A futás az egyik legjobb mozgásforma - Hogyan hat a szervezetünkre?

A futás az egyik legjobb módszer arra, hogy egészségesek és fittek maradjunk, ugyanis az egész szervezetünkre pozitív hatással van.

Agy

Futás közben megemelkedik szervezetünk endorfin - boldogság hormon - szintje, ettől jó hangulatunk lesz, napközben kevésbé leszünk feszültek, éjjel pedig sokkal nyugodtabban alszunk. Emellett kutatások igazolják, hogy a kocogás az agyműködésre is jó hatással van, ugyanis sokkal kreatívabbak leszünk a rendszeres testmozgástól.

Szív és érrendszer

A futás hatására fokozódik a szív teljesítménye és alacsonyabb lesz a vérnyomás. Emellett csökken az érelmeszesedésért felelős rossz koleszterin szintje a szervezetünkben, valamint javul a végtagok vérellátása.

Emésztés

A kocogás tartós fogyást eredményez, mert csökkenő éhségérzet mellett nő a szervezet energiafelhasználása.

Izmok

Futás közben legalább hetven különböző izmot használunk, ennek köszönhetően alakulnak formásabbá, testünk pedig rugalmasabbá, mozgékonyabbá válik. Minél nagyobb izomtömeget dolgoztatunk meg egyszerre, annál intenzívebb lesz az energiafelhasználás, így a felesleges zsírtartalékok lebontása.

Erre figyeljünk!

Futás előtt kerüljük a nehéz, zsíros és rostban gazdag ételeket, lehetőleg két órával előtte egyáltalán ne együnk. Emellett próbáljuk ki különböző napszakokban, hogy mikor esik a legjobban a futás – van, aki kora este érzi megkönnyebbülten magát, más inkább reggel, éhgyomorra tud gond nélkül futni. Az utóbbi esetben gondoskodjunk kellő folyadék- és energia bevitelről.

8 tanács, amelyekkel megkönnyítheted a napi kemény futó edzéseidet

Elmenni egy kicsit futni, elméletben mindig is jó ötletnek tűnik. Lelkesen bekötöd a cipődet, bekapcsolod kedvenc zenédet és máris úgy érzed magad, mint egy világverő maratoni futó, úgy kb. egy kilométerig. Majd jönnek a nehézségek, megpróbáltatások! Szomjas leszel, fáj a talpad, majd meg fulladsz, nem kapsz levegőt, lehorzsolódnak a combjaid, szorít a cipő és még egy olyan érzés is beköszönt, mintha valaki oldaladba döfne egy késsel, és csak rimánkodsz, hogy „könyörgöm, érjen már véget ez az egész,”.

Bár  futni néha tényleg pokoli élmény tud lenni, de azért van még remény azok számára, akik igazán szeretnék élvezni a kilométer vadászatot.

Íme nyolc tanács, amelyekkel megkönnyítheted a kemény FUTÓ meneteket

1.     A lehorzsolt comboknak már leáldozott

A combhorzsolás talán az egyik legrosszabb mellékhatása lehet a futásnak, szerencsére azonban van néhány egyszerű módszer arra, hogy megelőzzük a bajt. A futóruhákat gyártó cégek jó minőségű bombabiztos megoldásai megkönnyítik mindezt: fuss leggings –ben (sztreccs, harisnyaszerű nadrág). Ha nincs érintkezés, nincs probléma! Ha viszont nehezen válsz meg kedvenc futó sortjaidtól, olyan termékek is a segítségedre lehetnek, mint például a Body-Glide nevű dörzsölést gátló kenőcs, ami egy egyszerű védőréteget képez a bőr felszínén, ezáltal csökkenti a súrlódást, ami a bajt okozza. Még egyszerűbb, ha a jó öreg stift dezodor trükköt használod, amikor bekened a belső comb részt. (Egyébként ez a technika a mindennapi életben is megállja a helyét így pl. a gyümölcsaszaló napokban, amikor éppen nem futnál.

2.    A jó zokni megkímélhet pár kellemetlen vízhólyagtól

Hazaérve már érzed is, hogy egy fájdalmas hólyag van kialakulóban, rányomva a bélyegét a heti futásokra. A jövőben pedig ezzel a rossz viselettel a nem várt hólyag-útitársak sora, csak egyre szaporodhat. A kiváltó ok a zokni és a cipő közti súrlódásban keresendő, melyek együttesen dörzsölik le a lábujj- és talpfelületet. A láb deformáltsága, a láb méretéhez nem passzoló cipők, a gyorsabb tempójú futás, vagy a futótechnika megváltoztatása is hozzájárulhat a vízhólyag kialakulásához. A hő és pára növeli a kialakulás kockázatát.

Válassz szintetikus és ne műszálas vagy pamutból készült zoknit. Használhatod a Body-Glideot is a lábujjak közé kenve és persze válassz saját méretednek megfelelő cipőt. Érdemes beruházni jó minőségű futó zokniba és a baj elkerülhető.

3.    Vegyél egy jó levegőt

Ha már néhány perc után kapkodsz a levegő után, a válasz épp olyan egyszerű, mint hogy fuss többet. Az „égő tüdő” érzés egy jelzés is lehet arra, hogy túl erős tempót vettél fel. Normál esetben, a légzésedet kordában kellene tudnod tartani, hacsak nem sebességi edzés vagy hegyi futás van aznapra betervezve.

Ha úgy érzed, hogy végképp nem bírod szusszal az adott futást lassíts le, vagy tarts egy séta szünetet. A jó levegővétel, a hirtelen előbukkanó szúró érzetet az oldaladban is enyhítheti. Bár kialakulásuk oka még vitatott, a lassú, mély légzés, vagy iramváltás is a segítségedre lehet.

4.    Eleget kocogtál sokáig és hosszan, itt az idő gyorsítani

Ha már egy jó ideje űzöd a sportot és azon kapod magad, hogy nem gyorsulsz, és sebességben sem növekszik a kilométer per óra, és az 5 kilométeres időd sem csökken, próbálj meg beiktatni a heti tervedbe egy sebességi intervallumos edzést is, ahol bár kevesebb kilométert teszel meg, látványos fejlődést tapasztalhatsz a hosszabb távok futásakor.

A sebességi edzés segíti visszaszorítani a tejsav küszöböt, ami annyit jelent, hogy a futó képes messzebbre és gyorsabban eljutni anélkül, hogy ugyanannyi tejsavat termelne a szervezet. Felmérések bizonyítják, hogy a vér O2 felvevő képessége látványosan fejlődött az ilyen típusú edzésektől, így az oxigén felhasználás sokkal hatékonyabbá vált.

Azt javaslom hogy a heti futó program egyharmadát tegyék ki  gyorsaságfejlesztő- és intervallum edzések. Az intervallum (= időközi, szünetes) edzés elvégzésére a futógép is teljes mértékben megfelel, ha az idő nem túl kegyes a fellelkesült futó számára. (ráadásul a futógép adta lehetőségek, mint a szabályozható sebesség és szintemelkedő tökéletes eszközök zsírégetés céljából.

5.    Légy legyőzhetetlen a zenéddel

Néha elég unalmas tud lenni a futás. Különösen a hosszú és lassú állóképességi futások során. A megoldás pofonegyszerű. Válogasd meg az útvonalaidat, hogy ne ugyanazokon a kilométereken keljen végigküzdened magad. Néhány jól ismert zeneválogatás is javíthatja a kedved. Akadnak olyan napok, amikor az egyetlen dolog ami, ki tud rángatni a házadból, az az új szám, amit a lejátszási listádra teszel.

Más lehetőségre vágysz?

Legyen a futás egy közösségi élmény. Amikor egy futó klubbal kezdesz futni, egy szuper lehetőség kínálkozik arra, hogy új emberekkel találkozz, Így meg tudod változtatni a futó rutinodat, és továbbá jó néhány sprint- és intervallumedzéssel bővülhet ki a naptárad. Ha egy klub sincs a közelben, hívj egy barátot akivel elmehettek kocogni, ha ez az, ami motiválni tud téged.

6.    Légy rugalmas az edzésterveddel attól függően, hogy milyen az idő odakint

„A kidörzsölődés csak a kezdete a futóbajoknak, amikor az igazán forró napokról esik szó. Fontos, hogy az elvárásaidat egyeztesd össze azzal, ami odakint várhat rád, mert minél inkább felhevülsz, a szervezetednek annál több készletét kell felélnie ahhoz, hogy lehűtsön, ahelyett, hogy a futásra koncentrálna. A legtöbb esetben, a futók gyorsabban fáradnak ki a hőségben, mint azt tennék a számukra kedvezőbb, hűvösebb időben. Ez persze, nem azt jelenti, hogy aznap ne is húzzuk fel a nyúlcipőt, csupán ésszerűen kell, hogy felmérjük a terepet és érezzük azt, hogy nem ma fogunk csúcsokat döntögetni. Ne kockáztass meg egy esetleges hőgutát.

7.    A lábszársérüléseket mindenki átéli, de így meg tudsz velük birkózni.

A „futásérzésből” igencsak el tud venni, ha a lábszárba belehasít a fájdalom. Tönkreteheti a futásodat a szinte bénítóan ható fájdalom. Ilyenkor kénytelen vagy felvenni egy szakemberrel a kapcsolatot.

Megoldások

 • Rövidíts a lépéshosszodon! Ez egy nagy fajsúlyú tényező, ami segíthet a fájdalom leküzdésében.
 • Figyelj a lépésütemedre! Ha nem mozgatod a talpad elég gyorsan, akkor túl sok időt töltesz a földön, ami sok nyomást helyez a lábaidra és térdtől lefelé fájdalom keletkezik.

Ha ezekre odafigyelsz, a lábszár fájdalom elkerülhető lesz. Nem árt, ha eszünkbe véssük, hogy a legjobb módszer a megelőzés. Figyeljünk a fokozatos terhelésnövelésre és válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb cipőt. Kapjon hangsúlyt a vádlik enyhe nyújtása futás előtt és után egyaránt. Azonban, ha a fájdalom kitart, mindenképp vedd fel a kapcsolatot egy szakorvossal, mert rosszabb esetben a fáradásos töréssel is szembetalálhatod magad.

8.    Végül pedig, ne vigyél vizes palackot vagy telefont a kezedben

Rendben! Tehát a cél az, hogy megőrizd a hidratáltságot futás közben! De egy kulaccsal a kezedben rohangálni, az egyik legnagyobb hiba amit elkövethetsz! Túl gyakran látok embereket telefonnal, vagy kulaccsal a kezükben futni, ami visszavesz a természetes karmozgásból és akár aszimmetrikus mozgási formák kialakulásához is vezethet.

A víz elhanyagolása sem megoldás. Egy itatótáska, egy futóöv, amiben miniatűr vizes palackokat tudunk tárolni és egy karra akasztható telefontok azonban segíthet a helyzetünkön.

A nap végére a futással kapcsolatban rengeteg kevésbé csodálatos ténnyel szembesülhetünk, viszont jó pár élménnyel  gazdagodhatunk is, miután lefutottunk pár kilométert.

Egyértelműen megéri megvívni ezt a harcot, történjék bármi, mert a futás néha valóban hihetetlen élmény tud lenni. Én már hívő vagyok, versenyszerűen futok, az ország élmezőnyébe tartozom, számomra a futás nem csak sport, hanem életforma. Te is lehetsz profi, vagy akár amatőr, de a legfontosabb, hogy megtaláld a számodra megfelelő testmozgást.

„ A futás az a rendkívüli képesség, amely emberré tett minket – és ez azt jelenti, hogy minden ember birtokában van ennek a rendkívüli képességnek!” Christopher McDougall

Írta és fordította: Szabó Bence közptávfutó

 Ha szeretnéd megosztani kattints a címre, vagy  Share on Facebook linkre!

 

Forrás:http://www.huffingtonpost.com/entry/8-ways-to-make-running-more-fun_us_579a2d58e4b0b3e2427dd135

Fuss leggings –ben (sztreccs, harisnyaszerű nadrág).

Nagyon fontos a jó minőségű futó zokni, a hólyagok ellen!

Futás közben hallgathatsz zenét, hogy jobban motiváljon! A telefonod ne akezedben tartsd, hanem tedd a karodra egy tokba!

Egy kulaccsal a kezedben rohangálni, az egyik legnagyobb hiba amit elkövethetsz! Túl gyakran látok embereket telefonnal, vagy kulaccsal a kezükben futni, ami visszavesz a természetes karmozgásból és akár aszimmetrikus mozgási formák kialakulásához is vezethet.

Body-Glide dörzsölést gátló kenőcs, ami egy egyszerű védőréteget képez a bőr felszínén, ezáltal csökkenti a súrlódást

Kapjon hangsúlyt a vádlik enyhe nyújtása futás előtt és után egyaránt.

Milyen a helyes futótechnika? Mire figyelj kezdő és profi futóként?

Milyen a helyes futótechnika?

Gyerekkorom óta futok és két élversenyző (köztük olimpikon) gyermekem  egyik edzőjeként és  több versenyző nevelőjeként, arra jöttem rá, hogy bizony sok-sok év alatt, akár sportolóként, vagy szakemberekként, ha figyelmen kívül hagyunk fontos apró technikai nűanszokat, a testünk megbosszulja, akár srülések formájában is.  Ebben az írásban  megosztom veletek azokat az információkat, (videó, könyvanyag) amelyek egyrészt tapasztalaton, másrészt tudományos forrás anyagára épülve, segíthet a helyes futótechnika elsajátításában!

Mire figyeljünk, hogy a sérüléseket elkerüljük!

 1. Első! Sosem késő helyesen megtanulni futni, bármilyen sokat futottunk már helytelenül.  Kevés futó technikája helyes, mindig van mit javítani a jó eredmény elérése érdekében. A nem megfelelő technika szükségtelenül terheli a lábat, a bokát, a térdet, a derekat, a csípőt és a sérülést elkerülhetetlenné teszi! Fontos, hogy a futó helyes technikát használjon valamennyi edzésén az első lépéstől az utolsóig. Az edzőnek meg kell kezdenie a megfelelő technika tanítását, mielőtt bármilyen kemény edzést megkísérelne. A futóiskolát, technikázást, szükséges rossznak tekintik a kezdők, néha a versenyzők is. Sokat harcoltam én is a sportolókkal, hogy megértsék ennek fontosságát és miértjét.
 2. Második! Fontos a jó futócipő kiválasztása is! A legtöbb mai futócipőt olyan módon tervezték és készítették, hogy a helyes technikát lehetetlenné teszik (és ezáltal krónikus sérüléseket okoznak viselőiknek). Elterjedt tévhit, hogy a futónak sarkon kell a talajra érkeznie és a láb elülső részére gördülnie. A legtöbb gyártó áldozatául esik ennek a téves feltételezésnek a cipők tervezésénél. Az eredmény az, hogy a futócipők évről évre nagyobbak és esetlenebbek lesznek. Ahelyett, hogy védenék a futót, valójában inkább meggátolják abban, hogy helyesen fusson és hozzájárulnak a sérülésjárvány terjedéséhez.  Szinte lehetetlen manapság olyan futócipőt találni, ami nincs erősen kipárnázva a saroknál és csak viszonylag kevés védelemmel van ellátva a láb elülső részénél, különösen a lábujjaknál. A futó, aki ezeken a cipőkön nőtt fel, sajnos arra a következtetésre jut, hogy helyes sarokkal talajt fogni. Ez a feltevés a cipők tervezési módjából következik, de valójában teljes mértékben helytelen.
 3. A harmadik tényező, ami felelőssé tehető a jelenleg gyorsan terjedő sérülésekért, az edzéskilométerek túlhangsúlyozása, különösen a hosszú, monoton  lassú futásoké.  Anélkül, hogy folyamatosan fenntartanánk a megfelelő egyensúlyt az edzésben, ideértve a sprintfutást, az intervall edzést, a súlyzós erősítést, a dombfutást és a hosszú futást, a futó szervezete egyszerűen nem fog alkalmazkodni a mindennapos igénybevételhez. Fontos a változatos edzés! 

Akkor kezdjük el!

Kezdjük a legelején, álljunk mezítláb vigyázzállásba. Álljunk kissé lábujjhegyre és billenjünk ki az egyensúlyból előre. Ekkor muszáj előrelépni, hogy el ne essünk (ne sarokra lépjünk) és lassan elkezdhetünk futni, nagyon könnyű, gyors lépésekkel. Figyeljünk oda arra, hogy a lábujjainkon (láb elülső részén) érezzünk nyomást. A futó lábainak térdben hajlítottnak kell maradniuk. Egyfajta "beleülős", "kacsaszerű" vagy magas bárszéken ülő érzésünknek kell lenni, egyenes felsőtest mellett. A helyesen futó atléta alacsonyabbnak fog tűnni az azonos magasságú, helytelenül futóknál. Azáltal, hogy a térd hajlított és a talajfogás a talp elülső részén és a test alatt történik, a futó nagyon csendesen és ruganyosan fog előrehaladni. Ahogy a futó súlya rátevődik a lábra, a teljes talp kapcsolatba kerül a talajjal. Ne maradjunk a lábujjainkon, mint a balett-táncosok, mert sérüléshez vezet.

 A futó erőteljesebben halad és nagyobb távolságot tesz meg minden egyes lépéssel, ha kihasználja a láb, a lábszár és a comb izmainak ruganyosságát és erejét. A lépésfrekvencia legyen legalább három lépés másodpercenként. Ha helyesen futunk, gyakorlatilag semmilyen zajt nem csapunk. Tudatosan oda kell figyelni arra, hogy olyan könnyedén és lazán fussunk, amennyire csak lehet. . . Ne hajoljunk előre.

Az a futó, aki a stílusa miatt túl hosszút lép és egyenes térddel, sarokkal érkezik a talajra, rövid úton az orvosi rendelő felé halad.

A karjainkat úgy tartsuk, hogy a kezek közel legyenek a testhez és a könyök hegyesszöget alkosson. . . A karok előre-hátra mozgása gyors, éles, ütésszerű módon történjen. Ne legyen számottevő oldalirányú mozgás. . . Noha fontos, hogy az alkarok kissé keresztbe mozogjanak a mellkas előtt, semmiképpen ne keresztezzék a mellkas középvonalát és a karok se mozogjanak dugattyúszerűen előre-hátra. Az eredmény megnövekedett hatékonyság és nagyobb sebesség a fizikai erőkifejtés és az energiaráfordítás növekedése nélkül. A törzs semmilyen mozgást ne végezzen! Ne hajoljunk előre.

Tartsuk kezünket lazán ökölben, a tenyér a test felé néz.

 Futás közben a törzs ne mozogjon. . . A karok erőteljes előre-hátra mozgása tökéletesen kiegyensúlyozza a lábak munkáját.

 A lényegesen a test súlypontja előtti talajfogás, az egyik leggyakoribb technikai hiba és az egyik legveszélyesebb is egyben. A veszély abban rejlik, hogy minden lépésnél egyre nagyobb erővel csapódunk a talajba és ez részleges (noha rövid) megállást okoz. Az állandó fékhatás korai fáradtsághoz, a lehetségesnél alacsonyabb sebességhez . . . és komoly sérülésekhez vezet.

Fontos, hogy maximalizáljuk az erőt, amit abban a töredékmásodpercben fejtünk ki, amíg a láb kapcsolatban van a talajjal.

Nézzük a helyes futótechnika fő szempontjait!

 • Egyenes testtartás, ne hajoljunk előre.
 • Lábak enyhén behajlítva, majdnem, mintha bárszéken ülnénk.
 • Magas lépésfrekvencia, 3-5 lépés másodpercenként.
 • Ne lépj túlságosan előre .A láb közvetlenül a test alatt érje el a talajt.
 • A láb elülső részén landoljunk, ne a sarkon.
 • Minden lépés kirobbanó, gyors mozdulat.
 • Ne erőlködj, maradj mindig laza.
 • A levegővétel nem túl mély, tartsd ritmusban a lépésfrekvenciával, 3 lépésre kilégzés, 3-ra be könnyű, normál tempónál, 3-ra be, 2-re ki erősebb tempónál, 2-2 erős futásnál.
 • A könyök 90 fokban van, a karok kissé keresztbe lengenek a mellkas előtt, de mindig lazák.
 • Rendkívül fontos! Ne hajolj előre! Ha úgy találod, hogy hajlamos vagy előrehajolni, próbáld meg szándékosan előretolni a csípődet és hátrakényszeríteni a válladat. Ez a tartás rövid idő alatt természetessé válik és a régi előrehajlás lesz kényelmetlen.
 • A futócipőd legyen egyenes talpú (flat, mint a versenycipők) és nem túlságosan párnázott. A gyártók állításával ellentétben, a vastagon kipárnázott sarok nem véd meg a sérüléstől. A vastag védőpárna azzal jár, hogy a sarok túl korán eléri a talajt. . . Hasonló vonatkozik a talpbetétekre is. . . Akinek nincs komoly láb deformitása, nincs rájuk szüksége

A futás törvényeit ha  betartod, a futás nem szenvedés, hanem élvezetessé válik számodra!

 • A helyes technikával végzett futás (megfelelő felkészültség esetén akár még mezítláb is), bármilyen talajon, sérülést nem okoz.
 • A futás repülőfázisból és a láb elülső részén rörténő, hajlított térdű, ruganyos, így zajtalan talajfogásból áll. Talajfogáskor a láb közvetlenül a test alatt legyen. (Gyaloglásnál történik a talajfogás sarkon és nyújtott térddel)
 • Bármi, amit a testen viselünk, károsan hat a futótechnikára.
 • A minőség legyőzi a mennyiséget; az a sebesség fog legjobban menni, amit a legtöbbet gyakorolsz.
 • A gyaloglás károsan hat a futótechnikára.
 • A helyes lépésfrekvencia emberek számára 3-5 lépés másodpercenként.
 • A kar ereje (legyen) egyenesen arányos a láb erejével.
 • A megfelelő testtartás döntő fontosságú a futásban. (Ne hajolj előre!)
 • A sebesség megöli az állóképességet, az állóképesség megöli a sebességet.
 • Az egyén egy időben csak egy "programot" képes végrehajtani; fel lehet őt ismerni egyéni jellegzetességeiről (programjáról). A programot csak módszeres, eltökélt erőfeszítéssel lehet megváltoztatni és leromlik, ha nem kontrolláljuk folyamatosan.
 • A statikus nyújtógyakorlatok sérülést okoznak!  Az edzés végén min. 15 perces alapos nyújtással zárj!
 • Futás közben kevés a levegőnk, ezért szájon át kell lélegeznünk (innét a "Puff Puff Pirie" becenév).

Végül egy érdekesség profiknak!

A Harvard Egyetemen Peter G. Weyand és társai elvégeztek egy tudományos igényű vizsgálatot "Magasabb futássebesség nagyobb talajra ható erőkkel és nem gyorsabb lábmozdulatokkal érhető el"címmel. A vizsgálatok sprintsebességnél, futógépen történtek. A részleteket nem kivonatolom, hiszen a címben minden benne van, csak egy érdekes képletet teszek ide, amit szintén ők vezettek le:

(Sebesség) = (Lépésfrekvencia) x (A lépéskor talajra ható erő átlaga) / (Testsúly) x (Láb-talaj kontaktus ideje alatti testelmozdulás*) * (Testelmozdulás jelen esetben a futószalag elmozdulását jelenti)

Tehát, az ideális futó lépésfrekvenciája magas, a talajra nagy erőt fejt ki, a testsúlya alacsony, lába a lehető legrövidebb ideig van kontaktusban a talajjal. A sprinterek azért olyan nagyok, mert a testsúlynövekedést esetükben túlkompenzálja az izomerő, vagyis ellépési  erő-növekedés.  A képlet nagy része nem meglepő, viszont érdemes elgondolkodni a talajjal való kontaktus hossza és a sebesség összefüggésén. Minél gyorsabban kapjuk fel a lábunkat a talajról annál gyorsabban haladunk? Ennyire egyszerű!

Az írás alatt videókat és könyvajánlót is találsz! Kérlek, ha amatőr vagy, akár profi, a segédanyagok nagy segítségedre lehetnek, hogy tökéletesítsd a technikád!  Minden ember futni született, elkezdeni sohasem késő. Tegyük hát próbára lábunkat! Életemben nagyon sok sportot kipróbáltam,  de egyszerűen a futás a szerelem! Nem véletlen, hogy az atlétika a sportok királynője!

" A futás az a rendkívüli képesség, amely emberré tett minket - és ez azt jelenti, hogy minden ember birtokában van ennek a rendkívüli képességnek!" (Christopher Mc Dougall)

Szabó Marianna, Szabó Gábor

edzők-testnevelők

Forrás: Running Fast and Injury Free by Gordon Pirie (Gyors és Sérülésmentes Futás) Edzéselmélet, Atlétika alapja

 

 

 

 

 

 

Futástechnika javítása

Tökéletes futómozgás

Kenyai atléták futótechnikája! Lassított! Profiknak!!

A kötetet mindenkinek ajánlom, akit érdekel a futás – talán még azoknak is ajánlható, akiket nem. Fontos azonban szemmel tartani, hogy a könyv műfajilag leginkább a szórakoztató regény kategóriájába sorolható be, legfeljebb onnan a szokatlanul hosszú, mérsékelten tudományos ismeretterjesztő kitérőknek köszönhetően lóg ki. A futásról ugyan sokat tanulhatunk belőle, de ha valaki azt szeretné megtudni, milyen a helyes lépéstechnika, vagy milyen edzéstervet kellene követnie, azt ne ebben a kötetben keresse – ám ha a könyvet elolvasta, valószínűleg ezeket a dolgokat is újra fogja gondolni. Ezen a linken többet olvashatsz erről! http://utunkultraba.blog.hu/2013/06/12/futni_szulettunk

Futóiskola