Jan. 4, 2020

Sohasem a másik felelős...Csak figyelj!

"Ha bölcs vagy az adott pillanatban, akkor nem lesz gond. De mindenki akkor bölcs, amikor a pillanat már elmúlt. A visszatekintő bölcsesség semmit sem ér." (Osho)

Mit jelent a visszatekintő bölcsesség?

Ha elveszíted a türelmedet, bosszankodsz, korholsz és szidod a másikat, azután később belátod, hogy feleslegesen tetted, sajnos már késő. Megtetted! Sérelmet okoztál. Tüskét helyeztél el a másikban, amely fájdalmat okoz. Ez a bölcsesség csak álbölcsesség. Olyan érzést ad, „mintha” megértetted volna, de ez a „bölcsesség” semmire sem jó.

Amikor éppen megteszed, vagy megtennéd a dolgod, abban a pillanatban, abban az időben kell megszületnie a tudatosságnak, akkor kell látnod, hogy amit teszel, vagy éppen tenni készülsz, mennyire haszontalan, mennyire ártasz vele magadnak és a másiknak.

Ha képes vagy akkor látni, ami abban a helyzetben történik, akkor nem is tudod megtenni. Azért nem, mert ott villog a fejedben a tudatosság fénye, hogy - Ne tedd! – Ha valaki mégis meg tudja tenni, annak a tudatossága nem tudatosság. Még nem bölcs.

Tehát ne feledd!

Sohasem a másik a felelős. A problémát az okozza, hogy valami bánt belül. És nem zúdítod rá valami arra járó idegenre a bánatodat, hanem azt veszed elő, akit szeretsz, aki a legközelebb áll hozzád. Ezért a legközelebbi személy lesz az, akihez odazúdítod a problémáidat. Ezt kerülni kell, mert a szeretet nagyon törékeny. Ha túl sokszor teszed meg, ha túlzásba viszed a terhelést, a szeretet eltűnhet. "Ha bölcs vagy az adott pillanatban, akkor nem lesz gond.”

Vigyázz, hogy ne keljen megbánnod a tetteidet. Kapd rajta magad, és villogjon belül a tudatosság fénye, amikor épp bosszankodsz, szabadulj meg a negatív gondolattól akkor és ott. Mondd magadban! - Ne tedd! - Ha megtetted, azonnal kérj bocsánatot! Mert a visszatekintő bölcsesség semmit sem ér.

Életfestők