May. 7, 2019
 • Félsz elmenni az orvoshoz, mert lehet, hogy valami problémát talál.
 • Félsz megházasodni, mert lehet, hogy válással végződik.
 • Félsz elutazni Afrikába, mert Afrika annyira veszélyes lehet.
 • Félsz azt tenni, amit szeretsz, mert lehet, hogy nem fogod tudni kifizetni a számláidat.
 • Félsz kérdezni a szeretett személytől, mert lehet, hogy elutasít.
 • Félsz lépést tenni az első csókért.
 • Félsz gitárleckéket venni, mert lehet, hogy csalódni fogsz.
 • Félsz otthagyni a lélekölő állásodat, mert talán sosem találsz egy másikat.
 • Félsz nyugdíjba vonulni, mert lehet, hogy nincs elég pénzed.
 • Félsz megvenni az álomotthonod, mert lehet, hogy nem tudod fizetni a jelzálogot.
 • Félsz nyelvet tanulni, mert lehet, hogy egyszer más nyelven kell megértetned magad.
 • Félsz attól, hogy mások sírni látnak, mert azt hiszik, hogy gyenge vagy.
 • Félsz attól, hogy az igazi énedet lássák, mert akkor nem szeretnének.

Félelem mindenhol!

Körbevesz bennünket, és sokakat teljesen ural pillanatról pillanatra, nap nap után. Pánikba esve rohanunk körbe a labirintusban, miközben sárkányok üldöznek. Az élet ijesztő.

De tudtad, hogy a félelem még a dohányzásnál, ivásnál, az egészségtelen ételeknél, vagy az ellustult életmódnál is ártalmasabb az egészségedre?

Most valami mástól kell félned. (Csak viccelek.)

A félelmet okkal tapasztaljuk meg. Védelmet jelent számunkra, amikor egy medve üldöz bennünket, a félelem-válasz kiváltja a szervezet "küzdj vagy menekülj" működését, így gyorsabbak lehetünk a medvénél.

De van egy hír a számodra. Nincsen medve. Mindez a fejedben, a testedben van. Íme hogyan.

A szervezet stressz válasza

Az agyi veszélyközpontod (amygdala) egy számítógép, mely megmondja a különbséget a téged üldöző medve, és a kevésbé életveszélyes félelmek között. Amikor az agyad regisztrálja a félelem érzését - legyen az a szeretett ember elutasításától, az állásod otthagyásától, vagy a pénz elvesztésétől való félelem - ezek eljutnak egy kapcsolóhoz, ami elindítja a hipotalamusz-hipofízis- mellékvesekéreg (HPA) tengelyt, aktiválja a hipotalamuszt, és kibocsátja a kortikotropin-felszabadító faktort (CRF) az idegrendszerbe. A CRF stimulálja az agyalapi mirigyet, ez prolaktin kiválasztást, és adrenokortikotróp hormon növekedést okoz (ACTH), amelyek serkentik a mellékvesét, és ez cortisol felszabadulását okozza, melynek az a feladata, hogy segítse fenntartani a szervezetben a homeosztázist, amikor az agy félelmet tapasztal, és azt fenyegetésnek feltételezi - mint a medve - mint egyértelmű és jelenidejű veszélyt.

Amikor félsz, agyi veszélyközpontod a szimpatikus idegrendszert is bekapcsolja (a "küzdj vagy menekülj" válasz), mely kiváltja a mellékvesékben az adrenalin és noradrenalin felszabadulását, amelyek megnövelik a pulzust, a vérnyomást, és más fiziológiai reakciókat is befolyásolnak. Ezen hormonok kiválasztása anyagcsere változásokhoz vezet az egész szervezetben.

A gyomor és bélrendszerbe, a kezekbe és a lábakba vezető vérerek összehúzódnak, miközben a szívhez vezető véredények, a nagy izomcsoportok és az agy kitágulnak, hogy elsősorban vért juttassanak azokhoz a szervekhez, melyek segítenek kijutni a vészhelyzetből. A pupillák kitágulnak, így több fény juthat be. Az anyagcsere felgyorsul annak érdekében, hogy kizökkentsen egy energialökettel az eltárolt zsírok lebontásával és glükóz véráramba juttatásával. A légzés fegyorsul, és a hörgők kitágulnak, hogy több oxigén juthasson be, az izmok megfeszülnek és készen állnak rá, hogy elfuss a medve elől.

A gyomorsav megnövekszik, és az emésztőenzimek lecsökkenek, ami gyakran nyelőcső összehúzódáshoz, hasmenéshez vagy székrekedéshez vezet. A kortizol elnyomja az idegrendszert, hogy csökkentse a gyulladást, amely a medve támadása okán kialakuló sérüléssel járna együtt. A szaporodás kikapcsolásra kerül (a szex luxus, amikor egy medve van a közeledben!)

Nincsen medve

Alapjában véve, ha egy medve támad, a tested figyelmen kívül hagyja az alvást, az emésztést és a szaporodást, miközben a futásra, a légzésre, a gondolkodásra, az oxigén és energia szállítására összpontosít, ahol ezt szükségesnek tartja annak érdekében, hogy védve legyél. Amikor félsz, hogy pénzt veszítesz, hogy elutasítanak, vagy nem sikerül egy vállalkozás, a szervezet nem veszi észre, hogy nincsen medve. Csak bekapcsolja a fiziológiai stresszválaszt, és idővel, amikor ez a stresszválasz ismétlődően beindul, a természetes biológiai válasz valójában többet árt, mint használ.

Itt jön a csavar

Amikor a tested stresszválaszban van, nem tudja megjavítani önmagát. A testi funkciók minden nap leállnak, de csak akkor tudják javítani magukat, ha a test fiziológiailag kikapcsolt állapotban van. Amikor a stresszválasz ismétlődően kiváltott, a szervek tönkremennek, és a szervezet nem tudja kijavítani őket. A természetes módon létrejövő rákos sejteket, melyeket általában az immunrendszer pusztít el, szaporodni hagyjuk. A krónikus károk az emberi testben együttesen fejtik ki hatásukat, és a vége betegség lesz.

Nem kell, hogy így legyen

A test tudja, hogyan kell pihennie egy tudományosan is bizonyított ellensúlyozó relaxációs válasszal. Amikor a tudatos előagy pozitívan gondolkodik és érez olyan dolgokról, mint a szeretet, kapcsolat, intimitás, öröm és a remény , a félelmetes érzelmek eloszlanak, és a hipotalamusz leállítja a stresszválaszok kiváltását. Amikor optimizmust és bizakodást érzel, szeretetet és támogatást, a szakmai illetve a kreatív életed áramlását, lelkileg megérintett valaki, vagy szexuálisan kapcsolódsz egy másik személyhez, a relaxációs válasz veszi át a stresszválasz helyét.

A félelem fogékonnyá tesz a betegségekre és nehézzé teszi a gyógyulást.

A szeretet, a hit és az öröm megelőző orvosság, és nagyon hatékony kezelés.

Amikor a test ellazul, a szimpatikus idegrendszer kikapcsol. A kortizol és az andrenalin, ami az idő múlásával károsítja a szervezetet lecsökken, a paraszimpatikus idegrendszer helyettesíti. Az immunrendszer visszaáll, és a test megkezdheti a természetes önjavító folyamatait.

Íme, az elméd képes meggyógyítani a tested, és ez nem egy New Age-es metafizikai dolog. Ez egyszerű fiziológia.

Szabó Marianna

Forrás: A cikk Dr. Lissa Rankin orvos, író, előadó, tanár, és a Whole Health Medicine Institute alapítójának írása nyomán készült.

 

Mar. 16, 2019

 

A férjemmel, sokszor megfigyeltük, hogy a váratlan mosolynál semmi sem tudja jobban kibillenteni az embert lelki egyensúlyából. Most már sportot űzünk belőle, hogy amikor kedvesen mosolyogva szólítunk meg egy morcos hivatalnokot, vagy egy ügyintézőt, vajon képesek vagyunk e mosolyt csalni az arcára? Először van aki furcsán értetlenkedve néz ránk, majd kis idő múlva meglágyul, és visszamosolyog. Ugyanígy, ha a boltban, a piacon arcodon széles mosollyal szólítod meg az eladót, könnyen meglehet, hogy szebb árut kapsz, gyorsabban és szívesebben szolgál ki.

A mosoly csodákra képes!

Ahogyan neked is szimpatikusabb egy derűs, elégedett ember, úgy te is az leszel. Ha valaki rád mosolyog, neked is jobb lesz a kedved, jobban érzed magad tőle. Ha a társad reggel mosollyal ébreszt, vagy búcsúzik tőled, este mosollyal fogad, egyből feldob, feledteti veled a napi csip-csup dolgokat, és ami a legjobb, ettől egész nap boldognak kiegyensúlyozottnak érzed magad.

A problémák megoldásában is sokat segít, ha mosolyogsz, mert bizalmat ébreszt és oldja a felek közötti távolságot. Ha nincs is jókedved (ami bármikor, bárkivel megeshet, teljesen természetes), akkor is jót tesz a lelkednek. Próbáld ki, hogy mosolyogsz, még akkor is, ha amúgy nincs okod rá. Egy idő múlva észreveszed, hogy enyhül a borús kedved. Növeli az önbizalmat és jókedvűvé tesz. Az agy képes visszafordítani a rosszkedvet. A mosolygás hatására endorfin, vagyis boldogsághormon termelődik, és ettől jókedved lesz.

Kicsit utána néztem, hogy mit mondanak a kutatási eredmények a mosoly erejéről?

„Andrew Newberg tudós következtetése szerint "a mosoly a legtöbb pozitív érzelem szimbóluma.” Leo Widrich kutatása a mosolygás tanulhatóságára irányult, mert egy tanára arra buzdította, tanuljon meg többet mosolyogni. Ezért kezdte el kutatni a mosoly erejét. Sok évig gyakorolta tükör előtt a mosolygást, amitől zavarban is volt, sőt akadtak olyan pillanatok is, mikor kételkedett a mosolygás tanulhatóságában. Ám, a kutatás eredménye igazolja, milyen erős hatást lehet kiváltani egy kis mosollyal.

A kutató először a mosolygás tudományát vizsgálta meg, vagyis azt, hogy mi történik az agyban mosolygáskor. „A mosolygás stimulálja az agy jutalmazó mechanizmusait oly módon, hogy még az örömforrásnak tekintett csokoládé sem tud vetekedni vele”. Vagyis amikor az agyunk jól érzi magát, mosolygunk, és ha mosolygunk, az agyunk jól érzi magát. Tudósok legújabb kutatása szerint a „mosolygás olyan stimulációt hajt végre, mintha törvényesen kapnánk 16 000 fontot készpénzben”.

A mosolygás még az egészségre is hatással van.

A legutóbbi vizsgálatok szerint a mosoly csökkenti a stresszt, valamint testünket és lelkünket is kipihentnek, felfrissültnek érezzük tőle.

Utolsó tényként a mosolyról azt lehet elmondani, hogy a nők többet mosolyognak, mint a férfiak.

LaFrance azt állapította meg, hogy sokkal több női mosoly van, mint férfi. A magyarázat nem csak abban a lehetőségben rejlik, hogy az ő életük boldogabb, hanem abban a társadalmilag sokkal elfogadhatóbb tényben, hogy a nők többet mosolyognak és valószínűleg ehhez a képhez igazodnak. Fontos még megjegyezni, hogy általában a nők sokkal jobban figyelnek beszélgető partnerük hangjára és arcára, mint a férfiak, ezért a nők nagyobb valószínűséggel tudják megmondani a különbséget érzett és hamis mosoly között. Lehetséges, hogy ez is befolyásolja a mosolyuk mennyiségét.

A kutatás legfontosabb eredménye, hogy a mosolygást meg lehet, vagy újra meg lehet tanulni.

Ez azért is jó hír, mert sokan az idő múlásával elfelejtik, hogyan kell valóban mosolyogni. A mosolygás határozottan több, mint izmok összehúzódása az arcon, bizonyítottan hatása és ereje van.

Ehhez kapcsolódóan Teréz anya is azt állította, „sohasem fogjuk megtudni mindazt a jót, amit egy egyszerű mosoly tehet”.          

Reggelente, kezdd a napot mosollyal!

Állj a tükör elé, és bíztasd magad egy mosollyal. Folytasd a nap folyamán, és másokat is ajándékozz meg egy mosollyal. Kipróbálhatod azt is, hogy a fogad közé teszel egy ceruzát, ott tartod, ami eleve rákényszerít, hogy mosolyogj! Olyan ritka sajnos manapság a mosolygó arc, pedig mindenkinek jót tesz: annak is, aki adja, annak is, aki kapja. És igazán nem kerül semmibe. A recept egyszerű!

 "Mosolyogj, mert a mosoly az a kulcs, amely valamennyi ember szívének zárját nyitja." (Anthony J. D'Angelo)

Szabó Marianna

 

 

 

 

 

Mar. 2, 2019

 A bocsánatkérés tanulható 

A miért nem tudunk bocsánatot kérni írásunk folytatásaként bemutatunk néhány technikát amivel megkönnyítheted saját és mások életétét is! Azt gondolom ez a téma mindenkit érint, legyen  öreg, vagy akár fiatal, hiszen hosszú távú jó kapcsolat nem létezhet bocsánatkérés és megbocsátás nélkül.

Egy - egy vita, veszekedés hevében nagyon vegyes érzelmeink lehetnek. Egyszerre vagyunk sértettek, dühösek, szomorúak, érezzük magunkat megalázottnak, vagy éppen győztesnek. Az írásunkban végigvesszük az öt bocsánatkérő nyelvet, melynek segítségével rendkívül sokat tehetünk szeretteink és embertársainkkal való kapcsolatunkért, és persze saját magunkért.

Amikor megbántunk valakit,  automatikusan előidézzük benne a bocsánatkérés és megbocsátás iránti vágyat. Ennek oka, hogy érvényt akarunk szerezni az igazágnak. Amikor elmarad a várt bocsánatkérés, haragot és megbántottságot érzünk, mely végső soron megtöri a kapcsolatot. Ha végleg elmarad a bocsánatkérés, akkor hadat üzenünk, melynek következményei súlyosak, lehet törvény általi (válóper)  a vége, vagy végső elkeseredésünkben, egyéni bosszú.

A családi és házassági tanácsadó szerzőpár, Gary Chapman és Jennifer Thomas arra a meggyőződésre jutott, hogy kapcsolataink összeomlása nagymértékben függ attól, hogy nem tudunk bocsánatot kérni. Érdekes kutatási adat, hogy a házaspárok háromnegyede más nyelven beszél bocsánatkérés esetén. Álljon itt néhány gyakorlati tanács, mely segíthet megfejteni embertársaink bocsánatkérő nyelvét, és ezzel sok fájdalmas párbeszédtől kímél meg minket.

Első nyelv, fájdalmunk kifejezése: „sajnálom”.

A „sajnálom” kifejezés mögött az áll, hogy kimutatjuk a sértett félnek bűntudatunkat, szégyenünket és fájdalmunkat, amiért megbántottuk. Ennek kifejezésével bizonyítjuk, hogy részt vállalunk fájdalmában, melyet mi okoztunk. A „sajnálom”, bűvös szó, ami képes helyreállítani a bizalmat. Figyeljünk, hogy a testbeszédünk (pl. ölelés, szemébe nézés, érintés) legyen őszinte, összhangban azzal, amit mondunk.

De mitől lesz hiteles a bocsánatkérés? Az egyik kulcsa a megbánás kimutatása, és hogy ki tudjuk mondani a varázsszót: “sajnálom”. A másik az őszinteség, ami ilyenkor elindítja a másikban a megbocsátás folyamatát, ezért nagyon fontos, hogy saját szavainkkal, hitelesen kérjünk bocsánatot. Vagyis ha például türelmetlen voltam egy helyzetben és lekezelően vagy minősítve szóltam a páromhoz, ő akkor fog tudni megbocsátani nekem ha én a következőket fogom elmondani a bocsánatkérésemben:

“Sajnálom, hogy a türelmetlenségem miatt indulatossá váltam, és lekezelően beszéltem veled. Tudom, hogy ezzel a megalázottság érzését élted át, és nagyon megbántottalak , őszintén sajnálom.”  Sok esetben, levélben is hatásos bocsánatot kérni.

A valódi bocsánatkérést soha nem követheti a "DE" szócska! A valódi bocsánatkérés mellőzi a kifogásokat, mivel a hibáztatás tönkreteszi a bocsánatkérést és a hitelességet.

Második nyelv, a felelősség vállalása: „hibáztam”.

Sok ember számára az őszinte bocsánatkérés annyi, mint kimondani “hibáztam”, vagy valami ehhez hasonló felelősségvállalást kifejező jelző. Gondoljunk csak azokra a helyzetekre, amikor hírességek, celebek nyíltan beismerik, hogy hibáztak, sokkal elnézőbbek velük az emberek egy ilyen beismerés után. Még a legjobb párkapcsolatban is előfordul, hogy időnként megsértik, megbántják egymást a felek. Ha ezek elhatalmasodnak sok sértő, minősítő megjegyzés, agresszív kirohanások mind rombolják a kapcsolatot. Alapvetően ezeket a helyzeteket könnyen és gyorsan lehetne kezelni és elrendezni, ha képesek lennének az indokok és magyarázatok gyártása helyett felelősséget vállalni, és kimondani, hogy “bocsánat hibáztam.” Kimondani azt, hogy tévedtem, hibáztam a személyiség fejlődésnek egy lépése, azt is mondhatnám a siker felé vezető út. 

Harmadik nyelv, kárpótlás: „mivel tehetném jóvá a történteket?”

A kártérítés az emberi lélek jogos igénye. A magánszférában a jóvátétel iránti igény a szeretetigénnyel függ össze. Ebben az esetben a legfontosabb, hogy biztosítsuk szeretetünkről társunkat.

Leghatékonyabb formák a kártérítésre:

“Mivel kárpótolhatnám az általam okozott veszteséget?”

“Úgy érzem, a sajnálom most kevés. Szeretném jóvátenni a hibámat. Mit szeretnél, mit tegyek?”

“Tudom, hogy most vezekelnem kell, hogy jóvátegyem ezt. Mit javasolsz?”

Negyedik nyelv, őszinte megbánás: „ígérem, nem fordul elő többé”.

Aki sokszor okoz fájdalmat, az egyszer – remélhetőleg – el fog jutni a változtatás igényéig. Szavakkal is meg kell erősíteni, hogy mi a szándéka. Jó, ha elmondja, mit érez, ezzel alátámasztja, hogy valóban meg akarja változtatni viselkedését. Dolgozzon ki tervet a változásra – akár írásba adva. Ha újra elköveti a hibát, akkor a legjobb gyorsan szóba hoznia témát, és frissiben bocsánatot kérni.

Pár példa, hogyan használd:

“Hogyan fejezhetném ki magam a legközelebb úgy, hogy az ne legyen bántó számodra?”

“Tudom, hogy a viselkedésem elfogadhatatlan. Szerinted miben kellene változnom, hogy javítsa a helyzeten?”

“Sajnálom, nem szeretném én sem, hogy még egyszer ez megismétlődjön. Mindenre nyitott vagyok, hogy ezt megszüntessem. Mit javasolsz, miben változzak?”

Ötödik nyelv, a megbocsátás kérése: „meg tudnál bocsátani?”.

A bocsánatkérésnek nagyon fontos jelentősége van egy párkapcsolatban, ugyanis a bocsánatkéréssel fejezzük ki azt, hogy a helyére szeretnénk állítani a kapcsolatunkat, a sérülés előtti állapotba. Kifejezzük továbbá még azt is, hogy rájöttünk, helytelenül viselkedtünk, és hogy ártottunk a másiknak. Azt is jelenti, hogy a kapcsolatunk jövőjét hajlandóak vagyunk a másik kezébe adni, ezzel a mondattal tudjuk mindezt leginkább kifejezni: “Meg tudsz nekem bocsátani?”

Mégis nagyon kevés alkalommal élünk, vagy használjuk ezt a bocsánatkérő nyelvet. Vajon mi lehet ennek az oka? Mitől félünk ezt megtenni?

Az első ok: félelem a hatalomvesztéstől. Ez azt jelenti, hogy tudatalattinknak kellemetlen a kontroll átadása, és ettől nehéz a bocsánatát kérni a másiknak.

Második ok: félelem a visszautasítástól. Amikor a másikra bízzuk az életünket, akkor a döntésében benne lehet az is, hogy elutasít vagy nemet mond nekünk.

Harmadik ok: félelem a bukástól. Aki fél a kudarctól, annak az, hogy elfogadja hibázott, olyan mintha kudarcot vallott volna, erkölcsileg csődöt mondana.

A bocsánatkérés módja minden személynél más és más, de többnyire az alább felsorolt nyelvek valamelyikét használják az emberek. Ezek a nyelvek egymástól függetlenül is működnek, mindenki más árnyalatokkal használja őket, de a lényeg, hogy megtanuljuk partnerünk elsődleges bocsánatkérő nyelvét, és azt használjuk. Különleges és épületes családi program lehet az is, ha otthon, a nagyobbacska gyerekkel együtt kinyomozzuk egymás bocsánatkérő nyelvét. Szerencsés az a gyermek, akit szülei korán megtanítanak bocsánatot kérni. Fontos, hogy a szülő is tudjon gyermekétől bocsánatot kérni, ha megbántotta. Higgyük el, nem leszünk kevesebbek, sőt ezzel életre szóló jó példát mutatunk neki és nem fogja méltóság alulinak tekinteni a bocsánatkérést.

Ahogy egy régi kínai közmondás tartja: „Ha meghajolsz, hajolj meg jó mélyen!”

Szeretettel

Szabó Marianna

 

Forrás: Az írás Gary Chapman & Jennifer Thomas: Ha nem elég a sajnálom – A bocsánatkérés öt nyelve c. könyv alapján készült

Mar. 1, 2017

Ki nem szeret a vízen feküdni és becsukott szemmel élvezni a hullámok ringatását? Ki nem szeret gyönyörködni egy csepp vízben, amint végig szalad a pohár oldalán? A víz már a legelső emlékeink között ott van: körül vesz minket édesanyánk pocakjában és nyugtatóan védelmezően hat ránk. Nem véletlen, hogy a víz eleme az, ami oldja az érzelmi blokkjainkat és hatására megnyugszunk - akár isszuk akár fürdünk benne.

Földünk kétharmadát víz borítja ugyan úgy a testünk kétharmada is víz. A víz az élet forrása, nélküle semmi nem létezhet. Szerkezeténél fogva képes különböző frekvenciákon információt tárolni, lehet ez akár egy érzelem is. Nem tesz különbséget, építő vagy romboló információ között, csak a struktúráját változtatja. Mint egy „fekete doboz” tanúja a környezetének. Kristályképe aszerint változik, hogy milyen rezgés, azaz energia vagyis milyen információ hat rá.

Negatív közegben, ami lehet harag, veszekedés negatív gondolkodás, elmosódott, sötét a kristálykép. Pozitív közegben, ahol boldogság, szeretet érezhető, határozott gyönyörű formákat ad. Két különböző helyről származó víz képe is más. A csodatévő helyek vize megőrzi azt az információt, azt a magas rezgést aminek tanúja volt. A magas rezgés emeli fel az alacsonyat, ezért okozza ezeknek a helyeknek a vize a gyógyulást. Bekerülve a szervezetünkben ez az információ eljut minden sejtünkhöz és „átkódolja” azt. Minden pozitív energia az életigenlést harsogja és minden negatív a széttöredezést. Vérünk 90%-a víz. Ha orvoshoz fordulunk bármilyen problémával - általában először a laborba küldenek minket vérvételre, mert vérünkben van a legtöbb információ rólunk. Már a középkori boszorkányok is vért használtak a szerelmi varázsláshoz, hogy mágikusan összekössék az embereket.

Az információ, ami kívülről hat ránk, átrezgi egész testünket. Ennél még fontosabb az, amit mi gondolunk és érzünk, mert minél többet gondolunk valamire vagy áraszt el egyfajta érzés, annál jobban beépül sejtjeinkbe. Ezért igyekezzünk pozitív gondolatokat gondolni és szeretettel gondolni magunkra, mert 70% -ban víz vagyunk. Ne felejtsük el, a víz nem ítélkezik - azzá válik, ami hat rá! Ugyanakkor ez egy örömhír is, hiszen akkor tudatosan információt tudunk bevinni saját testünkbe. Bármit hiányolsz magadban, legyen az önbecsülés, béke, szeretet, bőség, boldogság, pénz, egészség…

Az információ bevihető! A módszer rendkívül egyszerű:

 A víz progamozása:

Használhatsz ásványvizet, lehetőleg szénsav menteset, de a legjobb a forrásvíz!  A legegyszerűbb, ha ráírod az üvegre, amit programozni szeretnél, de ha még biztosabb akarsz lenni a dolgodban, helyezd rá a kezed és koncentrálj. Képzeld el, amit szeretnél és érezd is át, mintha már a tiéd lenne, majd a szíveden keresztül sugározd bele ezt az érzést a vízbe. Ezek után nincs más dolgod, mint meginni a vizet. Ezt a programozást ismételheted addig, amíg át nem íródik benned az információ.  Aki ismeri a Grabovoj féle tanítást, az ráírhatja azt a számsort is, amin változtatni szeretne. Pl. egészség visszaállítása: 8888488888

A hitetleneknek vagy a kísérletező kedvű embereknek ajánlom a következőt:

Három edényben 1-1 evőkanál rizst lepjünk el 1-1 dl vízzel, az első oldalára írjuk rá szeretlek, a másodikéra írjuk, hogy gyűlöllek és a harmadikra ne írjunk semmit. Az edény falán lévő írásokat, fordítsuk a fal felé, hogy ne is lássuk. Majd két hétig hagyjuk az edényeket. Két hét után nézzük meg, mi történt! Kíváncsian várom a kísérletek eredményét!

Szeretettel

Szabó Marianna

Itt megtalálod Grabovoj fontosabb gyógyító és életvezető számsorait!

Shttp://www.eletviraga.com/427407697/4363511/posting/grigorij-petrovics-grabovoj-sz%C3%A1msorok-a-szervezet-helyre%C3%A1ll%C3%ADt%C3%A1s%C3%A1hoz