May. 18, 2019

Tízmilliószoros nap van ma, mely egyrészt üdítő, hiszen minden kívánság 10 milliószoros erővel hat. Ugyanakkor a Skorpió telihold alaposan átszínezi ezt a különleges buddhista ünnepnapot. Cikkünkből megtudhatod, hogyan érint mindez téged. Szóval, ma mély lélegzet...

A tízmilliószoros napok a buddhista filozófiához, valláshoz kapcsolódó ünnepnapok. A buddhizmus hívei Buddha életének legfőbb eseményeire gyűlnek össze ezeken a különleges energiájú napokon. Minden évben négy tízmilliószoros napot ünnepelnek, május 18. sorrendben már a második ilyen esemény 2019-ben.

A Dharmacsakra napokhoz köthető hagyományok a következő módon épülnek fel:

 1. Az első a Chotrul Düchen, azaz “A vajmécsesek ünnepe”

Ezen a napon Buddha csodálatos tetteiről emlékezünk meg, melyeket azért hajtott végre, hogy követői hite megerősödjön. Azért hívják vajmécsesek ünnepének, mert ilyenkor jakvajból készült mécseseket, gyertyákat gyújtottak az ekkor tartott szertartás során. Ez március 12.-én ünnepelték.

2. A második a Saka Dawa Düchen, “A születés, a megvilágosodás és a halál napja”. Ami a mai napra Május 18-ára esik.

 Ahogy a neve is mutatja, Buddha születése és halála esik erre a napra, valamint a hagyomány szerint ezen a napon is világosodott meg az alatt a bizonyos Bódhi fa alatt.

4. A negyedik 10 milliószoros nap pedig a Lhabab Düchen, ami “A mennybemenetel napja”

Ennek is árulkodó neve van. Buddha ezen a napon csatlakozott az égiekhez, megköszönte nekik a segítséget és tanítást is adott számukra.

A gondolatok ereje

A keletiek hisznek benne, hogy az életünket, kapcsolatainkat, sikereinket, boldogságunkat a gondolkodásunk határozza meg. Az emberiség történelme során minden egy gondolattal kezdődött, minden, amit magad körül látsz (jót és rosszat egyaránt) teremtő gondolataink eredménye. Éppen ezért mindig ügyelnünk kell mit gondolunk, hiszen az tetté válik, a sok ismétlődés által pedig szokássá – így a gyakran elképzelt mentális kép és gondolatok végül tényleg valóra válnak. Pl. ha valaki állandóan picinek, gyengének, sikertelennek gondolja magát, az ne lepődjön meg, ha olyan döntéseket hoz, melyek végül egyre sikertelenebbé, boldogtalanabbá teszik. (Ezen alapulnak a pszichológia azon ágai, melyek a negatív gondolati sémák és torzítások megváltoztatására irányulnak, illetve a legtöbb ezoterikus irányzat és a pszichoszomatika is is kihangsúlyozza a tudat megbetegítő illetve gyógyító erejét.)

Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindennap tudatosak legyünk gondolatainkra: figyeljünk oda, hogy mit vált ki belőlünk egy-egy helyzet, hogyan reagálunk gondolati szinten a problémákra, félelmekre. Ha hajlamosak vagyunk negatívan gondolkodni, akkor ideje, hogy ezen változtassunk! És erre talán a legalkalmasabb egy 10 milliószoros nap.

 Miért pont akkor?

Mert a tibeti hagyomány szerint a Dharmacsakra napokon minden tettünk (gondolat, érzelem, cselekedet) 10 milliószoros erővel hat. Ez azt jelenti, hogy amit ilyenkor elgondolsz, legyenek az a céljaidat szolgáló, helyes értékeidnek megfelelő gondolatok, vagy épp ellenkezőleg, negatív, ártó elképzelések, sokkal erőteljesebben és gyorsabban valósulnak meg, mint általában. Így a belső világunkra való tudatosság még fontosabb ezen a napon.

 Mit tegyünk?

Ezen a napon érdemes nagyon odafigyelni, min és hol jár az eszünk. Ha lehetséges, egész nap próbáljunk meg nyugodt környezetet teremteni magunknak. Gondoljunk csupa pozitív, céljainkat szolgáló képekre, érzésekre, tervekre. Tegyük meg azokat a dolgokat, melyek fejlődésünket, növekedésünket szolgálja. Mozogjunk, nevessünk, legyünk kedvesek és türelmesek a körülöttünk lévőkkel. Meditáljunk, relaxáljunk, vegyük körbe magunkat vidám emberekkel. Mondjuk el a szeretteinknek, hogy mennyire fontosak nekünk. Gondoljunk együttérzéssel embertársainkra és a Föld lakóira, a legapróbbaktól a legnagyobbakig. Ha gyakorlunk (meditációt, mantrát, borulást), akkor azt ajánljuk fel másokért is.

Természetesen ott az ellen oldal, hogy mit ne tegyünk. Ezen a napon kerüljük a negatív, helytelen gondolatokat, szavakat, tetteket. Ne ítélkezzünk, hiszen az az együttérzés ellentéte! Ne végezzünk olyan dolgot, mely boldogtalanná, feszültté tesz. Ha lehet, kerüljük az egészségünkre káros szereket, mint pl. alkohol, cigaretta. Sokszor azt is tanácsolják, hogy ezekre a napokra, ha megoldható, vegyünk ki szabadságot – főleg ha olyan helyen dolgozunk, ami csak növeli bennük a negativitást.

Egy kis gyakorlat a 10 milliószoros napokra

Keress egy békés helyet, csukd be a szemed és vegyél 3 nagy levegőt. képzeld el, hogy belégzéssel energia, erő, boldogság és béke áramlik beléd, és hogy kilégzéskor távozik belőled az összes feszültség, negativitás, betegség, rossz karma. Ezután gondold át és írd le, hogy mit szeretnél 10 milliószoros erővel megvalósulni az életedben, és mi az, amit nem. Azután pedig maradj ezeknek a céloknak, értékeknek a tudatában egész nap, és ezek alapján válogasd meg gondolatidat, szavaidat, tetteidet. Hidd el, nem fogod megbánni!

 

Forrás: https://pszichogourmet.blog.hu/2017/06/09/dharmacsakra_nap_a_10_millioszoros_energiaApr. 13, 2019

Mindenki jónak születik. Kedvesnek, ártatlannak. Régebben mindig elnéztem, hogy mennyi csodálatos gyermek van a világon. Mindegyikük oly édes és tiszta. 

De hová tűnnek el, amikor felnőnek?

Mert a felnőttekben már nem találtam meg őket. Hová tűnik a derű, a mindenkit átölelő szeretet, az érdektelen, tiszta őszinteség? Tudom: felnőtté válnak. A gyermekeket nem az értelem szigorú, érvelő, rideg törvénye, hanem a szív meleg, bársonyos egységérzése vezeti. De vajon mikor lesznek felnőttek? Hol van az a pillanat, amikor hamisság vegyül a tisztaságba? Mikor lesz az érték érdekké? Ezt a folyamatot az ember másokban nem képes követni. Csak saját magában figyelheti meg, ha szerencséje van. Azt is csak akkor, ha megáll a rohanásban, lelassít, befelé fordul és önmagára tekint.

Aztán ha már az ember számító felnőtté vált, feltevődik néhány kérdés. Érdemes-e jónak lenni?

Lehet-e ebben a világban jónak lenni? Nem okozza-e vesztünket a jóság? Nem egy naiv utópia a kétezer éves mondás, hogy ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel? Még a vak is látja, hogy a hazugoké a világ. Vajon nem fojt-e meg az őszinteség? Tényleg az elfásult, a megszokott, a könnyebb út a helyesebb? Okosabb dolog a világ kedvéért álarcot öltenünk, ahelyett, hogy saját tiszta énünket hagynánk megmutatkozni? Valóban képesek vagyunk azt tenni, amit szeretnénk? Vagy többnyire azt tesszük, amit elvárnak tőlünk?

Ezek a kérdések sosem hagytak nyugton, akkor sem, ha saját arcommal próbáltam élni, akkor sem, ha idegen maszkot próbáltam ölteni. Aztán jött az isteni szerencse. Megnézhettem önmagam belülről, betekinthettem a mélységbe. És ott, saját magamban megtaláltam a válaszokat a sok feltett kérdésre.

Tömören így hangzanak: igen, lehet jónak lenni, érdemes jónak lenni. A kenyér erősebb fegyver (igenis fegyver), mint a kő. A jóság is fegyver és a jóság kulcs is. Az őszinteség, a szabadság és a tiszta lelkiismeret kulcsa. Nem a megalkuvás a helyes út. Vesd le a maszkodat! Légy egyszerű!

Állj ki a sorból, ne menj a csordával! Légy szabad, tedd azt, amit te magad szeretnél tenni. Akkor boldog és egészséges leszel. Mindig azt tedd, ami igazán, vagyis lelked mélyéből boldoggá tesz!

Ha csak pár ember kel is fel, hogy saját egyéni útján elinduljon a jobbá válás felé, az már fejlődés. Az már siker, amely egy jobb emberiség arcát formázza, egy siker, amely egy békés jövő fundamentumát építi.

/Gunagriha/

Forrás: http://gunagriha.org/irasok-temak-szerint/minden-ember-jonak-szuletik/

 

Dec. 23, 2017

Az ajándék (részlet)

Kedves Gyermekem!


Bizonyára meglepett ez az ajándék. Gondolom, valami értékesebbre, szebbre vágytál, egy modern műalkotásra, vagy egy idilli tájképre, esetleg egy klasszikus festmény reprodukciójára. Ehelyett egy ócskának tűnő, esetlen betűkkel összemázolt LEVELET kaptál, egyhangú fekete keretben. 
Tudom, az emberek mindig többre vágynak, élénk színekre, csillogásra, fényre, nagyságra, értékes holmikra, amiket büszkén birtokolhatnak. Tudod, mit akarnak leggyakrabban? Hatalmat, tudást, vagyont, kincseket, élményeket, érzéseket birtokolni. Utazni, a világ minden táját bejárni, azt a sok-sok szépet, ami a Föld kerekén van, látni, csodálni. Vágynak minden élvezetre, amit csak ember birtokolhat, és megszerezni mindent, ami boldoggá teheti őket. Sokszor álmodoznak egy olyan dologról, egy olyan valamiről, ami mindennél becsesebb kincs, ami csak az övék lehet, egy olyan eszköz, amivel bármit elérhetnek. Hányszor hallom tőlük, bárcsak lenne egy varázspálcájuk, vagy varázsgömbjük, ami minden álmukat valóra váltja, ami minden nehézségüket megoldja. Ha tudnád, hányszor fohászkodnak Istenhez mindenféle apró-cseprő földi ostobasággal. Pedig mindenük megvan, amire a boldogságukhoz szükségük lehet. 
Figyelj most kicsit rám! A legnagyobb ajándék, amit életedben kaptál, az te magad vagy. Lehet, nem tartod elég színesnek, értékesnek, csillogónak, de arra kérlek, nézz végig magadon, és lásd meg, hogy benned van minden, amire csak szükséged lehet. Tudsz alkotni, teremteni, újat és szépet létrehozni. Tudsz szeretni, a két kezeddel átölelni, a másik arcát megsimogatni, a könnyeket letörölni. A füleiddel képes vagy másokat meghallgatni, a hangoddal vigasztalni, képes vagy más arcára mosolyt csalni és magad is mosolyogni. Tudsz másokkal egy úton járni, párbeszédet fenntartani, jobbodat nyújtva békét teremteni. Egyedi vagy, nincs senki hozzád hasonló. Magokat vetettem a szívedbe, amiket gondozok, öntözöm és gyomlálok, még ha néha fáj is. Arra vágyom, hogy a magok kikeljenek, növekedésnek induljanak és termést hozzanak. Így épül Isten Országa. Higgy nekem, te vagy önmagad számára a legnagyobb ajándék, elvetettem benned minden magot. Arra hívtalak, hogy fedezd fel magadban hajtásaimat, ápold és segítsd őket a növekedésben. Minden talentumodat azért kaptad, hogy azokkal növekedj, fejlődj és építs velük egy Országot. 
Gyermekem vagy, én akartam, hogy legyél, hogy pont ilyen legyél. Én adtam kezedbe a legfontosabbat, azt ami elvezet téged hozzám: önmagadat!

Szeretettel: Mennyei Atyád”

 

Áldott Békés Ünnepeket Kívánok Szeretettel!

Szabó Marianna

 

Aug. 6, 2017

1. Legnehezebb emberi dolog az életben: bízni, hinni, megbocsátani.       (Gyakorold!!!)

2. Nehéz dolog, hogy ne szeress, de nehéz az is, hogyha szeretsz. A legnehezebb, ha hiába szeretsz. (Tudj elengedni!)

3. A legnehezebb dolog szeretni valakit, hagyni, hogy hibázzon, és ennek ellenére tovább szeretni őt. (Ez a feltétel nélküli szeretet!)

4. Vétkezni, áthágni a szabályokat emberi dolog, de néha isteni érzés.(Azért jobb, ha elkerülöd!)

5.Tévedni emberi dolog, ám másra kenni még emberibb.( Ne tedd!)

6. A hazugság emberi dolog, de vannak bocsánatos "szent hazugságok", amikor az embernek nemcsak joga, hanem kötelessége is a hazudás.

7. A hazugság nagyon fáradságos dolog, az embernek meg kell erőltetnie a memóriáját, ha nem akar lebukni. Előbb-utóbb minden hazugságra fény derül. (Ne hazudj, mert elveszíted a beléd vetett bizalmat.)

8. Dühösnek lenni emberi dolog, de ha nem tudsz túllépni a dühödön, örökre a foglya maradsz. (Békélj meg magaddal!)

9. A rossz dolgok veled maradnak és mindig megismétlődnek, amíg nem tanulsz belőle.

10. Tartsuk észben, hogy hibázni emberi dolog, és tanuljunk minden hibánkból, hogy ugyanazt ne kövessük el még egyszer. Senki sem tökéletes. Ne tegyünk úgy, mintha azok lennénk, és ne féljünk attól, hogy nem vagyunk tökéletesek! (Merjük beismerni hibáinkat, hisz ez az EMBERI!)

11. Nincs annál szomorúbb dolog, ha képtelen vagy sírni, amikor kéne. (Merj sírni, ez nem a gyengeség jele!)

12. Szenvedni épp annyira emberi dolog, mint levegőt venni. (Szenvedj, ezáltal megerősödsz!)

13. Mosolyogj! Az a második legjobb dolog, amit a száddal csinálhatsz. (Meglásd, visszakapod!)

14. Három dolog soha nem tér vissza: a kilőtt nyíl, a kimondott szó, és az elmúlt nap. (Élj a mostban és vigyázz, mert minden kimondott szónak súlya van!)

15. Az egyetlen dolog, amit akarsz, az, amit nem kaphatsz meg. (Nem lehet minden a tiéd, örülj minden ajándéknak, amit az élet neked ád!)

16. A dolgok, amiket elveszítünk, visszatalálnak hozzánk, ha nem is mindig úgy, abban a formában, ahogy gondoljuk. (Ismerd fel!)

17. Az egyetlen dolog, ami megváltoztatja az embert, az a szerelem. (Élvezd ki az élet legnagyobb ajándékát!)

18. A kétkedés emberi dolog, de döntéseidet próbáld bölcsen meghozni.

19. Mélyponton lenni ember dolog, mert onnan csak fölfelé visz az út.( Hagyd abba a lefelé ásást!)

+ 1

Emberi dolog, hogy mindennap változunk! Ez a természet rendje, hogy minden és mindenki változik, átalakul és idővel gyönyörű "pillangóvá" válik. Ha ezt képesek leszünk megérteni és elfogadni, akkor nem csak magunkkal leszünk elnézőek, hanem másokkal is és nem lesz ennyi gyűlölet, irigység, rosszindulat egymás iránt és harag a szívekben..... 

Szeretettel

Szabó Marianna

Jan. 10, 2017


Ha naphosszat a rossz gondolatokon rágódunk, azon, hogy mit nem tudunk megcsinálni, hogyan bántott meg valaki - ezek mérgező gondolatok. Ha ezeket a mérgező gondolatokat magukra hagyjuk, végül egész életünket befolyásolhatják. Hatással van megjelenésünkre, hozzá állasunkra, elégedettségünk szintjére. Személyiségünk részévé válik. Ezért mondja Példabeszédek 4:23.: Mindenek fölött óvd szívedet, mert ez befolyásolja minden tetted.
Legyen a legfontosabb elméd védelme. Tedd ezt teendőid listájának első helyére, mert ha elméd beszennyeződik, akkor egész életed beszennyeződik. Biztosan ismersz olyanokat, akik keserűek, cinikusak, mindig a legrosszabbat várják el.

Miért van ez?

Ők megengedték, hogy ezek a mérgező gondolatok gyökeret verjenek. Mostanra megerősödtek, ami mérgezi életüket.

Mi a megoldás?

Méregtelenítést kell végrehajtaniuk. Nem fizikai, hanem mentális nagytakarítást. Az egyedüli módja annak, hogy visszatérjünk oda, aminek Isten teremtett bennünket, ha méregtelenítjük elménket. Néhányatoknak ma méregteleníteni kell a keserűséget, az alacsony önértékelést, a negatív dolgokat, amelyeket rólatok mondtak, a múlt hibáinak elítélését.

Hogyan méregtelenítsünk?

El kell határoznod, hogy nem fogsz többé rágódni rajta. Minden alkalommal, ha negatív dolgokon töprengsz, azzal azt az elítélést, keserűséget, alacsony önértékelést táplálod, új életet adsz neki, erősíted.

Ha azok a gondolatok jönnek, hogy sosem leszel egészséges, hallottad mit mondott az orvos, vagy hogy sosem leszel boldog, már túl sok mindenen keresztülmentél, sosem fogod megvalósítani álmaid... - ahelyett hogy rágódnál rajta, fordítsd meg és mondd: Nem rágódok azon, hogy ki bántott meg, nem rágódok a múlt hibáin, nem rágódok azon, ami nincs - azon fogok töprengeni, amit Isten állít rólam. Isten azt mondja, megbocsátó vagyok, azt mondja, 2-szeresen térít meg nekem minden igazságtalanságot. Isten azt mondja, legszebb napjaim még előttem vannak. Ha figyelmen kívül hagyod a mérgező gondolatokat és elmédet megtöltöd a hit és a győzelem gondolataival, akkor azok a mérgező gondolatok egyre gyengébbé válnak, és végül nem lesznek hatással rád.

Van egy barátom, aki próbál egészségesebbé válni. Nem eszik húst, csak vizet iszik és este egy bizonyos időpont után nem eszik. Egyik nap üdítővel kínáltam. Nem gondolkozott rajta sokáig, egyből azt válaszolta: Nem. Köszönöm, de ez nincs benne az étrendemben. Szigorú diétát tart. Nekünk is ilyennek kell lennünk, ha azok a mérgező gondolatok felmerülnek. Azt kell mondanod: Köszönöm, de ez nincs benne a diétámban. Nem rágódok a félelem, bizonytalanság, legyőzöttség gondolatain, ez nem része az étrendemnek. Néhányatokból hiányzik az öröm, a győzelem érzése. Ez azért van, mert nem egészséges diétán vagy. Nem fizikai, hanem mentális értelemben gondolom. Túl sok hulladékot fogyasztasz. A hulladék azok a mérgező gondolatok, melyeknek megengedjük, hogy szennyezzék elménket. Olyan dolgok, mint pl.: Joel, én csak átlagos vagyok. Azt hiszem, már elértem a felső határt. Vagy: annyi jó lehetőséget elszalasztottam. Nem. Vissza kell térned a diétához. Azok a mérgező gondolatok nem tartoznak étrendedbe. Arra kérlek ma, hogy böjtölj velem. Nem evésre gondolok, bár az sem ártana nekünk, hanem a negatív gondolatok böjtjére.

Az elítélés böjtjére, a keserűség böjtjére, a kis álmok böjtjére, a ,,nem - tudom - megcsinálni“ gondolatok böjtjére. Fagyaszd meg ezeket a mérgeket, ne adj nekik több energiát ahhoz, hogy hatni tudjanak rád. Minden reggel, amikor felkelünk, át kell mennünk ezen a takarításon. Elménkben el kell engedni minden keserűséget, meg kell bocsátanunk azoknak, akik megbántottak. El kell engedni minden csalódást. Kezdd hittel a napot. Ne engedd, hogy mérgek képződjenek. Az ágyban fekve mondd magadban: Ez egy nagyszerű nap lesz. Isten kegyelmét élvezem. Tudom, hogy megvan az erőm minden akadály legyőzésére. Még ha nem is javamra történnek ma a dolgok, tudom, hogy Isten uralja a helyzetet és elhatározom, hogy boldog leszek és élvezni fogom ezt a napot.

Más szavakkal játszd egész nap azt a gondolatot:

Áldott vagyok, sikeres, tehetséges, Isten kegyelmét élvezem. Ha ilyen gondolatokon rágódsz, a mérgek nem tudnak gyökeret verni.

Arra kérlek ma, méregtelenítsd mindazt a szemetet, ami azt mondja neked, mit nem tudsz megcsinálni, mivé nem fogsz válni. Méregtelenítsd az alacsony önértékelést, a negatív szavakat, a kis álmokat. Tartsd be a diétát. Kezdd minden napod ezzel a takarítással, indulj hittel az új napnak. Ha óvod elméd és nem hagyod, hogy a mérgező gondolatok gyökeret verjenek, hanem feltöltöd a hit gondolataival, tudom, hogy egyre magasabbra fogsz emelkedni, Isten rád hinti áldását és kegyet és a győztesek életét fogod élni, amit tartogat számodra.

Szeretettel
Joel Osteen Atya