Mar. 27, 2019

Inkább világgá megyek...

Kiskoromban úgy gondoltam mint a mesékben, hogyha valami otthon nem tetszik, fogom a kicsi batyum, útnak indulok és elmegyek világgá. Persze mindig visszahoztak és én sértődötten duzzogtam, hogy miért nem hagytak elmenni. Gyermekként természetesen gyorsan megnyugodtam és jóval később, felnőttként jöttem rá, hogy az érzelmektől túlfűtött fiatalkori énem, inkább a könnyebb utat választva, önérzetesen, saját igazam mámorában elmenekült volna a problémák elől, mintsem, hogy szembe nézett volna vele. Akkor a család, teljes felelősség tudatában képes volt megmenteni fiatalkori tapasztalatlan önmagamtól, de felnőttként ez már egészen más.

A felelősség a mi kezünkben van

Mi irányítjuk az életünket. Szabadon dönthetünk, hogy világgá megyünk vagy sem, megoldjuk, vagy szőnyeg alá söpörjük a problémáinkat, egymásra mutogatunk, vagy sem. Mindannyiunknak lehetnek sérelmei, fájó tapasztalatai, sok kudarcot élhetünk át, de addig még két ember él a földön és konfliktus alakul ki, mindketten felelősek a kialakult helyzetért. Nem mutogathatunk folyton a másikra, meg kell látnunk saját felelősségünket is. Hinnünk kell abban, hogy csak mi tudunk változtatni. Néha jó lenne, ha más kérne bocsánatot helyettünk, vagy megbeszélné helyettünk a problémáinkat, de ezeket nekünk kell megtennünk. Az igazság az, hogy a problémák, nem csak úgy megtörténnek velünk, a történéseknek mi magunk vagyunk az előidézői. Gyermekként sokszor oda-vissza mondtuk egymásnak, „te vagy a hülye, nem én vagyok, hanem te, de akkor is te vagy a hülye” addig-addig mondtuk és cukkoltuk egymást, amíg verekedés lett belőle. Az óvónéni pedig bölcsen azt mondta: „Kérjetek egymástól bocsánatot, öleljétek meg egymást és béküljetek ki.” Ezek után mintha mi sem történt volna, a legnagyobb barátok voltunk.

Ezt kell felnőttként is megtanulnunk, gyermeki tisztasággal és őszinteséggel bocsánatot kérni és haladni a szeretet útján, amit az Isten kijelölt számunkra. A felelősség a miénk és ne feledd, a döntés mindig a te kezedben van!

Szabó Marianna