Sep. 7, 2016

Erdélyben épített tündérpalotát egy román házaspár

Erdélyben épített tündérpalotát egy román házaspár

A BBC is a Nagyszebentől 40 kilométerre található Tündérek völgyének agyagkastélyáról ír, amelyet egy román házaspár, bizonyos Răzvan és Gabriela Vasile épített. A teljesen természetes anyag felhasználásával készült kastély, nagy karriert fut be az interneten.

Răzvan és Gabriela Vasile Bukarest közéléből költözött Erdélybe, hogy megépítse a kastélyt egy profi építész, Ileana Mavrodin irányításával. Az épület csupán agyag, szalma, kő, homok és fa felhasználásával készült, még modern lakkokat és festékeket sem használtak/használnak fel. Az épület fűtését is hagyományos módon, fával oldják meg télen, nyáron pedig nem lesz légkondicionálás. Mondjuk, valószínűleg olyan nagyon nem is nagyon szükséges.

A házaspár most azt reméli, hogy ha teljesen sikerül befejezni az épületet, szállodát nyithat benne, aminek a közelében például olyan természeti és történelmi látványosságok találhatóak, mint a Transzfogarasi hágó vagy Nagyszeben felújított történelmi belvárosa. De már a kilátás is elég pazar a völgyből. Emellett pedig kizárólag helyi bioélelmiszerek felhasználásával működő éttermet is akarnak üzemeltetni.

A román tündérmeséket idéző helyet már félig-meddig használatba is vették, az első boldogító igent júniusban már kimondta egy ifjú pár. A casamea.ro kissé merész kijelentése szerint miden esély megvan arra, hogy az épület Románia első számú turisztikai attrakciója legyen. Igaz, hogy már most is szép számmal látogatják a turisták.

Forrás: http://eletmod.transindex.ro/?hir=22058