Aug. 9, 2016

A nők többet mosolyognak mint a férfik. Ők a boldogabbak?

 

A férjemmel, sokszor megfigyeltük, hogy a váratlan mosolynál semmi sem tudja jobban kibillenteni az embert lelki egyensúlyából. Most már sportot űzünk belőle, hogy amikor kedvesen mosolyogva szólítunk meg egy morcos hivatalnokot, vagy egy ügyintézőt, vajon képesek vagyunk e mosolyt csalni az arcára? Először, van aki furcsán értetlenkedve néz ránk, majd kis idő múlva meglágyul, és  visszamosolyog. Ugyanígy, ha a boltban, a piacon arcodon széles mosollyal szólítod meg az eladót, könnyen meglehet, hogy szebb árut kapsz, gyorsabban és szívesebben szolgál ki.

A mosoly csodákra képes!

Ahogyan neked is szimpatikusabb egy derűs, elégedett ember, úgy te is az leszel. Ha valaki rád mosolyog, neked is jobb lesz a kedved, jobban érzed magad tőle. Ha a társad reggel mosollyal ébreszt, vagy búcsúzik tőled, este mosollyal fogad, egyből feldob, feledteti veled a napi csip-csup dolgokat, és ami a legjobb, ettől egész nap boldognak kiegyensúlyozottnak érzed magad.

A problémák megoldásában is sokat segít, ha mosolyogsz, mert bizalmat ébreszt és oldja a felek közötti távolságot. Ha nincs is jókedved (ami bármikor, bárkivel megeshet, teljesen természetes), akkor is jót tesz a lelkednek. Próbáld ki, hogy mosolyogsz, még akkor is, ha amúgy nincs okod rá. Egy idő múlva észreveszed, hogy enyhül a borús kedved. Növeli az önbizalmat és jókedvűvé tesz. Az agy képes visszafordítani a rosszkedvet. A mosolygás hatására endorfin, vagyis boldogsághormon termelődik, és ettől jókedved lesz.

Kicsit utána néztem, hogy mit mondanak a kutatási eredmények a mosoly erejéről?

„Andrew Newberg tudós következtetése szerint "a mosoly a legtöbb pozitív érzelem szimbóluma.” Leo Widrich kutatása a mosolygás tanulhatóságára irányult, mert egy tanára arra buzdította, tanuljon meg többet mosolyogni. Ezért kezdte el kutatni a mosoly erejét. Sok évig gyakorolta tükör előtt a mosolygást, amitől zavarban is volt, sőt akadtak olyan pillanatok is, mikor kételkedett a mosolygás tanulhatóságában. Ám, a kutatás eredménye igazolja, milyen erős hatást lehet kiváltani egy kis mosollyal.

A kutató először a mosolygás tudományát vizsgálta meg, vagyis azt, hogy mi történik az agyban mosolygáskor. „A mosolygás stimulálja az agy jutalmazó mechanizmusait oly módon, hogy még az örömforrásnak tekintett csokoládé sem tud vetekedni vele”. Vagyis amikor az agyunk jól érzi magát, mosolygunk, és ha mosolygunk, az agyunk jól érzi magát. Tudósok legújabb kutatása szerint a „mosolygás olyan stimulációt hajt végre, mintha törvényesen kapnánk 16 000 fontot készpénzben”.

A mosolygás még az egészségre is hatással van.

A legutóbbi vizsgálatok szerint a mosoly csökkenti a stresszt, valamint testünket és lelkünket is kipihentnek, felfrissültnek érezzük tőle.

Utolsó tényként a mosolyról azt lehet elmondani, hogy a nők többet mosolyognak, mint a férfiak.

LaFrance azt állapította meg, hogy sokkal több női mosoly van, mint férfi. A magyarázat nem csak abban a lehetőségben rejlik, hogy az ő életük boldogabb, hanem abban a társadalmilag sokkal elfogadhatóbb tényben, hogy a nők többet mosolyognak és valószínűleg ehhez a képhez igazodnak. Fontos még megjegyezni, hogy általában a nők sokkal jobban figyelnek beszélgető partnerük hangjára és arcára, mint a férfiak, ezért a nők nagyobb valószínűséggel tudják megmondani a különbséget érzett és hamis mosoly között. Lehetséges, hogy ez is befolyásolja a mosolyuk mennyiségét.

A kutatás legfontosabb eredménye, hogy a mosolygást meg lehet, vagy újra meg lehet tanulni.

Ez azért is jó hír, mert sokan az idő múlásával elfelejtik, hogyan kell valóban mosolyogni. A mosolygás határozottan több, mint izmok összehúzódása az arcon, bizonyítottan hatása és ereje van.

Ehhez kapcsolódóan Teréz anya is azt állította, „sohasem fogjuk megtudni mindazt a jót, amit egy egyszerű mosoly tehet”.          

Reggelente, kezdd a napot mosollyal!

Állj a tükör elé, és bíztasd magad egy mosollyal. Folytasd a nap folyamán, és másokat is ajándékozz meg egy mosollyal. Olyan ritka sajnos manapság a mosolygó arc, pedig mindenkinek jót tesz: annak is, aki adja, annak is, aki kapja. És igazán nem kerül semmibe. A recept egyszerű!

 "Mosolyogj, mert a mosoly az a kulcs, amely valamennyi ember szívének zárját nyitja." (Anthony J. D'Angelo)

Szabó Marianna