Feb. 19, 2019

Sok ember "áldozat" szerepében tetszeleg az életben, de párkapcsolatában is

A felelősség vállalásról...

Aki boldogságot akar, annak mindenképpen hinnie kell benne, hogy ő maga alakítja a sorsát, pl. a házasságának alakulását is. Aki ebben nem hisz, automatikusan abban a hitben él, hogy alig van némi beleszólása élete alakulásába, ezért nemigen befolyásolhatja a házasságát sem. Ez, nem emberhez méltó hozzáállás. Hinnünk kell benne, hogy valamilyen szinten magunk vagyunk felelősek a sikereinkért, a boldogságunkért, a hangulatunkért, mint ahogyan a középszerűségünkért és azért is, ha rengeteget szenvedünk és küzdünk a mindennapokban. Tudatosan, vagy tudat alatt, de mindenképpen mi intézzük a dolgainkat. A boldogtalan emberek, inkább az áldozat szerepét alakítják ahelyett, hogy felelősséget vállalnának az életük alakulásáért, vagy tetteikért.

Az áldozat gyakorta hangoztatja: -"Jaj, milyen szerencsétlenül alakultak a dolgaim!" -"szegény én!" alapállást teszi elsősorban magáévá. Így aztán érvényesül a szándék törvényének elve, és a szó szoros értelmében áldozatokká válnak, boldogtalanok lesznek.

Hangsúlyozom, hogy az ilyen emberek az áldozat szerepét alakítják. Nem azt mondtam róluk, hogy áldozatok. Nem hinném, hogy bárki, is valóban áldozat lenne. Úgy gondolom, az emberek azért játszanak áldozatot, mert azt hiszik, ez előnyös számukra. Ezt később részletesebben is kifejtem. 

Miből tudhatjuk, hogy valaki áldozatot játszik?

Ennek három nyilvánvaló jele van:

Mielőtt leírnám ezeket a jeleket, szeretném hangsúlyozni, tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy olvasóim közül senkire sem jellemzőek az itt leírt létezési módok. 🙂De, esetleg, talán, mégis előfordulhat, hogy ismernek valakit, akire igen. 🙂Az is lehet, hogy talán közeli ismerősük az illető! Akárhogyan is van, mindenképpen azt ajánlom, szívleljék meg alaposan ezeket a gondolatokat.

Az áldozat 1. ismertetőjele: A hibáztatás

Az áldozatok, általában a másokra mutogatást űzik mesterfokon. Ha arra kerül a szó, miért nem boldogok? Miért tart ott az életük ahol, vagy miért van olyan állapotban a házasságuk, párkapcsolatuk amilyenben van? Hibáztatnak! A lényeg, hogy minél több személyt, illetve körülményt tegyenek felelőssé nyomorúságukért anélkül, hogy magukba néznének.

Az áldozatok szeretik ezt a játékot űzni. Sajnos azonban másoknak, akik éppen jelen vannak, cseppet sem szívderítő élmény, mivel könnyő célpontokká válnak. Az áldozatok okolják a gazdaságot, a kormányt, a tőzsdét, a brókerüket, a vállalkozásuk típusát, a munkaadójukat, az alkalmazottaikat, a főnöküket, vezetőséget, feletteseiket, beosztottaikat, az ügyfélszolgálatot, a szállítmányozási osztályt, az üzlettársukat, a házastársukat, anyóssukat, testvérüket, szomszédot, Istent, no meg természetesen a szüleiket és a házasságukat. Mindig akad valaki, akire rá lehet kenni a felelősséget. Ismerős? " Rajtam kívül mindenki hülye! A baj az, hogy mindig másra mutogatnak, csak magukra nem, mindíg mást hibáztatnak. Ismersz ilyeneket? 🙂

Az áldozat 2. ismertető jele: A magyarázkodás

Ha az áldozatok éppen nem másokat okolnak, akkor többnyire mentséget, magyarázatot keresnek a helyzetükre.
Ilyesmiket mondanak: "Rossz passzban voltam, nem tudtam mindent megtenni." "Én is emberből vagyok, nem tudok mindent tökéletesen csinálni, ha tudtam volna mit kell megtenni, megtettem volna."...Egyszerűen utólag megmagyarázzák, miért nem tudtak tenni, az ügy érdekében.

Az áldozat 3. Ismertető jele: A siránkozás

A siránkozás az, ami a legtöbbet árt az egészségünknek és a boldogságunknak. A legeslegtöbbet! Miért? Én hiszek abban az egyetemes törvényszerőségben, hogy "amire figyelsz, az megnő". Amikor panaszkodunk, mire koncentrálunk: arra, ami jó az életünkben, vagy arra, ami rossz? Amire figyelünk, az megnő, ennél fogva többet kapunk a rosszból.

A személyiségfejlődéssel foglalkozó szakemberek beszélnek a vonzás törvényéről. Ez így szól:

"Hasonló a hasonlónak örül", vagyis amikor siránkozunk, valójában a nyomorúságot vonzzuk be az életünkbe.

Amikor panaszkodunk, eleven, két lábon járó "nyomormágnessé" leszünk. Észrevetted már, hogy a panaszkodóknak általában nehéz az életük? Úgy tőnik, minden elromlik körülöttük, ami elromolhat. Azt szokták mondani: "Hogyne panaszkodnék — nézd, milyen szerencsétlen az életem!"

Most már, hogy jobban tudod, magyarázd el nekik: "Ez nem így van. Csak azért szerencsétlen az életed, mert panaszkodsz. Próbáld távol tartani magadtól a panaszkodókat, mert téged is ,,megfertőz" rossz energiát közvetít, ne vedd át a rezgését.

Biztosíthatlak, meg fogsz lepődni, milyen csodálatossá válik az életed, ha nem koncentrálsz többé a panaszaidra, s így nem vonzod be többé a sikertelenséget és a boldogtalanságot az életedbe.

Ha eddig rendszeresen panaszkodtál, nem számíthatsz gyors sikerre; sokaknak már az is előrelépés lenne, ha "semlegesek" tudnának lenni. Mások hibáztatása, az önigazolás és a siránkozás olyan, mint a drogok. Csak a stresszt csökkentik. Megszüntetik a kudarc miatti stresszt.

Gondolj csak bele! Szüksége van-e mások hibáztatására, önigazolásra vagy panaszkodásra annak, aki nem vallott kudarcot így vagy úgy valamilyen téren? (pl. a házasságában.) Nyilvánvalóan nincs. Ha tehát a jövőben azon kapod magad, hogy elkeseredetten másokat okolsz,
önigazolásokat keresel, magyarázkodsz, vagy panaszkodsz, azonnal hagyd abba, mert saját boldogságodat vágod el. Tudom, hogy ez durva mefogalmazás, de most nem áll szándékomban kedvesnek lenni, mert az célom, hogy segítsek megérteni, mit is teszel önmagaddal.

Ideje visszavenned az irányítást és elismerni, hogy életed minden mozzanatát önmagad idézed elő, azt is, ami hiányzik belőle.  Emlékeztesd magad arra, vagy vedd észre, hogy te alakítod a saját sorsodat. Magad teremted meg boldogságod, vagy  boldogtalanságod minden közbülső szinten: életedben, párkapcsolatodban és a házasságodban is. Nagyon lényeges, hogy okosan dönts. Áldozat leszel, vagy a boldog ember szerepébe bújsz? Te játszol az élet színpadán az életjáték darabban. Hogy jól, vagy rosszul, rajtad áll, de mindíg tudsz tenni a sikeres életed érdekében. Hogy ki nevet a végén? Lesz e tapsvihar? Csak rajtad múlik!

Szabó Marianna

(Az írás T.Harv Eker - A milliomos elme titkai c. könyv alapján készült)