Apr. 17, 2019

Sok szülő átkölti a népmeséket vagy a nagy klasszikusokat. Cenzúrázza benne a boszorkát, a 
gonoszt, a szörnyetegeket, hogy ne ijedjen meg tőle a gyerek. A szakemberek szerint hiába jó a szándék, mégis rosszul sül el. Ugyanis ha valami megtestesíti a félelmeiket, sokkal jobban kezelik a szorongásaikat is. A mese csak akkor éri el jótékony hatását, ha csonkítatlanul jut el a gyerekhez. Dr. Kádár Annamária elmeséli nekünk, hogy milyen a jó mese, és milyen sokféleképpen lehet mesélni.

1. Ne szépíts, mesélj!

A gyerekek szimbolikus úton dolgozzák fel a mesét, azokból az érzésekből alkotnak belső képek formájában illusztrációt, amelyeket te közvetítesz számukra. Lehet, hogy felnőttként brutálisnak tűnik egy-egy motívum, de a gyerek számára a sárkány pont annyira lesz félelmetes, mint amennyit fel tud dolgozni belőle.

2. A jó mese feszültséget teremt - és feszültséget vezet le

A gyermeki hit alapja, hogy a világban rend van, és ha az egyensúly meg is bomlik, a harmónia helyreáll.
A mesei világban mindig rend van, és a gyermek ugyanerre vágyik a saját életében is: egyértelmű és kiszámítható dolgokra.

3. Minden mesélés újraalkotás, a mese egy variációjának a bemutatása, különösen akkor, ha szabadon mesélsz. 

Fontos, hogy lásd magad előtt a képeket, a mese cselekményét, és ráérezz arra, milyen eszközökkel tudod a szereplőket megeleveníteni, miként kell bánnod a hangoddal, hogy a hősök életre keljenek. Így a gyermeknek is lehetősége van arra, hogy a mese hatására létrehozza a saját belső képeit. A jó mese eligazítja érzelmeiben, megbékíti félelmeivel és vágyaival, komolyan veszi nehézségeit, problémáit, erősíti az önbizalmát.

4. A mese a gyermek szemével nézett világ

Ebbe a sajátos gondolkodásba azért illeszkednek tökéletesen a mesék, mert ugyanolyan egyszerűnek és szélsőségesnek mutatják a világot, mint amilyennek azt a gyermek megéli. A jó mese nem oktat ki, nem didaktikus. A mesékben gyógyító erő lakozik. A meséknek hatalmuk van fölöttünk, miközben nem követelik meg, hogy bármit is cselekedjünk. A rossz mese ebben a tekintetben kioktató módon viszonyul a bennünket foglalkoztató kérdésekhez.

5. A meséléshez szorosan hozzátartoznak a közös rítusok, szertartások.

A ,,bevackolás", elcsendesedés, egy rövid bevezető mondat, versike vagy dalocska, gyertyagyújtás vagy mesetakaró használata, mind segíthetik a ráhangolódást. Én például a kislányom arcára szoktam rajzolni a napocskát, holdat, bajuszt, szemüveget, szakállat, tengert, napraforgót, utána pedig az alábbi mondókát mondom:

Erdő-erdő meseerdő,
benne mese, tizenkettő.
Itt kopogtat most is egy,
gyere gyorsan, hallgasd meg!

6. Mesélés közben gyakorold a tudatos jelenlétet! Itt és most!

Akkor tudsz jól mesélni, ha te magad is megnyugszol, elcsendesedsz. A legfontosabb, hogy a meséléshez idő kell - olyankor semmiképp ne mesélj, amikor fél szemeddel az órát lesed.
A gyermek megérzi, ha sietni akarsz, és le akarod rázni. Ahhoz, hogy ne törd meg az élményt, a mesét elejétől a végig, megszakítások nélkül mondd el, és mesemondás után hagyj időt a feldolgozására is. A meséléshez szorosan hozzátartozik az összebújás, simogatás, babusgatás, cirógatás, a felhőtlenül együtt töltött idő.

7. Lassan, ráérősen mesélj!

Te magad is képzeld el a mesét, így segítheted a gyermek belső képalkotását. A mese dallama, ritmusa, az ismétlődő szófordulatok utat találnak a szívébe. A megteremtett belső képeknek hatalmas erejük van, ezzel álmodjuk meg az égig érő vágyainkat, céljainkat, ezzel képzeljük el az élettervünket, ezzel szelídítjük meg frusztrációinkat.

8. Engedd át a szíveden a mesét, és hagyd, hogy a belső gyermeked, a ,,csodagyermeked" meséljen!

Ehhez meg kell óvnod a szabad, játékos gyermeki énedet, aki hisz a csodában, a varázslatban, a változásban, akinek merész álmai vannak, fantáziája határtalan, álmai égig érnek. A gyermek, amikor az anyja hangját hallja, nemcsak Piroska vagy Hüvelyk Matyi történetével ismerkedik meg, hanem az anyja önmagáról is mesél neki. A mese nemcsak annak a története, aki hallgatja, hanem azé is, aki meséli, azáltal, hogy mindketten átélik az eseményeket. A felnőtt sok mindent közöl magáról azzal, hogy milyen mesét választ, és azt hogyan meséli el a gyermekének. Kezdetben a mindennapi életeseményekből indulj ki. Nagyszerű, ha magad találod ki a mesét, esetleg egymásra hangolódva alkotjátok meg a történetet, mert ez lesz az egyik legszemélyesebb élménye. Ha ez nem megy, akkor se keseredj el, akár olvashatsz is, de az általad ismert mesét is elmondhatod a saját szavaiddal. Nem baj, ha nem gördülékenyen mesélsz, mindenképp élvezni fogja. Még akkor is, ha úgy érzed, hogy habogsz és unalmas vagy.

9. Minden apró történet mesévé válhat

A könyvből mondott mesék mellett felidézheted a gyereked napját, egy eseménysorrá összefűzve azt, ami történt. Nem szabad kilúgozni a negatív eseményeket sem. A gyereket a mese vezeti saját történetei megalkotása felé. Az elbeszélés, mesélés képessége azonban hosszú ideig tart. A jó mese megfelel a gyermek életkori sajátosságainak és érdeklődésének.

10. A mese ajándék!

Csak hagyd, hogy hasson. A mese semmilyen pótszerrel nem helyettesíthető! Mesélni bárhol lehet, nemcsak este, a nap zárásakor. Mesélhetsz a buszmegállóban, séta közben, amikor főzöl. A mesének nincsenek helybeli és időbeli korlátai. A mesének varázsereje van: mesélj minél többet!

+1 Ne azt kérdezd meg tőle, hogy mi volt az óvodában vagy az iskolában! Hanem azt: mi volt ma a legörömtelibb és legszomorúbb pillanata. És akkor végre ő is tényleg tényleg elkezd mesélni...

Dr. Kádár Annamária

Apr. 17, 2019

"A gyermekeink belső hangjává válik az, ahogy beszélünk velük"

– Peggy O’Mara idézetét már unásig olvastuk a Facebookon szép képekre írva. Ha tényleg belegondolunk, akkor nagyon is igaza van.

Amit mondunk a gyermekeinknek – nemcsak szavakkal, de tettekkel, testbeszéddel, hangsúllyal is –, hatással van rájuk.

Valahol mélyen eltárolják szavainkat, ott, ahol az önértékelésük, önbizalmuk, “elég vagyok”-érzésük, félelmeik, kétségeik és önszeretetük fejlődik. Nem arról van szó, amit az amerikaiak hamiskás önbizalma jelent, hogy mindenki a világ legkülönlegesebb embere lenne, mert az nyilván lehetetlen. Ha mindenki a legkülönlegesebb lenne, akkor végül is senki sem lenne kicsit sem különleges. Bár hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az én gyerekeim aztán tényleg a világ legszebbjei, legokosabbjai és leglegjei, de azért ne nyomd beléjük az önbizalomkampányt ebben a szellemben.

Viszont egészséges önbizalomra, önszeretetre szükségük van, ezért meg kell válogatnunk nekünk, szülőknek a szavainkat. Nem azt kell sulykolni beléjük minden meggyőződés nélkül, hogy “bármi, de tényleg bármi, akár még az amerikai elnök is lehet belőled, fiam”, hanem inkább csak a szeretet nyelvén kellene beszélni hozzájuk. Az őszinteség nyelvén. A kedvesség nyelvén. Olyan szavakkal, amik erősítik, bátorítják, nem pedig lehúzzák őket. Annyi pont elég lesz az egészséges önbizalomhoz, önszeretethez.

40 mondat, amit minden gyerek megérdemel

Ebben a szellemben gyűjtöttünk olyan szeretettel teli szavakat és mondatokat, amiket minden gyerek megérdemelne.

-Rendben van, hogy mérges vagy. Segítek megnyugodni.

-Rendben van, hogy szomorú vagy. Üldögélek itt melletted.

-Rendben van, hogy csalódott vagy. Én is átéltem már.

-Rendben van.

-Szeretem, hogy olyan vagy, amilyen.

-Fontos vagy nekem.

-Figyelek.

-Itt vagyok.

-Nem neked kell engem boldoggá tenned.

-Igen, nézem, ahogy játszol.

-Igen, játszom veled.

-Igen, szívesen heverek itt veled.

-Jókedvem lesz tőled.

-Hiszek benned.

-Bízom benned.

-Meg tudod csinálni.

-Nem vagy tökéletes, ahogy én sem.

-Köszönöm.

-Büszke vagyok rád.

-Örülök, hogy itt vagy velem.

-Hibázni ér.

-Ráérsz.

-Erős vagy.

-Büszke vagyok, hogy én vagyok az anyukád.

-Bátor vagy.

-Nem haragszom.

-Sírj. Hadd jöjjön ki az összes könny.

-Sokat gondoltam rád nap közben.

-Hiányoztál ma.

-Rendben van, ha meggondolod magad.

-Nyugodtan kérj segítséget.

-Hallgatlak.

-Látlak.

-Sajnálom.

-Jobbá teszed az életem.

-Képes vagy rá.

-Értékes vagy.

-Számítasz nekem.

-A gondolataid nem te vagy. Elmúlnak.

-Szeretlek, mindig, úgy, ahogy vagy.

Remélem ezeket a mondatokat, szavakat el tudod ültetni a gyermekeid szívében annyira mélyen, hogy amikor egy nap megkérdőjelezik önmagukat, az értékeiket – az első szerelmi csalódáskor, az első bukáskor, vagy ha csak kudarc éri őket –, akkor megsúgják nekik a helyes válaszokat. Talán a belső hangjukká alakulnak a szavaid, és magabiztosabban állnak majd az élet viharaiban.

Életfestők

 

Forrás: https://www.nlcafe.hu/baba/20170226/gyermek-onbizalom-onszeretet/

Oct. 26, 2016

 "Nehéz meggyőzni egy középiskolás diákot, hogy találkozni fog egy csomó olyan problémával, ami nehezebb, mint az algebra és a geometria." - Edgar W. Howe

Tudjátok, mire jöttem rá az utóbbi időben? Hogy nem sok mindenre emlékszem azokból a dolgokból, amiket az iskolában tanultam meg. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de ha azokra a dolgokra gondolok, amelyek alakítottak és segítettek rajtam és az életemen, melyek hozzájárultak a növekedésemhez és a fejlődésemhez, rájöttem, hogy azok nem az iskolából valók, hanem abból, amit azután tanultam meg, miután azt elvégeztem... azt hiszem Dr. Seussnak igaza volt, "Kaphatsz  segítséget a tanároktól, de akkor kell majd magadtól sokmindent megtanulnod, amikor egyedül ülsz egy szobában."

Amit itt megosztok veletek az egy lista 7 olyan dologról, amit úgy hiszem meg kellene tanítsanak az iskolában, de nem teszik.

1. Minél több a pozitív gondolatod, annál boldogabb lesz az életed

A legtöbbünknek fogalma sincs, hogy milyen erőteljesek a gondolataink és hogyan hatnak, mivel a szennyezett és mérgező gondolkodásmódunkkal sokkal nehezebbé és boldogtalanabbá tesszük az életünket, mint amilyennek lennie kellene. Csak figyeld meg, milyen szépen beszél Albert Einstein a gondolataink hatalmáról: "A világ amit teremtettünk a gondolkodásunk eredménye; nem lehet megváltoztatni gondolkodásunk megváltoztatása nélkül."

A gondolataink alakítanak és tesznek bennünket azzá, amik vagyunk. Ha a gondolataink negatívak és rombolóak, a hitünk tükrözni fogja a gondolatainkat, és ezen hiedelmek alapján fogjuk alakítani az életünket. Ha a gondolataink tiszták, minden más is tiszta lesz.


"Ha megváltoztatod a gondolkodásodat, meg tudod változtatni az életedet." - William James

Bárcsak tanították volna nekem ezeket a dolgokat az iskolában! Bárcsak lett volna, aki azt mondta volna nekem, hogyha megváltoztatod a gondolkodásodat, akkor valójában az egész életedet megváltoztatod, és hogy minél több pozitív gondolatod van, annál boldogabb lesz az életed!

2. Az emberek emelni és csökkenteni fogják a veled szembeni elvárásaikat

Amikor kicsi voltam, nem szerettem a tanárokat, nagyon egyszerűen azért, mert úgy éreztem, hogy diákként az alapján kezeltek bennünket eltérő módon, ahogyan kinéztünk, ahogy öltözködtünk, és azon alapon, hogy kik voltak a szüleink.

Címkéket ragasztottak a kisgyerekekre, mindannyiunkat másképp kezelve, elítélve azokat, akik kedvezőtlenebb otthonból érkeztek, és akik elakadtak egy adott helyen, míg azok, akik szerencsésebb háttérrel jöttek, egyre jobbak és jobbak lettek mindenben, ami tettek.

Ahogy én látom, a tanár feladata és felelőssége, hogy úgy alakítsa tanítványait megfelelő és hatékony módon, hogy felemelje őket, és nem úgy, hogy elszakítsa őket egymástól.

Minden idők egyik legkedvesebb idézete számomra Goethe-től származik, ahol arról beszél, hogy az embereknek hogyan kell emelni és csökkenteni a várakozásukat:


"Ha úgy viselkedsz a másikkal szemben, ahogy megérdemli, akkor egyre rosszabb lesz - de ha úgy bánsz vele, amilyennek lennie kellene, akkor olyanná is válik, amilyennek lennie kéne.

3. Az önszeretet értéke

Ha engem kérdezel, az önszeretet a legfontosabb egy boldog és teljes életben. Ha tiszteled és szereted magad azért, aki vagy, és aki nem, akkor tudni fogod, hogyan kell tisztelni és szeretni a körülötted lévő világot ugyanúgy.

Mivel annyi szeretettel vagy magad felé, ezt ki fogod terjeszteni a külvilágra, a családodra, a barátaidra, a munkádra, a könyezetedre, és minden élő dologra, amivel érintkezésbe lépsz.

Azt vetítjük ki magunkból, amilyenek belül vagyunk, és ha megtanuljuk szeretni és elfogadni önmagunkat tudni fogjuk, hogyan kell szeretni és elfogadni az egész világot.


"A legerősebb kapcsolat, amiben valaha részed lesz, az önmagaddal való kapcsolat." - Steve Maraboli 

4. Egy zenésznek zenét kell szerezni, egy művésznek festeni kell, és egy költőnek írnia kell


Tizenkét évig tanultam művészetet, de mivel reális voltam, hogy nem igazán lehet megélni ezen a területen, azt "tanácsolták", hogy menjek közgazdaságot tanulni, mivel látható volt, hogy ott van a pénz.

"Jól viselkedő emberként", aki azokban az időkben voltam, és mivel fogalmam sem volt, hogy mit akarok kezdeni az életemmel, azt tettem, amit a "szakértők" mondtak, hogy tennem kéne. Elmentem egyetemre, és közgazdaságtant tanultam. A legnagyobb hiba volt, amit valaha elkövettem.

Megragadtam egy olyan helyen, ahova úgy éreztem, nem tartozom, olyasmit tanultam, aminek nem volt értelme a számomra, és ez oda vezetett, hogy azt hittem, hülye vagyok. Emlékszem, ahogy néztem a könyveimet, és semmit sem értettem abból, ami bennük volt. Egyszerűen nem tudtam felfogni, hogy miért volt olyan nehéz megértenem a számvitelt, a pénzügyet, a banki és minden más tantárgyat, amit tanultam.


"Mindenki egy zseni. De ha egy halat az alapján ítélsz meg, hogy milyenek a képességei a fára mászáshoz, abban a hitben élheti le az egész életét, hogy hülye." - Albert Einstein

Beletelt egy kis időbe, mire megértettem, hogy egy négyzetes dugót nem tudsz beleütni egy kör alakú lyukba, és ha művész vagy, akkor művészetet kell létrehoznod, ha egy könyvelő, akkor azt kell csinálnod, amit a könyvelők csinálnak.

Azt hiszem, hogy Abraham Harold Maslow mondta a legjobban:


"Egy zenésznek zenét kell szerezni, egy művésznek festeni kell, és egy költőnek írnia kell, ha végeredményben békében akar lenni önmagával. Amilyen egy ember lehet, olyannak kell lennie." 

5. A jelenlét, és a mostban való részvétel fontossága

Bárcsak tanultam volna az iskolában, hogyan kell jelen lenni, és részt venni a jelen pillanatban, és hogyan kell értékelni az életet önmagáért. Hálásnak lenni a jelen pillanat kínálta lehetőségekért, és ha azt mondom, hogy boldog akarok lenni, boldog itt és most, nem várni a dolgokra, hogy megváltozzanak, hogy idő teljen el annak érdekében, hogy érezzem azokat a jó érzéseket, amiket érezni akarok.

A kisgyerekek nagyon jók a jelenlétben, és a mostban való részvételben, de ahogy egyre idősödnek, a dolgok változnak. A gondolataik elkezdenek minden más körül forogni, ez távol tartja őket a jelentől, ami megfosztja őket attól a vidámságtól, amiben fiatalabb korukban részük volt. Elkezdenek aggódni, félni és egy csomó dolgon stresszelni, hogy esetleg valami baj van velük, és az őket körülvevő világgal... abbahagyják az élet élvezetét.

Legbelül mindannyian tudjuk, hogyan kell a jelenben lenni, mindannyian tudjuk, hogyan kell boldognak lenni, hogyan kell élvezni az életet, de különböző okok miatt hajlamosak vagyunk elfelejteni, és ezért úgy gondolom, az iskola lenne egy nagyon jó hely arra, hogy elkezdjünk emlékezni, és új életet kezdeni.


"A nyugtalanságot, a szorongást, a feszültséget és az aggódást - valamennyi a félelem különböző formája - a túl sok jövő és a nem elegendő jelen okozza. A bűntudatot, a megbánást, a neheztelést, a sérelmeket, a szomorúságot, a keserűséget és a nem megbocsátásnak valamennyi formáját a túl sok múlt és a nem elegendő jelen okozza." - Eckhart Tolle 

6. Légy első osztályú változata önmagadnak, és ne másodrangú változata valaki másnak

Mivel mindannyian egyedi személyiségek vagyunk, egyedi adottságokkal és tehetséggel, azt hiszem jó volna, ha elkezdenék arra ösztönözni a diákokat az iskolában, hogy öleljék magukhoz saját énjüket, hogy megtanítsák nekik, hogy minden rendben van azzal, akik ők valójában, félelem, ítélkezés, címkézés és kritizálás nélkül. A tanároknak nem arra kellene kérniük a diákokat, hogy legyenek normálisak, hanem hogy önmaguk legyenek.

Mindannyian különbözőek vagyunk, és nem tudunk mind ugyanazon szabályok szerint játszani. A különbözőségeinket ünnepelni kellene, értékelni és ösztönözni az iskolákban, nem megítélni, nevetségessé tenni és keményen címkézni.

Több hiteles emberre van szükség ebben a világban, és az iskolák nagyszerű helyek volnának arra, hogy megtanuljuk ennek az értékét és jelentőségét.


"Önmagadnak lenni az egyik legnehezebb dolog, mert ijesztő. Mindig meglepődsz, ha annak fogadnak el, aki valójában vagy. Úgy döntöttem, hogy a lemezemnek a "Kifordítva" címet adom, mert ez a mottóm az életről. Nem hiszem, hogy sikerül megpróbálnod valaki másnak lenned, mint aki valójában vagy." - Emmy Rossum 

7. Soha ne keress igazolást önmagadon kívül

Miért nem tanítják az iskolában, hogy ne keress igazolást önmagadon kívül? Miért nincs olyan nevű osztály, hogy "Aki te vagy, az több mint elég, és soha ne keress magadon kívül, hogy jóváhagyást és megerősítést várj!"?

Amikor  iskolába jártam, az összehasonlítást és a versengést erősen ösztönözték a tanáraim. Ennek eredményeképp mindannyian igyekeztünk a legjobb osztályzatot megszerezni, és mindannyian megpróbáltunk jobbak lenni, mint a többi diák. Mindannyian észrevettük magunkon, hogy az osztályzatainkon múlt, hogy mennyire vagyunk értékesek.

Mivel a legjobb akartam lenni az osztályban, és azt akartam, hogy a tanáraim szeressenek, téves ok miatt tanultam. Nem azért tanultam, mert élveztem a tanulást, vagy mert szenvedélyesen szerettem a tantárgyakat, azért tanultam, mert az elismerésüket kerestem.

Elég hosszú időbe telt, mire rájöttem, hogy önmagunk értéke abból származik, hogy kik vagyunk belül, és nem abból, hogy mások hogyan bánnak velünk kívülről.

Soha ne keress igazolást önmagadon kívül! Ne hagyd, hogy mások mondják meg, hogy mennyit érsz, döntsd el te magad! Ezért hívják önértéknek, és nem másokénak.


"Az élet túl rövid ahhoz, hogy azt próbáld kitalálni, mások mit gondolnak rólad. Először is, ha már jobban mennek a dolgok az életükben, nem lesz idejük, hogy leüljenek és beszéljenek veled. Ami fontos számomra, az a saját véleményem önmagamról, nem pedig mások véleménye rólam." - C. JoyBell C.

Annak ellenére, hogy ezeket a dolgokat senki sem tanította nekem az iskolában, hálás vagyok a sok könyvnek, amit elolvastam, és a sok nagyszerű tanárnak, akikkel összehozott a sors, és megtanították nekem mindezt, és még nagyon sok mást. Nekik köszönhetem, hogy az a személy lettem, aki ma vagyok, és sikerült megszeretnem önmagam.

Életfestők

Forrás: Luminíta Saviuc http://www.purposefairy.com/

 

Aug. 19, 2016

Néhány tipp, hogy könnyebben menjen a tanulás!

Közeledik egy újabb tanév, és ez sok család számára elhozza a rettegett H betűs szót: házi feladat. A te gyermekednek is nehézségei támadnak a kötelességei teljesítése során? Napi harcot jelent közted és a gyermeked között még az is, hogy egyáltalán nekiüljön megírni a házi feladatát? Ha a válaszod igen, jó, ha tudod, nem vagy egyedül. Viszont a helyzetnek sem kell örökre így maradnia. Az alábbiakban néhány egyszerű szokásról olvashattok, amelyeket a mindennapokba beépítve a gyermeked remekelni fog a tanév során.

1. Keljen fel és sétáljon egyet! 

Ha úgy érzed, hogy a gyermeked küszködik, miközben a házija felett ül, bátorítsd, hogy tartson egy 10-20 perces szünetet, és sétáljon egyet a szabadban, esetleg végezzen nyújtógyakorlatokat, és hagyja a gondolatait szabadon áramlani. Utána újult erővel mehet vissza a feladataihoz, készen arra, hogy küldetését teljesítse.

2. Tartson egy kis evésszünetet! 

Az egészséges ételek is szükségesek az agynak, hogy képes legyen befogadni és megőrizni az információt. Adjunk gyermekünknek például fekete áfonyát! A tápanyagban gazdag ételek és italok segítenek az agynak feltöltődni.

3. A háttérben barokk stílusú zene szóljon! 

Míg gyermeked a házi feladatát írja, a zene megengedi a testnek, hogy ellazuljon, az agynak pedig lehetőséget ad, hogy teljes kapacitását kihasználhassa. Így a tanulási és a memorizálási folyamat magasabb szinten mehet végbe. A barokk stílusú zenében percenként 50 és 80 közötti ütésszám történik, ami az agy számára a legjobb fókuszáló és koncentráló képességet teszi lehetővé. A zene általánosságban véve is jótékony, hiszen csökkenti a vérnyomást, javítja a keringést, növeli a véráramlást és segíti a tanulási folyamatokat.

4. Éjszaka aludjon a lehető legjobban! 

Az agynak szüksége van az alvásra, hogy pihenjen. Tudományos közlemények szerint az alvás elősegíti, hogy az agyban olyan változások menjenek végbe, amelyek a memóriajavításban játszanak szerepet. Tehát, ha éjszaka jól alszunk, akkor az emlékezőképességet igénylő feladatokat gyorsabban, kevesebb stressz és idegeskedés nélkül fogjuk tudni végrehajtani. Az alvás csökkenti a stresszt, és segít abban, hogy kevésbé érzelmesen és kritikusan gondolkodjunk.

5. Állítsunk fel egy rendszert! 

Főleg a fiatalabb gyerekek profitálnak a mindennapi rutinból. Ha kijelöljük az időpontot, amikor gyermekünknek a házi feladatát kell megírnia vagy tanulnia, kevesebb ellenállással fogunk találkozni. Az otthonunkban próbáljunk egy szépen berendezett, jól megvilágított helyet kialakítani a házi feladat elvégzésére, így gyermekünk tudni fogja, hol tartsa a könyveit, papírjait, ceruzáit és a tanuláshoz szükséges egyéb felszereléseit. Így egy teljesen elkülönített helye lesz tanulási célokra, amely egy jelet fog számára adni, és a tanulás fontos szereppel bír majd. Ha a tanuláshoz pozitív környezetet tudunk teremteni, akkor ez egyfajta hajtóerőként is fog rá hatni.

Minél hamarabb felállítjuk ezeket a szokásokat, gyermekünk annál hamarabb fog egészséges kapcsolatot kialakítani házi feladataival. Mindig emlékezzünk arra, hogy a kisgyermekeknek különösen fontos, hogy milyen példát mutatunk nekik, így ha azt a benyomást kapják, hogy a tanulás jó, ösztönző helyzet, nagyobb valószínűséggel fogják megragadni a lehetőséget, hogy egész életre szóló egészséges tanulási szokásokat alakítsanak ki maguknak.

Életfestők

Aug. 18, 2016

Az amerikai írónő, filmrendező 1933-ban született és 1959-ben írta a naplójába ezeket a mai is megfontolásra érdemes tanácsokat

Susan Sontag írónő fia, David Rieff 1952-ben született. 2004-ben, az anyja halála után David megtalálta ezeket a ma is érvényes nevelési tanácsokat, amelyeket az anyja a fiú hétéves korában írt a naplójába.

1. Légy következetes!

2. Ne mesélj róla másoknak (például vicces történeteket) a jelenlétében!

3. Ne dicsérd olyasmiért, aminek nem mindig örülsz!

4. Ne hordd le olyasmiért, amit megengedtél neki!

5. Napirend: evés, lecke, fürdés, fogmosás, rendrakás, mese, lefekvés.

6. Ne engedd, hogy kisajátítson, amikor másokkal vagy!

7. Az apjáról mindig szépeket mondjál (semmi grimasz, sóhaj, ingerültség stb.)!

8. Bátorítsd a gyerekes fantáziálást!

9. Tanítsd meg neki, hogy ne ártsa bele magát a felnőttek dolgaiba!

10. Ne gondold, hogy amit nem szeretsz (fürdetés, hajmosás), neki sincs kedvére.

Életfestők