs szükségük elismerésre és dicséretre ahhoz, hogy szépnek tartsák magukat. Az lenne a csúcs, ha vitatkoznánk egymással és kérnénk más fákat, hogy dicsérjék szépségünket, leveleinket és tökéletes törzsünket. Nézz a tükörbe egyedül és találd meg magadban azt, amit szeretsz! Ne ítéld el magad! Csodálatos vagy!

45. Hallgass zenét! A fák is szeretik a zenét. Ha túl nagy a csend, megcirógatjuk leveleinket a természet hangjaival. Ez örömet és megnyugvást ad. Nyisd ki az ablakod korán reggel és rájössz, miről beszélek!

46. Bármi is történjen, akárhányszor sérülj meg, omolj össze vagy csalódj az életben, ne feledd, hogy nem veszítettél értékedből és elég erős vagy ahhoz, hogy tovább növekedj! Vagy azt akarod mondani, hogy a tavalyi szél miatt meggörbültem kicsit és már én sem vagyok erős és tökéletes?

47. Egy nap megpihent egy fiatal a törzsemhez dőlve. Olvasott. Egyik gondolat magával ragadott: ,,Egy fa minden levelének van egy angyala, aki azt mondja: - Nőj! Nőj!". Milyen szerencsés vagyok! Te elgondolkoztál már azon, milyen angyalok vannak a te életedben?

48. Légy türelmes! Néha évekbe telhet, hogy elérd az áhított magasságot, de biztos lehetsz benne, hogy megéri várni.

49. Adj! Nem kell arrogánsnak, merevnek és megingathatatlannak tűnni. A tölgy azért olyan erős, mert megosztja energiáját. Segítsd te is azokat az embereket, akik utadba kerülnek!

50. Szeresd az életet! Az élet pedig a legszebb ajándékokat tárja eléd. Még a vihar közepén is feltűnhet egy madár, egy ember... vagy egy hullócsillag.

Sep. 27, 2017

Egy öreg indián bölcs mesél arról, hogy az ember telhetetlenségével kipusztítja saját környezetét és ezáltal saját magát is...

Íme a szöveg, de hallgasd végig! :)
Megszólal az öreg indián bölcs!
...és az ember egyedül ült. A bánat mélyen átjárta!
Az összes állat köréje ült és így szóltak:
- Nem szeretjük nézni bánatod! Kérj tőlönk bármit és megkapod!
Az ember szólt:
- Jól akarok látni!
A keselyű válaszolt:
- Legyen tiéd látásom!
Az ember így szólt:
- Erős akarok lenni!
Megszólalt a Jaguár:
- Légy olyan erős mint én!
Akkor az ember újra szólt:
- Szeretném ismerni a föld titkait!
A kígyó válaszolt:
- Megmutatom neked!
Így tehát elment az állatokkal! És amikor az ember megkapta mindazt az ajándékot, amit adhattak neki, elment.
Ekkor a bagoly szólt a többi állathoz!
- Az ember most sokdolgot tud és sokmindenre képes.. Hirtelen megrémültem!
A szarvas megszólalt:
- Az ember megkapott mindent amire szüksége volt. Bánata most véget ér.
De a bagoly újra szólt:
-Nem,,,Egy vermet láttam az emberben. Mély mint az éhsége, amit soha nem tölt fel! Ez tette bánatossá és ezért akar olyan nagyon....és csak elvesz és elvesz!
MÍG EGY NAP A FÖLD MAJD MEGSZÓLAL!
- TÖBBÉ NEM LÉTEZEM ÉS NINCS MIT ADNOM NEKED
Sajnos nagyon e felé haladunk! A mérhetetlen emberi kapzsiság, hatalomvágy lesz az emberiség veszte! Próbáljunk megváltozni!!!!! :)
Áldás mindenkinek! 😇

Nov. 19, 2016

 Gyors tények a fákról

 - A fák közé tartoznak a Föld legnagyobb, és leghosszabb ideig élő szervezetei.

- Több millió hektárnyi, és többmilliárdnyi fát kell ültetni, hogy stabilizáljuk a talaj és víz erőforrásait, és kielégítsük a bio üzemanyag fa iránti igényt.

- Az elmúlt évtizedben elvesztett fák pótlásához 130 millió hektárt (vagy 1,3 millió km2-t) kellene elültetnünk, akkora területet, mint Peru.

-130 millió hektárnak megfelelő terület lefedése nagyjából 14 milliárd fa elültetését jelentené, minden évben, tíz egymást követő éven át. Ehhez minden embernek évente legalább két csemetét kellene elültetnie és gondoznia.

- Több tízmillió hektár leromlott termőföld feljavítására, és a Föld újraerdősítésére van szükség a talaj és vízi erőforrások helyreállításához, és termőképességük fenntartásához.

- A lecsupaszított területeken a fával borítottság növelése csökkenteni fogja a megmaradt őserdőkre nehezedő nyomást, így segítve az élőhelyek megőrzését, és biztosítva a Föld biológiai diverzitását. A légköri szén-dioxid felhalmozódását is enyhíteni fogja.

- A Kiotói Egyezmény 3.3 pontja külön kitér az erdők fenntartására, fásítással és újraerdősítéssel, és az erdőirtás ellenőrzésével.

- Az emberek két módon járulnak hozzá a szén-dioxid kibocsátáshoz: a fosszilis üzemanyagok égetésével, és az erdőségek átalakításával, más felhasználás céljára.

- Csak a szárazföld 7%-át borítják esőerdők a Földön, de a Föld összes fájának majdnem felét tartalmazzák. A világ oxigénjének kb. 40%-át termelik.

- Egy év alatt egy átlagos fa 12kg szén-dioxidot lélegez be, és egy négytagú család számára egy évre elegendő oxigént bocsát ki.

- Egy hektárnyi fa évente 6 tonna szén-dioxidot tud megkötni.

- Egy hosszú repülőút 3,75 tonna szén-dioxidot (vagy egy tonna szenet) termel.

- Az ún. „agroforestry” programok a fákat elérhetőbbé teszik, előzményeiket pedig szélesebb körben elterjesztik. A farmokon lévő fák gyakran több biomasszát állítanak elő. A mezővédő erdősávokba ültetett, vagy veteményekkel vegyesen telepített nitrogénkötő fák fokozhatják a talaj termőképességét, növelik a talaj nedvességtartalmát, és csökkentik az eróziót.

- Az ún. „agroforestry” rendszerek egyidejűleg járulnak hozzá a gazdák számára az éghajlat változékonyság hatásának tompításához, és az üvegházgázok légköri terhelésének csökkentéséhez.

- A „World Agroforestry Centre” (ICRAF) lombhullató fák ültetését javasolja ott, ahol gond a vízhiány. Az örökzöldeknél kevesebb vizet fogyasztanak a vízhiány kritikus időszakaiban, és kevésbé versengenek a veteményekkel. Évente egy-hat hónapra lehullatják a leveleiket, és alkalmazkodnak a hosszú távú csapadék mintázatokhoz. A lombhullató fák illenek a félsivatagos területekhez.

- A mély gyökerek rögzítik a fát és a humuszréteget a mélyebb rétegekhez, és nedves talajkörülmények között növelik a földcsuszamlásokkal és parti erózióval szembeni ellenálló képességet. A horizontális gyökerek megkötik a talajt, és szintén csökkentik az eróziót.

- Az aszpirin eredetileg egy fűzfa kérgéből származik. A kinin, a malária gyógyszere, a Cinchona fák kérgéből származik.

- Naponta a nettó erdőveszteség 20 000 hektár, ami egyenlő Párizs területének kétszeresével. Ez évente 7,3 millió hektárt tesz ki.

Légköri szén-dioxid ellen: ültessünk sok fát! Német biológusok és környezetvédők ősi, ám bevált módszert ajánlanak a Föld légkörében túlságosan felszaporodott szén-dioxid megkötésére: erdősítést.

Állításuk szerint a fásítás sokkal ésszerűbb és olcsóbb módja az atmoszféra (és az óceánok) felmelegedése megakadályozásának, mint a CO2 tömeges megkötése és „depóniákban" történő végleges tárolása. „A biomassza (ide tartoznak az erdők is) termelése évmilliók óta bevált és hatékony formája a légkörbe jutott szén-dioxid megkötésének" – írta Aloys Hüttermann és Jürgen Metzger a Nachrichten aus der Chemie folyóiratban. 

Különböző térségekből és fafajtákból kiindulva a német kutatók kiszámolták, hogy egyhektárnyi erdő 50 év alatt 200- 3000 tonna szén-dioxidot képes fa és humusz formájában felhalmozni. Még sivatagokban végzett fásítás révén is 500 tonna CO2 vonható ki hektáronként Földünk légköréből. Egy-egy tonna szén-dioxid erdőkben való „tárolása" Németországban nem kerülne többe 5 eurónál. Ezzel szemben a műszaki megoldás (a depónia módszer) jóval költségesebb volna: a számítások tonnánként 20 és 100 euró közötti összeget mutattak ki.

Ültess fát!

Egyetlen fa egy tonna széndioxidot nyel el az élete során. Az árnyékok, amit nyújtanak a fák, szintén csökkentheti a légkondicionálás-számlát 10-15 százalékkal.

Kevesen tudják, de az első fák 200-300 millió éve jelentek meg Földünkön. A megjelenésük tette lehetővé, hogy a levegő széndioxid tartalma jelentősen csökkenjen.  Így, ha fákat ültetsz, jelentős széndioxidot tudsz megkötni. Voltaképpen a fák törzse szinte teljesen szénből áll.

Tehát milyen fákat ültessek és hova?

- Ha van szabad beltéri területed ültesd be gyümölcsfákkal. Ez nem csak a CO2-õt köti meg, hanem otthont nyújthat a madaraknak, valamint egészséges élelmet nyújthat Neked. Így a távolról szállított gyümölcsök helyetti helyben termeléssel, közvetve is csökkented a CO2 kibocsájtást. Inkább időjárás ellenállóbb, fagy-, szárazságtűrőbb fákat ültess. Az éghajlatváltozással nőnek a szélsőségek is.

- Ha van nagyobb külterületed, ami parlagon hever, soroltasd át szántóból erdőnek. Ültesd be. Még telepítési támogatást is kaphatsz rá!

Mikor ültessek?

A fákat legjobb ősszel ültetni, amikor már lehull a levelük. Kb. 1 évvel előzik meg azokat, amelyeket tavasszal ültetsz. Nyáron nagy a veszély, hogy kipusztulnak.

További tippek:

- A ház déli oldalán, ha lombhullató fákat ültetsz, nyáron elég jól leárnyékolják a házad, így kevésbé melegszik fel. Télen viszont a lehullott lombozat miatt melegítenek a napsugarak.

- Ahonnan fúj a hideg téli szél (észak, észak-nyugat hazánkban) oda védekezésképpen örökzöldeket ültethetsz, pl. vegyél gyökeres fenyőket karácsonyra. Sokan ellenzik a fenyők ültetését, de az újabb kutatások szerint rengeteg lehűlést segítő anyagot termelnek.

Szeretettel🙂

Életmódváltók 

Oct. 23, 2016

A természet szól hozzád!

• Egyesek természetnek hívnak!
• Mások anyatermészetnek!
• Több mint négy és fél milliárd éve vagyok itt.
• 22.500-szor hosszabb ideje, mint ti.
• Nincs igazán szükségem az emberekre, de az embereknek szükségük van rám!
• Igen, a jövőtök tőlem függ!
• Amikor gyarapodok, ti is gyarapodtok, amikor megingok, ti is meginogtok, vagy még rosszabb.
• De mérhetetlen idők óta vagyok itt.
• Nálatoknál nagyobb fajokat tápláltam, és nálatoknál nagyobb fajokat éheztettem halálra.
• Óceánjaim, talajom, áramló vizeim, erdőim, mind magukkal vihetnek!
• Vagy elhagyhatnak benneteket!
• Hogyan élitek mindennapjaitokat, vagy tekintettel vagytok e rám, nem igazán számít nekem.
• Így vagy úgy cselekedeteitek SAJÁT sorsotokat határozza meg, nem az enyémet.
• Én vagyok a természet. Tovább fogok élni.
• Én kész vagyok fejlődni.
• És ti?
• A természetnek nincs szüksége az emberekre!
• Az embereknek van szüksége a természetre!

Oct. 23, 2016

Nem tudunk újat mondani - kellenek a világnapok, figyelmeztetnek, hogy egyre nagyobb lábon élünk. 25 éve, 1991. október 21-én a dalai láma szavaival indult útjára a Földünkért kampány, hogy felhívja a figyelmet az első környezeti világtalálkozóra, az 1992-es riói Föld-csúcsra. 25 éve világnap ez a nap, amely cselekvésre buzdít, az élővilág megőrzésére.

A Földünk védelmére 1991-ben indított világméretű kampány (Caring for the Earth) cselekvésre buzdított – egyéneket, szervezeteket, döntéshozókat egyaránt. Jelszava, a Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan sokakat megszólított – indult a csöpögő csapok elzárása, a kádfürdőzés zuhanyozásra váltása, az energiatakarékos izzók terjedése, a lakások hőszigetelése, közben bringára váltottunk, szelektíven szemetelünk és ma már a húsmentes hétfőnél, a helyi termékeknél és az igyál a csapból kampányoknál tartunk. Mégis nagyobb lett a lábnyomunk.

9125 NAP

25 éve 10 hónap alatt, idén már alig 8 hónap alatt (augusztus 8-ig) több természeti erőforrást használtunk el, mint amennyit a Föld 12 hónap alatt képes fenntarthatóan nyújtani. 1992-ben, a riói környezeti világtalálkozó évében épp október 21-ére, a Földünkért világnapjára esett a globális túlfogyasztás napja.

2015 decemberében már a 21. klímacsúcson, a nagyszabású párizsi diplomáciai eseményen állapodott meg a világ 195 országa, hogy ígéretük szerint a lehető legtöbbet tesznek azért, hogy 1,5-2 fok alatt maradjon a globális felmelegedés. Azóta a globális átlaghőmérséklet átlépett egy lélektani határt, a +1 Celsius-fokot.

RÁD IS SZÁMÍTUNK

Az egyezmények betartására a nemzetközi nagy szervezetek, a kormányok önmagukban nem elegendők - egyének, helyi közösségek, civil szerveződések, szervezetek, önkéntesség nélkül nincs előrelépés. A Földünkért világnap ma is cselekvésre buzdít. Minden nap, hogy ükunokáinknak is legyen esélye az emberhez méltó életre.

Rajtunk is múlik. Ahogy Mahatma Gandhi mondta: "A Föld mindenki szükségletét ki tudja elégíteni, csak a kapzsiságát nem."

Földünkért Alapítvány