Sep. 24, 2016

Meríts a természetből az őszi betegségek leküzdésére

Itt az ősz és vele együtt megjelennek a menetrend szerinti légúti betegségek, melyek közül a leggyakoribb, akár otthon is kezelhető a megfázás, a nátha, az influenza és a krónikus légúti hurutok  utóbbi kettőnél azonban, a lehetséges szövődmények miatt ajánlott orvoshoz is fordulni.

A légúti betegségek kezelésének elsődleges célja mindig a felbomlott egyensúlyi állapot helyreállítása, a normális légzéshez szükséges egészséges élettani folyamatok biztosítása.

A következőkben néhány olyan gyógynövényt mutatok be, amelyek az enyhébb lefolyású légúti megbetegedések esetén otthon alkalmazhatók. A nyálka tartalmú drogok a szájüreg, gége és a garat akut gyulladásainak kezelésére szolgálnak. Bevonják az irritált nyálkahártyákat és enyhítik a kellemetlen tüneteket.

Legfontosabb nyálkatartalmú gyógynövényeink

A martilapulevél, az ökörfarkkóró virágja, az orvosi ziliz levele és gyökere, a mályvalevél, a lándzsás útifűlevél és az izlandi zuzmó.

Ugyancsak a gyulladt nyálkahártyák védelmét szolgálják a cseranyag tartalmú drogok, a libapimpófű, a vérontópimpógyökér és az apróbojtorján.

A nyálkakiválasztás fokozására hasznos a szaponin tartalmú tüdőfűlevél, borostyánlevél (kizárólag készítmények formájában), a kankalingyöktörzs, az ökörfarkkóró.

A lerakódott nyálkák feloldására az illóolaj tartalmú növények alkalmasak. Ezeket főleg alternatív formában, balzsamok, bedörzsölők, inhaláció, fürdő formában alkalmazzuk.

Hatásuk többrétű: nyálkaoldók, gyulladáscsökkentők, görcsoldók, köptetők, légúttisztítók, antibakteriálisak.

E célra leginkább az ánizs, a kakukkfű, a borsmenta, az eukaliptusz, az édeskömény és a fenyőfélék illóolajai alkalmasak.

Fontos: borsmenta és eukaliptusz illóolaj használata 7-8 éves kor alatt tilos bármilyen formában! Rendkívül erős hatásuk miatt a nyúltagyi légzőközponton keresztül légzésbénulást okozhatnak!

A kakukkfüvet gyógynövény formában is alkalmazhatjuk, de a magas illóolaj-tartalom miatt gyerekeknek tejben, felnőtteknek félédes fehérborban főzzük (az illóolaj nem oldódik vízben). Mindkét esetben mézzel ízesíthetjük.

Ha illóolajos fürdőt készítünk, az olajat ne közvetlenül a vízbe csepegtessük. Oldjuk fel kevés tejben, tejszínben vagy mézben, és utána öntsük a fürdővízhez.

A légúti megbetegedések esetén a méz egyébként is jó szolgálatot tesz, hiszen érvényesül fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása, ezért a mézes teák fogyasztása mindenképpen ajánlható (virágpor-allergiások kerüljék). A mézzel és gyógynövénykivonatokkal készült cukorkák is hasznosak lehetnek.

Hurutos köhögések csillapítására elsősorban simaizomlazító drogokat használunk: kerti kakukkfüvet, harmatfüvet, ökörfarkkórót.

Lázcsillapítóként a szalicilsav-származék tartalmú fűzfakéreg, legyezőfű, valamint az izzasztó hatású bodzavirág és hársfavirág jöhetnek szóba.

A légúti betegségek ideje alatt nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása és a folyamatos C-vitaminpótlás.

A C-vitamin vízoldékony, ami annyit jelent, hogy szervezetünk nem tárolja, tehát fontos az utánpótlás. Erre alkalmas a csipkebogyó és a homoktövis, illetve a belőlük készült ivólevek, szörpök, vitamintabletták.

Jó minőségű termelői mézből és néhány szál friss gyógynövényből még most sem késő gyógymézet készíteni, aminek ősszel-télen vesszük majd igazán hasznát. Leszedünk néhány ág friss borsmentát, kakukkfüvet, zsályát, édesköményt és tisztára mosott, jól zárható üvegekbe tesszük őket. Felöntjük mézzel, lezárjuk, felcímkézzük. A méz, ozmotikus hatása révén kioldja a növények illóolaj tartalmát, és az őszi megfázásos időszakban jó szolgálatot tesz majd akár önmagában fogyasztva, akár teák ízesítőjeként.

 Néhány jól bevált recept

Akut köhögési inger csillapítására egyenlő arányban keverjünk össze ánizsmagot, ökörfarkkórót, orvosi ziliz gyökeret és martilaput. Mézzel ízesítve fogyasszuk. 1 csésze teához 2 teáskanálnyi keveréket forrázunk le és 15 perc után szűrjük le.Inhaláláshoz keverjünk össze egyenlő arányban kamillát, kakukkfüvet és szurokfüvet. 1 evőkanálnyi keveréket forrázzunk le 1/2 liter vízzel és a gőzt lélegezzük be.

Köptető teakeverékhez 20 g kankalingyöktörzset, 10-10 g ánizsmaggal, édesköménymaggal, martilapulevéllel keverünk, naponta 2-4 alkalommal fogyasztjuk (2 teáskanálnyi keverékhez 2 dl forró vizet használunk és 10 perc után leszűrjük).

Izzasztó teakeverékhez egyenlő arányban keverünk össze bodza-, hársfa- és kamillavirágot, 2-3 teáskanálnyi keveréket 2,5 dl vízzel leforrázunk és 10 percnyi állás után leszűrve, mézzel ízesítve egyszerre megisszuk. Utána mindenképpen ágynyugalom javasolt.

 Gyógyteák készítésekor fontos, hogy a tea mindig lefedve álljon, hiszen csak így marad benne minden hatóanyag, íz, illat és aroma, csak így fejtheti ki áldásos gyógyító hatását.

 A szerző : fitoterapeuta