Minden amit a nyírfa mágikus gyógyító erejéről tudni kell - A bölcsesség, a világmindenség fájának titka!

Minden amit a nyírfa mágikus gyógyító erejéről tudni kell - A bölcsesség, a világmindenség fájának tartják!

Közönséges nyír (Betula pendula)

A közönséges nyír a Bükk hegységben is gyakori, egész Európában és Ázsiában honos, 15-18 méter magasra megnövő, szép fehér törzsű fa. Hosszú nyelű, kicsi levelei háromszögletűek, ágai hajlékonyak. Nőnemű virágai oválisak, hegyesek, tavasszal nyílnak. A hímnemű barkák ősszel jelennek meg. Az ágakról lógó barka adja a latin nevet: pendula = függő. Hatóanyagai a glikozidák, szaponinok, gyanta és cukor.

A bölcsesség, a világmindenség fájának tartják:

A sámánok a nyírfa törzsét megmászva jutottak közel a éghez, ahol gyógyulásukat keresték. A világ minden táján úgy tudták, hogy a nyírfa kiűzi a rosszat a testből. A római korban a törvényszolgák büntető fegyvere nyírfakéreggel volt borított. Ágaiból készült seprővel tisztították a sabbath-ra, a zsidó ünnepre készülők útját. A finn szaunákban vízbe áztatott nyírfavesszővel csapkodják a testet. A rossz nebulókat is nyírfapálcával büntette a magyar tanító a régi világban. A lengyelek cipőt készítenek puha kérgéből. Szintén a fa kérgét használják Oroszországban a bőr cserzésére.

Gyógyászati célból leveleit, kérgét, törzséből csapolt nedvét gyűjtjük.

A leveleket június-július hónapban, a kérget és fanedvet februárban gyűjtjük. Levele kiváló veseműködés szabályozó, vízhajtó, vesehomok-és vesekő-képződést gátló. Apró vesehomok elhajtható napi egy csésze, egy csapott evőkanálnyi teafűből 2,5 dl vízzel készített teájával. Kétszerre kell meginni. Reumára ugyanezt a teafű mennyiséget 1,5 dl vízzel kell leforrázni, napi egy alkalommal étkezés előtt meginni.

A friss levelek és a fakéreg főzetét krónikus bőrbetegségeknél és hólyaghurutnál használjuk. Tavaszi kúráknál és érelmeszesedés ellen is alkalmazhatjuk. Ez a főzet eltünteti a szeplőket és a kézen/arcon lévő májfoltokat. A kérdéses területeket mosogatni kell ezzel a teával, hagyni megszáradni, majd gyakran ismételni. Naponta kell friss főzetet készíteni.

Az idült reuma is kiválóan kezelhető a nyírfa levelével. A beteg meleg matracra fekszik vastagon befedve nyírfalevelekkel, jól betakarva, és forró nyírfateát iszik mindaddig, míg alaposan izzadni nem kezd. Szívbetegeknek nem tanácsos ez a kúra! Az eredmény meglepően hatásos.

A kéreg magában lázcsillapító, vízhajtó, emésztés javító hatással rendelkezik. Teát főzéssel készítünk belőle.

A törzsből csapolt nedv, a nyírfa "vére"

Méregtelenítésre, ízületi gyulladásra, hajhullás ellen használatos.

A gyűjtéshez fiatal, kifejlett fát válasszunk. Akkor lehet megcsapolni a fát, ha ágát megtörve nedvezik. Egy legalább 2 literes, fehér vászonnal fedett edényt tegyünk a megtört ág alá. Másnapra kb. 1,5 liter folyadék lesz az edényben (és kívül számtalan, az édes nedvre gyűlő rovar..) mindaddig, míg a szezon tart. Utána a heg hamar begyógyul, a fa nem szenved maradandó károsodást. A frissen csapolt nedvből naponta 100-200 grammnyi mennyiséget kell inni 21 napon keresztül. A kúra akkor ér véget, mikor a fa nedve egyre hígabb és egyre vízízűbb lesz. Tartósítani úgy lehet, hogy jól zárható üvegbe tesszük, hozzáadunk üvegenként 2 szegfűszeget és egy darabka fahéjat, lezárjuk és hűvös helyen tároljuk.

Nyírfába nem csap a villám!

Őseink a nyírt a legfontosabb szent fák közé sorolták, ágait az ősi táltos hitben rontás- és bajelhárításra alkalmazták.

A nyírfa mágikus és gyógyító erejébe vetett hit elevenen élt a magyar paraszti hagyományban. A gallyak és az ágak általában rontáselhárító eszközök voltak. A legtöbb háztartásban a ház bejáratát célszerű volt védeni az ártó szellemektől, ezért az ajtók mellett sokszor felfelé fordított nyírfa seprők sorakoztak. A régi falusi portákat az év jeles napjain lombos ágakkal díszítették fel. Ennek az volt a célja, hogy a mágikus erővel bíró gallyak megvédjék a ház lakóit az ünnepek idején kószáló és a házakban megtelepdni kívánó rosszindulatú szellemek ellen. Ilyenkor az istállók bejáratát is feldíszítették, hogy védelem alá helyezzék a jószágokat is.

A régi társadalomban nagyon odafigyeltek a gyermekágyas anyák hatékony védelmére, mindenáron el akarták kerülni, hogy az újszülöttet a szépasszonyok vagy a boszorkányok magukkal vigyék vagy megrontsák, esetleg elapasszák az anya tejét.

Különböző praktikákkal védték őket, az egyik ilyen volt, hogy az anya ágyába, sőt még a csecsemőt rejtő bölcsőbe is nyírfaágat rejtettek, hogy a mágikus erejű gallyak megóvják mindkettőjüket az idegenek ártalmai elől.

Érdekes egybeesés, hogy a táltos hitet valló mongolok is a nyírfát tartották a legjobb óvó-védő eszköznek. Ők ugyan nem ágakat vagy gallyat helyeztek a bölcső mellé, hanem abból faragták ki az újszülött első fekhelyét (mongolul: bulcsuk).

Miután a mongol jurta tartóoszlopa és a rácsos fala is nyírfából készült, az anya mellé már külön nem helyeztek ágakat, úgy gondolták, hogy az egész jurta – mint egy védőburok – elegendő védelmet biztosít számukra.

A magyar népi gyógyászatban sokszor alkalmazták a nyírfa bizonyos részeit. Szemmel verés vagy hideglelés esetén ágakat vagy levelet tettek az illető fürdővízébe, de sokszor éppen ebből a fából csinálták a rontáselhárító szenes vizet.

A nyírfa kérge és ága kiváló füstölőszernek számított, a boszorkányok által megrontott teheneket azzal gyógyították. Volt olyan vidék, ahol az elapadt tejű állatokat nyírfaággal verték meg, hogy megszűnjön az igézés. Erdélyben a fát a tavaszi időszakban megcsapolták és az így kapott nyírvíz nagyon sok betegségre volt gyógyír.

A nyírfa ágai elhárították a vihart, illetve a mongolok szerint jó volt a villámcsapás megelőzésére. Utóbbiak a villámcsapás sújtotta jószágokat nem fogyasztották el, hanem egy nyírfából készített ágyra helyezték, kivitték a mezőre, hogy vadállatok vagy keselyűk fogyasszák el húsukat.

 

A mongol táltos hit úgy tudja, hogy nyírfába nem csap a villám, ezért sokszor égi fának emlegetik. Ebből készítenek nyelet szerszámokhoz és fegyverekhez. A táltosok viszont dobjukat készítik a szent fából. A mongol táltosok legtöbbször nyírfaligetekben végeznek szertartásokat, mert úgy vélik, ha egy facsemeténél áldoznak, az később felnőve hatalmas erejűvé válik.

A fakultusznak korai nyomai is megvannak, mégpedig a 13. század közepén összeállított Mongolok titkos történetében, ahol emlegetnek egy nyírfás áldozóhelyet, vagyis szent ligetet, ezen kívül még egy különös szokásról is olvashatunk beszámolót: amikor a Kereitek fejedelme meg akarta erősíteni Vérint való testvériségét Dzsingisz kánnal, vérét nyírfakéregbe csomagolva juttatott el esküdt testvérének, ezzel bizonyítva hűségét.

A kelet-európai síkságon berendezkedett Arany Horda kánság annyira tisztelte a könyveket, hogy azokat nyírfakéregből készítette.

A nyírvíz

A szervezetben a homeosztázis, a belső egyensúly visszaállításában vesz részt. A homeosztázis felborulásáért felelős méreganyagokat, salakanyagokat magába zárja, míg kolloidális összetevőit a sejtjeink hasznosítják.  Ioncsere képessége egyedülálló. A betulin (betulinol) és a fitoncidok tartalma miatt a nyírfanedv a vizeletkiválasztó rendszer és az emésztőszervrendszer támogatója. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással bír.

Golyva, tüdőbaj, vesebántalmak ellen is fogyasztják. Vértisztító hatású. Ízületi kopások és reumás fájdalmak enyhítésére is alkalmazzák. Energetizál. Extra vitalitást nyújt a szervezetnek, erősíti az immunrendszert. Tisztítja a nyirokrendszert, gyorsan felszívódik a gyomorban. Méregtelenítő és lúgosító hatást fejt ki. Tisztító kúra és léböjt során kiválóan alkalmazható.

A nyírfanedv mágneses erőként viselkedik a szerves hulladékokat illetően, mint a salakanyagok, mérgezőanyagok. Valódi sejtszintű, váladék elvezető szerepet tölt be. Magába szívja a rosszat, cserébe pedig otthagyja a gyógyító tulajdonságait. Felgyorsítja az anyagcserét, ezért a testsúlykontroll során sikerrel alkalmazható. Alkalmas a test folyadék-elektrolitikus egyensúlyának megőrzésére még erős fizikai igénybevétel esetén is. Izotóniás italként működik.

Az edzések és a versenyek alatt a sportolók vízfogyasztását korlátozzák, mivel a víz nem szívódik fel azonnal az emberi testben, amitől a gyomor nagyon nehéz lesz. A nyírfanedv könnyedén felszívódik, az izmokat oxigénnel látja el az anyagcsere folyamatokban.

A nyírfanedv természetes elemei segítik a test só – víz háztartásának fenntartását. Külsőleg alkalmas a bőr és a hajas fejbőr ápolására A nyírfanedv molekuláris szerkezete a bőr számára fontos alapanyag. Táplálja, és sejtszinten hidratálja a bőrt, pH értékét egyensúlyba állítja. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai felületi hámsérülések, sebek, fekélyek, bőrproblémák (pattanások, psoriasis, ekcéma) kezelésére is alkalmassá teszik.

Naponta legalább 2x (reggel és este) masszírozzuk be az érintett területet, vagy tegyük pumpás fejjel ellátott palackba és permetezzük a felületre. A savas pH a fejbőrön is megjelenik. Ennek hatására a hajszálak elvékonyodnak, elgyengülnek. Hajhullás, fejbőrzsírosodás, erős korpaképződés, seborrhea vagy pattanások jelennek meg. A nyírfanedv fejbőrbe masszírozva segít megszüntetni a savasodás következményeit, sejt-szinten regenerálja a hajhagymákat és tölti fel azok raktárait. Ilyen esetben a száraz fejbőrbe masszírozzuk be, a probléma fokától függően heti 2-3x, vagy akár mindennap.

A nyírfanedvet akár a bőrről, akár a hajról nem kell lemosni. Csökkenti a hisztamin termelést, így az asztmás, allergiás tüneteket is, egyes összetevői antioxidánsként szolgálnak.

S milyen az íze a nyírvíznek?

Hasonlít a friss víz ízéhez, egy kis édeskés mellékízzel, valamint a fa aromájával.

A nyírfa az észak fája, mert egészen Skandinávia északi részéig nő, de a mérsékelt földrajzi szélességeken is honos. A fehér kérge megkülönbözteti minden más fától, így a gyerekek is könnyen felismerik.

A nyírfa időtlen idők óta gyógyító fának számít. A gyógyászatban a nyírfa leveleit elsősorban a vese, a hólyag területére és a bőrre, hajra alkalmazzák.

Gyógyhatásai:

Vértisztító, vizelethajtó hatású, hólyaggyulladásra, vesegyengeségre, vesekőre, reumára, köszvényre, ödémára, bőrproblémákra, ekcémára, herpeszre, allergiára, diabéteszre, köhögésre, hajhullásra, korpásodásra, hasmenésre, tavaszi fáradtságra alkalmazzák. Felhasznált növényi részei a levelek és a levélrügyek.

Gyűjtési ideje:

levélrügyek – március, levelek – május-június. Összetevői: illóolajok, csersav, keserűanyag, C-vitamin, gyanta, szaponinok, flavonok.

Nyírfatea

A nyírfa leggyakoribb alkalmazása a levelekből vagy a rügyekből készült tea. A teának erős vizelethajtó hatása van, így segít reuma, köszvény és más anyagcsere-betegségek ellen. Ha több héten keresztül naponta 3 csésze nyírfalevélteát iszunk, néhány esetben még a vesekövet is feloldhatjuk. A makacs bőrbetegségeknél a nyírfafőzetet ihatjuk, vagy lemosásokhoz és fürdőkhöz használhatjuk. A nyírfakéreg főzetét is bevethetjük külsőleges alkalmazásra súlyos bőrbetegségeknél.

Nyírfalé

A nyírfalé is nagyon hatékony, március és május eleje között nyerik. Ebből a léből napi 2-3 pálinkáspohárral igyunk. Bőrproblémákra külsőleg is alkalmazható a nyírfalé. A hajnövés elősegítésére bedörzsölhetjük vele a fejbőrt.

Hogy ne erjedjen meg a lé, a hűtőszekrényben tároljuk, vagy kis adagokban fagyasszuk le. Esetleg alkohollal tartósíthatjuk

Írta: Rozsnyai Bernadett

Nyírfanedv - A nyírfa folyékony kincse a nyírvíz

Nyírfanedv - A nyírfa folyékony kincse a nyírvíz

Hasonlít a friss víz ízéhez, egy kis édeskés mellékízzel, valamint a fa aromájával.

"Édös virics foj a fából,

Jere ki rózsám a házból,

Én bemennék, de az anyád

Tudom, hogy haragszik reám."

/székely népdal/

Nyírfanedv története

A nyírfa nedve évszázadok óta értékes itala az emberiségnek. Már a XIII. században egy perzsa geográfus megemlíti, hogy bizonyos ázsiai népek a nyírvízzel oltják szomjukat. A 14. században az első német természetleíró, Conrad von Megenberg is említi a nyírvizet, mint a hétköznapi emberek frissítő italát. A nyírvíz a szláv népek, a románok között is igen elterjedt ital, de isszák a lappok, svédek, finnek, észtek, votjákok, baskírok és különböző szibériai népek. Észak-Eurázsiában a nyírvíz fogyasztása a hal- és húsfogyasztásnál fellépő skorbut ellensúlyozására szolgál.

A magyar nyelvben fellehető változatos neve arra utal, hogy Magyarországon is igen elterjedt és kedvelt volt. Már a honfoglaló magyarok is fogyasztották, évente megcsapolták a nyírfákat, hogy az értékes nyírnedvhez jussanak. Később a nyírfa csapolásával még pezsgőt, nyírbort és nyírsört is készítettek a nedvből.

A nyírfanedv különböző elnevezései: virics (Székelyföld, palócok), nyírlé (Lápos völgye), nyírvíz (Nyírség, Börzsöny), boza (palócok), csiger (Bakony). Szótáraink nyirics néven is említik.

A nyírvizet Nyíregyháza, Debrecen piacain még a múlt században hordószámra árulták. A nyírvíz különösen népszerű ital volt – s részben az napjainkban is – a Székelyföldön, ahol a 16–18. sz.-ban viricses kádat, vicses teknőt említettek nyilvánvalóan a nagy mennyiségű nyírvíz tárolására. Gyergyóban a havasok között viricsfőzőházról is tudunk (1872). A háromszéki székelyek a nyírvíz gyűjtésnél a fa- és erdőkultusz nyomait őrizték meg: az egyik tavaszi ünnepen a legények és leányok csapatosan mennek ki az erdőbe, és táncolás, éneklés közben csapolják meg a nyírfákat.

Nyírfanedv csapolása

A nyírfanedv a nyírfa "vére". Ez a különleges anyag egy évben egyszer gyűjthető és mindössze 3 hét áll rendelkezésre a csapolásra.

Nyáron a nyírfák magukba szívják és elraktározzák a napfényből származó energiát és egyéb tápanyagokat, hogy a következő évben használják fel azokat a növekedéséhez. Ahogy az őszi nappalok rövidebbé és hidegebbé válnak, a nyírfák a nyár alatt felhalmozott energiát a gyökereikben tárolják, várva a tavaszt és ezzel a fa felébredését. A hosszú és hideg tél alatt a nyírfák pihennek. Energiaraktáraik biztonságban vannak a gyökerekben. Amint megjön a tavasz, a nappalok hosszabbak lesznek és a hó olvadni kezd, a nyírfák felébrednek és a gyökerükben tárolt energia által készen állnak az új növekedési időszakra. A nyírfaerdő tavaszi ébredését jelzi, ha letörünk egy ágat és az a törésnél csöpögni kezd. Ez a biztos jele annak, hogy a „Mahla", a nyírfavíz a gyökerekből az ágak felé áramlik. Ha a fülünket a fa törzséhez szorítjuk, még hallani is lehet a nyírfavíz áramlását a fában. Egy régi finn népi megfigyelés szerint a nyírfavíz akkor kezd el keringeni a törzsben, amikor a hó teljesen elolvadt egy jól látható kört hagyva a fa lábánál.

A csapolás úgy történik, hogy a nyírfába vagy mélyedést, gödröcskét (Nyírség: lék, vék, tejke; Székelyföld: göbéc, gübü, hajk) vájnak, s az abba összegyűlt levet kiszürcsölik, (bodza)csővel kiszívják, vagy (manapság korszerűbb eljárással) a fákat 5-8 cm mélyen meglékelik és csöveket raknak bele, amin keresztül kifolyik a nyírfalé. A fának ez az eljárás nem árt, mert csupán a tápanyag egy része folyik ki, és a megcsapolás helyei a növekedés során automatikusan benőnek. Ezt leginkább a vérvételhez lehetne hasonlítani.

A nyírfanedvet frissen, üdítő italként vagy erjesztve, szeszesitalként fogyasztják. Olykor a bort ízesítik vele.

Milyen összetevőket tartalmaz a nyírfanedv?

A nyírfanedv egy színtelen folyadék, amely betulint, komplex szerves savakat (főként: nikotinsav, almasav, glutaminsav), ásványi anyagokat (makroelemek, mikroelemek, nyomelemek, főként: kálium, kálcium, nátrium, magnézium, mangán, foszfor, cink, réz), fruktózt, glükózt, aminosavakat, vitaminokat, proteineket, természetes erjesztő anyagokat, növényi fitovegyületeket, és fitoncidokat (antimikrobális szerves vegyületek, amit a növények termelnek saját „immunrendszerük" védelmére) tartalmaz kimutatható mennyiségben.

A nyírfanedv egy magas biológiai hasznosulású, természetes élelmiszer.

Nyírfanedv hatásai

A nyírvíz a szervezetben a homeosztázis, a belső egyensúly visszaállításában vesz részt. A homeosztázis felborulásáért felelős méreganyagokat, salakanyagokat magába zárja, míg kolloidális összetevőit a sejtjeink hasznosítják. Ioncsere képessége egyedülálló.

A betulin (betulinol) és a fitoncidok tartalma miatt a nyírfanedv a vizeletkiválasztó rendszer és az emésztőszervrendszer támogatója.

Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással bír.

Golyva, tüdőbaj, vesebántalmak ellen is fogyasztják. Vértisztító hatású. Ízületi kopások és reumás fájdalmak enyhítésére is alkalmazzák.

Energetizál. Extra vitalitást nyújt a szervezetnek.

Erősíti az immunrendszert. Tisztítja a nyirokrendszert.

Gyorsan felszívódik a gyomorban. Méregtelenítő és lúgosító hatást fejt ki. Tisztító kúra és léböjt során kiválóan alkalmazható. A nyírfanedv mágneses erőként viselkedik a szerves hulladékokat illetően, mint a salakanyagok, mérgezőanyagok. Valódi sejtszintű, váladék elvezető szerepet tölt be. Magába szívja a rosszat, cserébe pedig otthagyja a gyógyító tulajdonságait.

Felgyorsítja az anyagcserét, ezért a testsúlykontroll során sikerrel alkalmazható.

Alkalmas a test folyadék-elektrolitikus egyensúlyának megőrzésére még erős fizikai igénybevétel esetén is. Izotóniás italként működik. Az edzések és a versenyek alatt a sportolók vízfogyasztását korlátozzák, mivel a víz nem szívódik fel azonnal az emberi testben, amitől a gyomor nagyon nehéz lesz. A nyírfanedv könnyedén felszívódik, az izmokat oxigénnel látja el az anyagcsere folyamatokban. A nyírfanedv természetes elemei segítik a test só - víz háztartásának fenntartását.

Külsőleg alkalmas a bőr és a hajas fejbőr ápolására: A nyírfanedv molekuláris szerkezete a bőr számára fontos alapanyag. Táplálja, és sejtszinten hidratálja a bőrt, pH értékét egyensúlyba állítja. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai felületi hámsérülések, sebek, fekélyek, bőrproblémák (pattanások, psoriasis, ekcéma) kezelésére is alkalmassá teszik. Naponta legalább 2x (reggel és este) masszírozzuk be az érintett területet, vagy tegyük pumpás fejjel ellátott palackba és permetezzük a felületre. A savas pH a fejbőrön is megjelenik. Ennek hatására a hajszálak elvékonyodnak, elgyengülnek. Hajhullás, fejbőrzsírosodás, erős korpaképződés, seborrhea vagy pattanások jelennek meg. A nyírfanedv fejbőrbe masszírozva segít megszüntetni a savasodás következményeit, sejt-szinten regenerálja a hajhagymákat és tölti fel azok raktárait. Ilyen esetben a száraz fejbőrbe masszírozzuk be, a probléma fokától függően heti 2-3x, vagy akár mindennap.

A nyírfanedvet akár a bőrről, akár a hajról nem kell lemosni.

Csökkenti a hisztamin termelést, így az asztmás, allergiás tüneteket is.

Egyes összetevői antioxidánsként szolgálnak.

Koktélreceptek

Friss citrommal...

Nyírvíz 20 ml

Méz 20 ml

Narancs 30 g

Lime 30 g

Uborka100 g

Tegye a lime-ot, a narancsot és az uborkát egy keverőüvegbe és törje össze őket. Adja hozzá a mézet és rázza fel koktélkeverővel. Tegyen egy pohár aljára jeget, majd öntse bele a keveréket. És végül adjon hozzá nyírfavizet. Jól keverje fel!

Berry koktél

Nyírvíz 70 ml

Méz 30 ml

Citromlé20 ml

Szeder 20 g

Málna 20 g

Eper20 g

Tegye az erdei gyümölcsöket egy keverőüvegbe és törje össze őket. Adjon hozzá mézet valamint a citromlevet és rázza fel őket a koktélsékkel. Tegyen jeget egy pohárba, majd öntse rá a keveréket. Adja hozzá a nyírfavizet. Jól keverje fel!

Frissítő Nyírfa Koktél

Nyírvíz 50ml

Almalé 50ml

Méz 15ml

Limelé 10ml

Tegye bele a hozzávalókat egy sékerbe, tegyen bele jeget, majd mixelje össze. A pohár aljára tegyen jeget. Almakarikákkal díszítve tálalja

Írta:  Rozsnyai Henriett

Nyírfanedv - A nyírfa folyékony kincse a nyírvíz - A nyírfacukor

Mi is az a nyírfacukor?

A nyírfacukor fehér, édes, kristályos szénhidrát, egy természetes cukorféle. Íze, megjelenése szinte teljesen azonos a hagyományos kristálycukoréval, az emberi szervezetre gyakorolt élettani hatása viszont épp az ellenkezője. A nyírfacukor fogyasztása önmagában nem vezet elhízáshoz, jótékony hatással van fogainkra, lúgosítja szervezetünket, nem kell inzulin a hasznosításhoz, gyorsítja az emésztési folyamatokat és segíti a kiválasztást.

Felnőttek, gyermekek, cukorbetegek, várandós kismamák, fogyni vágyók és candida-diétán lévők is egyaránt biztonsággal fogyaszthatják.

A nyírfacukor A nyírfacukor előnyei/tulajdonságai:

-        Enyhíti a természetellenes éhségérzetet

-        Csökkenti a cukor és szénhidrát iránti vágyat

-        Elősegíti az emésztési folyamatokat, gátolja a székrekedést

-        Alacsonyan tartja és segít stabilizálni a vércukorszintet

-        Nem növeli a test inzulin szükségletét

-        Alacsony kalória és felszívódó szénhidrát tartalom

-   Lassítja a fogszuvasodást, a fogkőképződést, csökkenti a lepedékképződést

-        Nem táplálja a kártékony baktériumokat szervezetünkben

-        Igazoltan használható a gombás fertőzések, a Candida esetén is

-        Lúgosító, méregtelenítő hatású

-        Elősegíti a kalcium és B vitaminok felszívódását

-        A nyírfacukor egy 5 szénatomos cukor, amely nagy tömegben a növényi sejtek felépítésében vesz részt.

A nyírfacukor nem hagyományos "-óz", hanem a magyar (és egyben nemzetközi latin) "-itol" végződésű cukrok közé tartozik. Ezeknek szerkezetükből adódó jellemzőjük, hogy jobban ellenállnak hőnek, savaknak, lúgoknak. Rendkívül stabil vegyületek, emiatt lassabban is emésztődnek, és nem minden baktérium képes megemészteni őket.

A nyírfacukor kémiai meghatározása rendkívül egyszerű. Kémiai neve xylitol, ami a görög xyl(lon): fa, ami a nyírfára utal + -itol: egy stabilabb kémiai cukorfélét jelentő végződés összetételéből származik. Ez pontosan így és sehogy máshogy nem jelenti a nyírfacukrot.

A nyírfacukor eredetileg nyírfakéreg rostjaiból előállított, köznapi értelemben vett cukor, amely kémia képlete alapján az öt szénatomos cukrok egyik csoportjába tartozik. Képlete: C5H12O5

Cukor hasznosítás és az inzulin

A vércukor feldolgozását a szervezet döntése alapján az inzulin szabályozza, mely az összes cukrot kivonja a vérből. Azáltal, hogy a vércukrot a sejtekhez juttatja, minden azonnali energiaigényt képes kielégíteni. A többiből feltölti az izmokban és a májban lévő szénhidrátraktárakat, majd a fennmaradó felesleges vércukrot zsírrá alakítja és eltárolja. Mindez - ha koncentrált cukorról van szó - rendkívül megterhelő folyamat.

A szervezetünk számára a hasznosabb összetett szénhidrátok - mint például a különböző keményítő vagy rosttartalmú élelmiszerek - megemésztéséhez sokkal több idő kell és lassabban szívódnak fel. Így, ezek nem terhelik a szervezetet és nem járulnak hozzá annak jellemzően modern civilizációs leépüléséhez, hanem valóban táplálják azt. A nyírfacukor, szerkezetéből adódóan összetett szénhidrátként emésztődik meg.

Az emésztési folyamat a szájüregben kezdődik. A nyírfacukor gyorsan keveredik a nyállal és a benne található emésztőenzimekkel. A nyelés után az a nyírfacukor a gyomorba kerül. A gyomor, mely egyfajta ételtároló tartályként is funkcionál a szervezetben, összegyűjti az elfogyasztott táplálékot és kis adagokban bizonyos időközönként továbbítja a bélrendszerbe.

A vékonybélben, ahol a szénhidrát-emésztés legnagyobb része végbemegy, az összetett keményítő enzimek hatására először egyszerűbb cukrokká alakul. A vékonybélbolyhok sejtjei tovább bontják ezeket a cukrokat glükózzá, melynek egy része helyben, másik része távolabbi bélszakaszon szívódik fel.

Nyírfacukor, mint egészséges szénhidrát

A nyírfacukor különösen lassan emészthető szénhidrát, mely több különböző vegyületen keresztül alakul át glükózzá. Ez időigényes folyamat, ezért a nyírfacukor alig van hatással a szervezet vércukor szintjére. A teljes emésztési ciklus folyamán a nyírfacukornak nagyjából 25%-a képes átalakulni glükózzá és felszívódni a vérben. A nyírfacukor maradék 75%-a továbbhalad a bélrendszerben és más emésztési folyamatokban vesz részt, mellyel további folyamatos energiát biztosít szervezetünknek.

Cukorbetegeknek

A XX. század közepétől, az étrendünkben jelentősen megnövekedő cukor és a csökkenő rost tartalom következtében a diabétesz kialakulásának esélye közel kétszeresére emelkedett.

1. A betegségről dióhéjban

A diabétesz - vagy köznapi nevén a cukorbetegség - a szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedése, a vércukorszint szabályozásának károsodása. Kialakulásának oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége, esetleg mindkettő. Ha egy cukorbeteg túl sok finomított cukrot, vagy szénhidrátot fogyaszt, vérében megnő a cukor mennyisége. A hasnyálmirigynek aktív inzulintermeléssel kellene válaszolnia, de épp ez a szabályozási mechanizmus hiányzik a diabéteszben szenvedő betegeknél. A vércukorszint emelkedése olyan további problémákat eredményez, mint például a magas koleszterinszint, magas vérnyomás, magas vérzsírszint, szívelégtelenség. Ugyanakkor, korai stádiumában felismerve, megfelelő, fegyelmezett életvitel mellett, a betegség kezelhető, a betegek szinte normális életet élhetnek.

Napjainkra – a modern tudományok, felfedezések következményeként – eljutottunk oda, hogy ne kelljen mellőznünk az édes íz harmóniája által kiváltott élvezetet, csupán az általunk elfogyasztott cukor fajtáját kell gondosan megválasztani. Erre jelent megoldást a NYÍRFACUKOR.

 

2. A Glikémiás (GI) index:

A Glikémiás indexet (GI) eredetileg a cukorbetegek vércukorszintjének mérésére/ellenőrzésére fejlesztették ki. Az index azt mutatja, hogy egy adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben – minél alacsonyabb a táplálék GI értéke, annál kevesebb glükózt juttat a véráramba, így a hasnyálmirigynek is kevesebb inzulint kell termelnie ahhoz, hogy a glükóz eljusson a sejtekhez. Minél kevesebb inzulin termelődik, annál kevesebb zsírt raktároz el a szervezet.

A Glikémiás index szempontjából az élelmiszereket három nagy csoportra lehet osztani: a 0-55 közöttiek alacsony, az 56-69-ig terjedők közepes, míg a 70-től 100-ig terjedő tartományba tartozók fogyasztása magas vércukorszint emelkedéssel jár. Összehasonlításként: a hagyományos barna- és fehércukrok glikémiás indexe 68-100 között helyezkedik el, vagyis a lehető legmagasabb, ezzel ellentétben a nyírfacukor indexe 7.

Számos klinikai kísérlet igazolja, hogy a nyírfacukrot a szervezet rendkívül lassan dolgozza fel, és nem teljes mennyiségben. A nyírfacukor nem okoz hirtelen változást a vércukorszintben: sem annak emelkedését, sem csökkenést nem váltja ki; inkább stabilizálja, alacsonyan tartja azt. A diabéteszben szenvedők – a nyírfacukor használatával – úgy fogyaszthatnak édes ételeket, hogy vércukorszintjük nem emelkedik meg. A nyírfacukor emésztéséhez nincs szükség inzulinra.

Egy 1981. július 21-én publikált kutatás szerint, kísérletképpen 14 inzulint használó résztvevő kapott 30g nyírfacukorral vagy 30g szőlőcukorral édesített reggelit, miközben folyamatosan ellenőrizték szervezetük reakcióit. A különbség látványos volt. A szőlőcukrot fogyasztó egyéneknél a vércukor szint és az inzulin iránti szükség növekedése azonnal mérhető volt. A 30 g nyírfacukor fogyasztása azonban semmilyen azonnali mellékhatást nem okozott. A további mérések 1 óra, illetve 2 óra elteltével megerősítették, hogy a nyírfacukor emésztése és hatása a vércukorszintre egyenértékű a keményítővel, diabéteszesek számára teljesen biztonságos.

3. Nyírfacukor fogyasztása cukorbetegeknek

A nyírfacukorral készült ételek az egységes nemzetközi élelmiszer higiéniai követelményeket tartalmazó szabályozás alapján, hivatalosan is megjelölhetők a cukorbetegek által fogyasztható megkülönböztető jelzéssel.

A cukorbetegségénél fontos, hogy egy adott terméknek mennyi a szénhidrát tartalma. A nyírfacukor 25%-a szívódik fel a közvetlenül szénhidrátként, viszont a teljes emésztési ciklus során további 13-25% vesz részt közvetve a szénhidrátok emésztésében, ezáltal befolyásolva a szénhidrát/energia háztartást. A cukorbetegek esetében, függetlenül attól, hogy a betegség mély fázisáról beszélünk, 50% szénhidrátot kell beszámítani, azaz 100g nyírfacukor 50g szénhidrátot jelent.

Azoknak, akik a cukorbetegség gyógymódját keresik, javasoljuk, hogy orvosukkal konzultálva tájékozódjanak a nyírfacukor fogyasztásának előnyeiről, élettani hatásairól. Sokan szenvednek attól, hogy nem biztosak benne, miért kell lemondaniuk kedvenc ételeikről, italaikról.

Egy olyan étrend, amely kevés finomított szénhidrátot (például a fehérliszt és abból készült tészták, pékáruk és más hasonlók) tartalmaz, nyírfacukorral kombinálva, hosszútávon stabil inzulinszintet biztosít és csökkenti az inzulin injekciók szükségességét.

A fogak megóvásáért

A szakértők a fogszuvasodásról évek óta mint népbetegségről beszélnek. Ma már olyan globális népbetegségként van számon tartva, mely a fogak romlását, fájdalmakkal járó fogbélbetegségeket, a fogak idő előtti elvesztését okozza és csecsemőktől az idős korúakig a Föld szinte teljes lakosságát érinti a. Okai összetettek, de a legfőbb kockázatot a cukros ételek napi többszöri fogyasztása és a fogápolási kultúra hiányos volta jelenti.

A szájüreg, és ezen belül a fogak, a szervezet első védelmi vonalát jelentik a különféle fertőzésekkel, megbetegedésekkel szemben. A védelmi mechanizmus gyengesége pedig számos közismert megbetegedés kialakulásának tényezője. A nyírfacukor fogyasztásával nem csak a fogszuvasodás előzhető meg, hanem a már károsodott fogak állapota is javítható. Továbbá, a csontok erősségét, sűrűségét és ásványi anyag tartalmát is pozitívan befolyásolja, így nemcsak a fogszuvasodás, hanem a csontritkulás is késleltethető, sőt, kellő odafigyeléssel és más kiegészítőkkel együtt talán meg is előzhető.

Tudományos megfigyelések arra is rávilágítottak, hogy azok az édesanyák, akik nyírfacukrot fogyasztanak, illetve ilyen tartalmú rágógumit használnak a szoptatás ideje alatt, csökkentik a fogszuvasodást okozó baktériumok kialakulásának esélyét gyermekeik szájában. Az így felnövő gyermekek esetében lényegesen kevesebb fogprobléma adódik.

A nyírfacukor jelentős mértékben segíti fogaink épségének megóvását, mivel:

-        megakadályozza a szájban lévő baktériumok savtermelését,

-        helyre képes hozni a már károsodott fogzománcot,

-        csökkenti a lepedék lerakódását.

A fogszuvasodást általában azok a szájüregben található baktériumok okozzák, melyek felveszik és lebontják az elfogyasztott cukrot. A hat szénatomos cukrok (répacukor, gyümölcscukor, nádcukor, szőlőcukor) fogyasztásával tehát nő az említett baktériumok száma. Ezek a baktériumok a cukor lebontása közben olyan savat/savakat termelnek, melyek gyengítik a fogzománcot és így fogszuvasodást eredményeznek. Az öt szénatommal rendelkező nyírfacukrot a baktériumok nem képesek lebontani, így sav sem tud termelődni, következésképpen a fogszuvasodás megelőzhető, illetve a száj PH értéke egyensúlyban tartható.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a nyírfacukor rendszeres használata elősegíti a fogzománcból kivont ásványi anyagok visszaépülését, különösen az éppen kialakulóban lévő kis lyukak esetében. Mivel a szájban lévő lepedék PH értéke a baktériumok meghiúsult savtermelése miatt nem csökken, az ásványi anyagok kioldása is megakadályozódik, sőt, bizonyos esetekben a lyukak belsejének, felületének erősítésével, az anyagok visszaépülése is megvalósulhat.

A nyírfacukor rendszeres fogyasztásával a lepedék (mely a szájüregben található baktériumok élőhelye) lerakódása megelőzhető, ezáltal is csökkentve a fogszuvasodás kialakulásának veszélyét.

Természetesen, a nyírfacukor önmagában nem tudja megakadályozni a fogszuvasodáshoz és más, szájhoz kötődő betegségek kialakulását, így javasoljuk, hogy:

-        rendszeresen (évente minimum kétszer) keresse fel fogorvosát

-        étkezések után mindig, de naponta legalább kétszer mosson fogat

-        minimum havonta cseréljen fogkefét

-   mellőzze a hagyományos cukor használatát, és naponta 3-5 alkalommal használjon nyírfacukor tartalmú rágógumit étkezések után vagy között

-        lefekvés előtt egyen meg kb. 5 g nyírfacukrot (kb. fél kávéskanál).

További jótékony hatások

1. Lúgosító, méregtelenítő hatás

A szervezet sav-bázis egyensúlyának helyreállítása és fenntartása lényeges eleme az egészséges életmódnak. Az enyhén lúgos nyírfacukor a teljes emésztési ciklus folyamán kifejti jótékony hatását és lúgosítja szervezetünket.

Az európai lakosság több mint 8%-a szenved különböző mértékű székrekedéstől. Ez nemcsak az immunrendszert gyengítheti, de számos egyéb betegséghez is vezethet. A nyírfacukor természetes módon fokozza a bélműködést, gátolja a székrekedést, amivel segíti a lerakódások, salakanyagok kiürülését, elősegítve szervezetünk méregtelenítését.

2. Hatékonyság gombás fertőzések, Candida esetén

A Candida gomba egyfajta élesztőgomba, ami természetes módon is jelen van szervezetünkben. Erős antibiotikumok, stressz, dohányzás, túlzott cukorfogyasztás, fogamzásgátló tabletta hosszú távú szedése előidézhet egy olyan állapotot, melyben ezek a gombák túlzottan elszaporodnak, számos betegséget okozva.

A nyírfacukor, ellentétben a Candidát tápláló hagyományos cukorral, nem nyújt táptalajt ennek a gombának. Egy 1975-ös finn kísérlet bizonyítja, hogy a különböző Candida Albicans törzsekhez folyamatosan 5% nyírfacukrot adagolva, szaporodásuk nagymértékben lelassult. Tehát, Candida kúrán lévők is korlátlanul fogyaszthatják.

3. Jótékony hatás a bakteriális megbetegedéseknél

A természetes nyírfacukor számos baktériumtörzsnek egyáltalán nem nyújt táptalajt, így bizonyítottan képes megvédeni bennünket a már említett fogromlástól, csökkenteni a húgyúti fertőzések, a felső légúti betegségek, az asztma tüneteit. Megakadályozza, hogy a baktériumok túlnyomó része megtapadjon az orrüreg szöveteiben, így hatásos segítség az orrmelléküreg gyulladása ellen. Mindennapi használata 40%-kal csökkenti a középfülgyulladás gyakoriságát. Enyhébb lefolyású betegségekben a nyírfacukor még az antibiotikumot is helyettesítheti.

4. Kollagén termelés fokozása, B vitamin felszívódásának elősegítése

A bőr rugalmasságát a kollagén nevű fehérje biztosítja. A kor előrehaladtával a kollagén egyre merevebb lesz, veszít nedvességtartalmából, és a folyamat következtében a bőr elvékonyodik, ráncossá válik. A nyírfacukor fokozza szervezetünk kollagén termelését és fiatalítja, rugalmasabbá teszi a már meglévő kollagént. Elősegíti a B vitamin felszívódását is, ami köztudottan javítja a bőr, haj és köröm állapotát, kondícióját.

Írta:  Rozsnyai Henriett

Hogyan készíts nyírfa cukrot!