Sep. 7, 2016

Ez a hihetetlen fa, 40 féle gyümölcsöt terem!

Ez a hihetetlen fa, 40 féle gyümölcsöt terem!

Nem mindennapi tervet hajtott végre az amerikai Syracuse Egyetem szobrásztanára, Sam Van Aken, amikor egy olyan fát hozott létre, amin negyvenféle gyümölcs terem meg.

Sem mielőtt elkezdte művészeti pályafutását egy farmon nőtt fel, ahol botanikai tudását szerezte és mindig is az volt az álma, hogy hogyan tudna olyat alkotni, ahol a művészetet ötvözni tudja olyan technológiával, amely gyönyörködtet, ugyanakkor hasznára is válhat az embereknek! Sikerült! Egy gyönyörű élő szobrot alkotott, amely egész évben képes új alakot ölteni, és lélegzetelállító különböző színekben pompázni.

A projekt még 2008-ban vette kezdetét, mikor a művész megtudta, hogy finanszírozás hiányában bezárnak egy New York államban található mezőgazdaságot, és ezzel párhuzamosan leállítják az ott található gyümölcsös további gondozását is, ezzel halálra ítélve az ott találhatót több, 150-200 éves őshonos, ritka csonthéhjasokat termő fát.

Mivel ezekből a fákból világszerte egyre kevesebb van, Sam Van Aken úgy döntött, hogy megveszi a gyümölcsöst, majd úgynevezett chip szemzéssel beoltotta a fákat. Az első oltási kisérletek sikeresnek bizonyultak, de hogy több gyümölcsöt is termjen, ez már egy hosszadalmasabb folyamatnak bizonyult. Az első fát több mint 5 év alatt tudta befejezni. Az eljárással 16 darab különleges, 40-féle gyümölcsöt termő fa jött létre, amiket az Egyesült Államokban múzeumok és egyéb forgalmas közösségi pontok területén helyeztek el, látványosságként – írja a gizmodo.com.

A negyven különböző típusú csonthéjast, többek között mandulát, kajszibarackot, cseresznyét, nektarint, őszibarackot és szilvát termő fa tavasszal bámulatos fehér, rózsaszín és lila színekben pompázik, aminek természetesen csodájára járnak a környékbeliek.

Sam egy interjújában azt mondta, hogy „én egy művész vagyok az ötlet csak egy gyönyörű különböző színekben virágzó fa megálmodása volt” Mi pedig tovább gondoljuk! Mi lenne, ha a te kertedben is ott lehetne egy olyan fa, ami 40 féle gyümölcsöt terem és nem kellene 40 fát ültetned? Szerintünk ez lehet a jövő!

Az alábbi videóból magától van Akentől tudhatja meg, hogyan és milyen metszési technikákkal hozta létre a különleges fákat.

Szeretettel
Életmódváltók

Forrás: http://www.lifeadvancer.com/tree-produces-40-kinds-of-fruit